• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Vilkaču mantiniece" uz operas skatuves. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.11.2005., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120845

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 09.11.2005.

Laidiena Nr. 178, OP 2005/178

Vēl šajā numurā

08.11.2005., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Vilkaču mantiniece” uz operas skatuves

Latvijas Nacionālajā operā 3.novembrī pirmatskaņojumu piedzīvoja Bruno Skultes muzikālās drāmas “Vilkaču mantiniece” koncertuzvedums.

JANSONS.JPG (13970 bytes)
Komponists un diriģents Andrejs Jansons
Foto: Guna Oškalna

Tas notika 58 gadus pēc tam, kad komponists bija pabeidzis operas klavierizvilkumu, un izskanēja kā veltījums viņa 100.dzimšanas dienā. Piedalījās operas orķestris, koris un solisti. Pie diriģenta pults – Bruno Skultes skolnieks un viņa radošā mantojuma nenogurstošs tautā vedējs Andrejs Jansons.
Izceļojot uz Amerikas Savienotajām Valstīm, Bruno Skulte bija paguvis instrumentēt tikai pirmo no piecām ainām un pie šī darba vairs neatgriezās, jo nebija cerību atrast līdzekļus operas uzvedumam. Tuvojoties komponista simtgadei, viņa jaunākais brālis Oļģerts Skulte lūdza Latvijas Nacionālās operas (LNO) ģildi Ņujorkā veicināt operas rediģēšanu, instrumentēšanu un sagatavošanu skatuvei. Ģildes valde projektu atbalstīja, un saziņā ar LNO vadību šis darbs tika uzticēts komponistam un diriģentam Andrejam Jansonam.
Publika koncertuzvedumu uzņēma ļoti atsaucīgi. Arī dzejniece Rita Gāle, kas savulaik dziedājusi Andreja Jansona vadītajā Ņujorkas latviešu korī un uz visu mūžu iemīlējusi Bruno Skultes dziesmas. Viņa ļoti vēlētos, lai “Vilkaču mantiniece” kādreiz tiktu iestudēta kā īsta operas izrāde: “Komponists ir radījis dramatiski piesātinātu mūziku, brīnišķīgus korus un ārijas, kas Latvijas Nacionālās operas kora, orķestra un dziedoņu izpildījumā varētu kļūt par izcilu mākslas dzīves notikumu.”

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!