• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Eirāzijas NATO". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2000., Nr. 370/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12049

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Gors un Bušs bez liela dramatisma"

Vēl šajā numurā

20.10.2000., Nr. 370/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Eirāzijas NATO"

"Izvestija"

— 2000.10.12.

Krievijas militārās atbildības zona aizvien mazāk atbilst tās robežām.

11.oktobrī Biškekā 6 valstis, kuras ir Kolektīvās drošības līguma dalībnieces, parakstījušas vienošanos par reģionālu bruņoto spēku izveidošanu. Pagaidām Krievijai tas sola labumu par ieroču pārdošanu šīm valstīm un pircējiem — zemas cenas. Bet iespējams, ka jau pēc gada Krievijas militāristiem nāksies atvairīt draudus no Kirgīzijas vai Tadžikijas robežām.

Prezidenti šaurā lokā apsprieda līguma nākotni. Konkrēti — vienošanos par formējamo spēku un kolektīvās drošības sistēmas līdzekļu statusu, pasākumu plānu šīs sistēmas veidošanai līdz 2005. gadam, kopēju paziņojumu par draudiem Vidusāzijā, kurā līderi pasaules sabiedrību un ANO Drošības padomi aicina beidzot aktivizēties Afganistānā, kas kļuvusi par pasaules terorisma avotu.

Pagaidām pāragri runāt, ka krievu militāristi atkal karos Vidusāzijas valstīs, bet parakstītā vienošanās to neizslēdz. Šogad notikušas kopējas mācības "Sadraudzības Dienvidu vairogs". Karaspēka vienības, kuras tajās piedalījās, acīmredzot kļūs par jauno kolektīvo spēku kodolu. Tomēr mācības parādīja arī problēmas: bijušās PSRS aizsardzības telpa ir sadalīta un nav iespējams ātri pārsviest tehniku no vienas vietas otru — traucē muitas, robežas un citas barjeras. Parakstītais dokuments ļaus atbrīvoties no "muitas procedūrām". Vēl viens labums — ieroču un tehnikas piegāde par krietni zemākām cenām nekā pasaules tirgū.

Kas attiecas uz "Eirāzijas alianses" bruņoto spēku tapšanu, tad līdz cilvēku pārcelšanai vēl tālu. Katrai valstij ir savas procedūras, lai karaspēku nosūtītu uz citu valsti. Diez vai parlamentārieši tik viegli piekritīs, piemēram, lai krievu zaldāti piedalītos situācijas noregulēšanā uz Kirgīzijas robežas.

Pēdējā laikā aktivizējusies jaunu Eirāzijas institūciju izveide. Nesen Astanā 5 valstis izveidoja Eirāzijas ekonomisko apvienību — ideālā ES prototipu, Biškekā centušies izveidot NATO un ANO "zilo berešu" hibrīdu. Šī aktivitāte droši vien veicinās kaut kādu kvalitatīvi jaunu integrāciju vismaz daļā bijušās PSRS. Tomēr jauno struktūru pastāvēšanas mehānismi ir diezgan neskaidri, lai varētu spriest par to dzīvotspēju.

Svetlana Babajeva

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!