• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izvērtē putnumāju drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2005., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120534

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jauna pieeja iedzīvotāju apkalpošanā

Vēl šajā numurā

03.11.2005., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izvērtē putnumāju drošību

Izvērtējot Latvijas putnu novietnes, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nolēmis paaugstināta riska putnu novietņu sarakstā iekļaut 59 putnu novietnes.

GAAGAA.JPG (8569 bytes)Sarakstā iekļautas novietnes, kuras atrodas atklātu ūdenskrātuvju tuvumā, kurās putni ikdienā tiek turēti ārā, kā arī novietnes, kurās vienlaikus tiek turēti dažādu sugu putni. Vislielākā uzmanība pievērsta gan mājas, gan savvaļas ūdensputniem.
Kā skaidro PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Kristīne Lejasmeiere, šīs 59 novietnes par paaugstināta riska novietnēm atzītas tādēļ, ka salīdzinājumā ar citām novietnēm tajās inficēšanās risks, ņemot vērā dažādus apstākļus, varētu būt augstāks. Speciāliste gan uzsver: “Taču tie ir tīri teorētiski apsvērumi un nebūt nenozīmē, ka šo novietņu putni ir nolemti saslimšanai ar putnu gripu. Tā tas nav! Pārtikas un veterinārais dienests aicina pilnīgi visus putnu turētājus rūpīgi sekot līdzi savu mājputnu veselībai, taču šo novietņu īpašniekiem jādara viss iespējamais, lai nepieļautu savvaļas putnu kontaktu ar mājputniem.”
Novietnēs, kas atzītas par paaugstināta riska novietnēm, tiks ieviesta ātrās ziņošanas sistēma, nosakot, ka īpašniekam nekavējoties jāziņo PVD par jebkādām izmaiņām putnu veselībā, produktivitātes un/vai ēstgribas samazināšanos. Tāpat novietņu īpašniekiem iespēju robežās būs jānovērš mājputnu iespējamais kontakts ar savvaļas putniem.
Kā jau iepriekš “LV” rakstīts, Latvija neatrodas paaugstināta riska zonā, taču, lai novērstu putnu gripas ievazāšanu un izplatīšanos Eiropas Savienības dalībvalstīs, Eiropas Komisijas Pastāvīgās komitejas sanāksmē Briselē tika pieņemts lēmums izvērtēt dalībvalstu putnu novietņu risku.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!