• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mums būs ar ko lepoties. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2005., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120934

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas novembris" Francijā

Vēl šajā numurā

09.11.2005., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mums būs ar ko lepoties

Rolands Lappuķe, Latvijas vēstnieks Francijā, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

LAPPUKE1.JPG (11737 bytes)
Foto: A.F.I

– Kā jau parasti, oficiālās vizītes laikā skan abpusēji cildinājumi. Bet kā jūs pavisam vienkāršiem vārdiem raksturotu mūsu valstu divpusējās attiecības?

– Latvijas un Francijas valstu attiecības ir labas. Mums nav problemātisku jautājumu. Tagad mūsu attiecības veidojas un padziļinās Eiropas Savienības (ES) ietvaros. Kopš 29.maija referenduma neveiksmes prezidents Žaks Širaks pasludinājis pārtraukumu pārdomām, un jūtams, ka Francijas puse cenšas tuvāk iepazīties ar jaunajām ES dalībvalstīm. Ir palielinājies tikšanos skaits starp abu valstu sarunu partneriem, īpaši ārlietu ministrijām. Vārdu sakot, attīstās jauns dialogs jaunā kvalitātē.

– Kādu nozīmi Francijā piešķir Vairas Vīķes-Freibergas vizītei?

– Vizīte notiek tieši šā laika garā, kad Francijas prezidents cenšas tikties ar daudziem jauno ES dalībvalstu pārstāvjiem. Sakarā ar festivālu “Pārsteidzošā Latvija” lēmums par oficiālās vizītes rīkošanu tika pieņemts jau pagājušajā gadā. Neparasti, ka 7.novembra tikšanās tika ieplānota jau janvārī, kas ir ļoti agri. Iespējams, šie apstākļi jau paši par sevi norāda uz īpašām abu prezidentu attiecībām. Īpaši ieinteresēti ir Francijas mediju pārstāvji, kas pieteicās uz intervijām ar Latvijas Valsts prezidenti daudz vairāk, nekā pieļauj vizītes laiks.

– Kāda nozīme, jūsuprāt, šai vizītei varētu būt Eiropas Savienības attīstībā?

– Eiropas Savienības attīstību tā varētu iespaidot tiešā un netiešā veidā. Tiešā veidā – tiek runāts par Eiropas nākotni. Katra ES dalībvalsts iesaistīšanās ir vajadzīga. Franču puse cenšas attīstīt dialogu ar jaunajiem ES partneriem, un katra jauna tikšanās ļauj padziļināt šo kontaktu un, ja vajag, izkliedēt domstarpības. Otra pozitīva ietekme saistās ar Latvijas atpazīstamību, kas Francijā nav pietiekama. Referenduma kampaņas laikā Francijas pilsoņi izrādīja zināmu neziņu par jaunajām ES dalībvalstīm. Bet Latvijas Valsts prezidente ir cilvēks, kas spēj uzrunāt Francijas iedzīvotājus.

– Kā Francijas puse uzņēma faktu, ka Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga tika uzaicināta par ANO ģenerālsekretāra īpašo sūtni ANO reformu jautājumos?

– Nevarētu teikt, ka kāds būtu izteicis izbrīnu par faktu, ka Latvijas Valsts prezidente tika nozīmēta par ANO ģenerālsekretāra īpašo sūtni ANO reformu jautājumos. Tā kā Francijas un Latvijas pozīcijas ANO reformu jautājumos visumā sakrita, franču puse bija pat ieinteresēta, lai Latvijas prezidente spētu ietekmēt ANO reformu procesus.

– Latvijas Valsts prezidenti pavada liela Latvijas uzņēmēju grupa.

– Kad iesāku savu vēstnieka darbību 2003.gadā, Francija starp Latvijas investorvalstīm atradās 43.vietā. Ekonomisko attiecību veidošana ir plašs darbs, un mūsu vēstniecība sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kā arī Francijas vēstniecība Rīgā pieliek lielas pūles to paplašināšanai, bet šobrīd vēl nevar teikt, ka būtu noticis izrāviens. Taču lielās uzņēmēju delegācijas interese liecina par attīstību. Arī franču puses interese ir pieaugusi – uz to norāda cilvēku līmenis, kas pievērš šai vizītei uzmanību. Taču mūsu sadarbības panākumi būs atkarīgi arī no Latvijas ministrijām un Rīgas domes, kas iesaistījusies šajā vizītē.

– Ko jūs, latvietis, pats izjūtat šīs vizītes kontekstā?

– Vizīte un festivāls “Pārsteidzošā Latvija” ir nepieredzēts Latvijas tēla veidošanas veids svarīgā ES valstī. Festivāls tika veidots, pašiem frančiem Latvijā izvēloties, kas viņus uzrunās. Tātad Latvija tiek prezentēta tāda, kādu to uztver Francijā. Latvijas novembris Francijā diez vai drīz atkārtosies. Galvenais – vairākās jomās tiek iesākta ilgstoša, paliekoša sadarbība starp Latviju un Franciju. Mums būs ar ko lepoties.

Materiālus sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!