• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atliek lēmumu par PVN apkurei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2005., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120945

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tilts starp Eiropas Savienību un tās pilsoņiem

Vēl šajā numurā

09.11.2005., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atliek lēmumu par PVN apkurei

Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un finanšu ministri vakar vēl nepieņēma galīgo lēmumu par samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes ilgāku saglabāšanu, atstājot atklātu jautājumu, vai Latvija vēl desmit gadus varēs nepiemērot PVN siltumapgādei.

SKURSTENI.JPG (11636 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar Briselē notikušajā ES Ekonomikas un finanšu ministru padomē (ECOFIN) Latviju pārstāvēja finanšu ministrs Oskars Spurdziņš. Kā ministrs pastāstīja “Latvijas Vēstnesim”, vakar izpalika diskusija par PVN pazemināto likmju darbības principiem un termiņu, jo Lielbritānijas prezidentūra aicināja šo jautājumu atlikt līdz nākamai ECOFIN sanāksmei, kas paredzēta decembrī. “Britu prezidentūra nolēma vēl mēnesi pastrādāt, jo pretrunas valstu starpā vēl ir pārāk lielas.”
Šā gada jūnijā dalībvalstis nespēja panākt vienošanos par PVN likmēm, tāpēc Lielbritānija tika aicināta panākt kompromisu, par pamatu ņemot Luksemburgas prezidentūras kompromisa priekšlikumu, kuru daudzas dalībvalstis, tai skaitā Latvija, atzina par labāko iespējamo risinājumu. “Tas mums ir izdevīgi, jo patērētājam nav vairāk jāmaksā un tas arī neceļ inflāciju,” sacīja O.Spurdziņš.
Oktobrī valstis vienojās līdz 2015.gada 31.decembrim pagarināt pašreizējo pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas nosacījumu darbības termiņu. Tādējādi Latvija varēs turpināt piemērot atbrīvojumu no 18% PVN apkurei. Mūsu valstij gan iepriekš bija noteikts pārejas periods PVN piemērošanai apkurei līdz šā gada beigām, Saeima to pagarināja vēl uz pusgadu.
ES finanšu ministri par PVN piemērošanu spriež jau aptuveni piecus gadus, un valstu nostāja šai jautājumā krasi dalās – dažas vēlas ilgāk saglabāt samazināto PVN likmi, citas uztver to kā tirgus kropļošanu. Visvairāk samazinātajai likmei pretojas Vācija, iepriekš iebilduši arī kaimiņi igauņi, dāņi un somi. Tā kā vakar debates pat nenotika, tad pagaidām skaidras valstu pozīcijas nav zināmas. Tomēr Latvijas finanšu ministrs cer, ka decembrī šim jautājumam tiks pielikts punkts.

Sannija Jauce, “LV”
sannija.jauce@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!