• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Nevadāmā "matrjoška"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2000., Nr. 370/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12053

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No alfas līdz omegai

Vēl šajā numurā

20.10.2000., Nr. 370/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Nevadāmā "matrjoška""

"Vek"

— 2000.10.13./20.

Krievu tēma ASV.

Priekšvēlēšanu kampaņas sākumā ASV domāja, ka Krievijas tēma netiks skarta vispār vai arī to izmantos Džordžs Bušs—jaunākais, lai uzbruktu konkurentam. Viss izrādījies daudz sarežģītāk, un mēnesi pirms vēlēšanām pazīstami amerikāņu politiķi un eksperti strīdas ne tikdaudz par to, kurš pazaudējis Krieviju, bet gan par to, kāda tad ir patiesība par Krieviju.

Karnegī fonda vadošais darbinieks M.Makfols laikrakstā "Washington Post" teicis, ka tā nav "viegla". Viņš uzskata, ka nesen Krievijai dotie vērtējumi, kurus izdarījuši 11 kongresmeņi Kristofera Koksa vadībā, ir vai nu vienkāršoti, vai vienkārši nepareizi. Autors uzsver, ka Amerika nebija okupējusi Krieviju. Un, ja kāds arī jāvaino vai, tieši otrādi, jāpaliela par Krievijas kļūdām (vai panākumiem), tad tikai paši krievi, nevis amerikāņu ierēdņi.

Turklāt amerikāņu ierēdņi var paši sevi aizstāvēt. Uz Kongresu izsauktā valsts sekretāre Madlēna Olbraita, kurai bija jāatskaitās likumdevējiem par Klintona administrācijas "neveiksmīgo" politiku pret Krieviju, saviem "soģiem" lika saprast, ka viņi atšķirībā no pašas Olbraitas nepārzina situāciju. Kā acīmredzamas administrācijas veiksmes valsts sekretāre nosauca līgumus par bruņojuma kontroli un svarīgiem starptautiskiem jautājumiem (Bosnija, Kosova, Irāka), kā arī to, ka Krievijas ekonomika, protams, ne bez ASV palīdzības, beidzot sākusi attīstīties. Noslēgumā viņa negaidīti atklāti atzinusies: "Mums vēl nekad nav bijusi darīšana ar kaut ko tamlīdzīgu. Mums ir darīšana ar bijušo ienaidnieku, kuram bija vesela impērija. Mums bija jāpalīdz viņam šo impēriju sagraut un to izdarīt tā, lai atkal nekļūtu par ienaidniekiem."

Ar pārliecību var teikt, ka nākamajās kandidātu debatēs atkal tiks skarta šī tēma: par Maskavas dalību Dienvidslāvijas un Tuvo Austrumu krīzes noregulēšanā. Ietekmīgi Vašingtonas eksperti jau sen runā, ka bez Krievijas piedalīšanās nav iespējams atrisināt nevienu lielu konfliktu pasaulē, vai to "vecā gvarde" Kongresā vēlas, vai nē.

Krievijas nozīme amerikāņu politikā palielinās, pateicoties, lai arī nelieliem, bet diezgan jūtamiem ekonomikas augšupejas radītājiem. Bostonā notika svarīgs simpozijs par investīcijām Krievijas ekonomikā. Tā bija ikgadēja šāda tikšanās, bet pirmo reizi tika runāts par investīcijām, nevis par kārtējiem SVF vai PB tranšiem Krievijai.

Simpozija dalībnieki ar pārliecību paredzēja, ka šogad Krievijai būs 7% ekonomiskais pieaugums, bet tajā pašā laikā negarantēja masveida investīcijas tās ekonomikā. Investīciju kompānijas Baring Vostok Capital Parthers vadītājs uzskata: "Vairums multinacionālu kompāniju zina, ka agri vai vēlu, bet viņi nonāks Krievijā. Pagaidām šī valsts šķiet pārāk riskants objekts."

Tomēr tur, kur progress ir acīmredzams, investīcijas nav jāgaida. Skota Killoha vadītā firma Openpages Inc nodarbojas ar kodu programmu radīšanu, kas nepieciešami simtiem Amerikas rūpniecības uzņēmumu. Tās vadītājs apgalvo, ka viņš neko nespētu izdarīt bez "jaunajiem Krievijas talantiem". Gan Bostonā, gan Maskavā pirmo vijoli spēlē krievu tautības pārstāvji.

Jegors Volodins

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!