• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bīstamie dzīves slazdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2005., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120402

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bērnu vakcinācija glābj dzīvības

Vēl šajā numurā

02.11.2005., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bīstamie dzīves slazdi

Turpinājums. Sākums – “LV” 1.11.2005.

Situācija, kad ugunsnelaime izcēlusies telpā, kurā atrodas cilvēki, ir īpaši bīstama. Turklāt pastāv draudi, ka var aizdegties apģērbs. 

DEGAM.JPG (89597 bytes)
Foto: A.F.I.; Arnis Blumbergs; Māris Kaparkalējs, “LV”

Ja aizdegšanās platība ir neliela, var nodzēst uguni ar ūdeni vai apslāpēt liesmu ar blīva audekla gabalu, segu, galdautu.
Nemēģiniet kaut ko uzsākt, pirms neesat skaidri izlēmis, ko darīt! Nepareiza rīcība šādā gadījumā var radīt jums un apkārtējiem vēl lielākas briesmas.
Atcerieties, ka jūsu rīcībā ir ne vairāk par 90 sekundēm, lai nodzēstu liesmas.

Milti – uguns sabiedrotais

No ugunsdrošības viedokļa dzīvoklī visbīstamākā ir virtuve. Lai likvidētu aizdegšanos uz plīts, liesmas var apslāpēt ar blīva audekla gabalu, segu vai galdautu. Turklāt virtuvē vienmēr pa rokai ir arī ūdens, ar ko dzēst.
Nekad nedrīkst izmantot miltus uguns dzēšanai, jo tie var uzliesmot vai pat radīt eksploziju.

Ar segu pret liesmām

Ja aizdedzies televizors vai kāda sadzīves elektroiekārta, vispirms tā jāatvieno no elektrotīkla. Liesmas vislabāk apslāpēt ar blīvu audekla gabalu, segu vai galdautu.
Ja nesanāk apslāpēt uguni 90 sekunžu laikā, dzīvoklis jāpamet, proti, ja cīņai ar liesmām nepieciešams ilgāks laiks, var nesasniegt vēlamo rezultātu. Tādēļ, lai nepakļautu sevi un citus nevajadzīgam riskam, telpu labāk atstāt.

Deg paša drēbes

Ja aizdegušās drēbes, nevajag krist panikā. Galvenais ir pārbīlī nevicināt rokas, jo tas veicinās liesmu izplatīšanos. Šādā gadījumā prātīgāk ir apstāties, nogulties zemē un vārtīties uz priekšu un atpakaļ. Ja pie rokas ir sega, aptiniet to sev apkārt.

Deg līdzcilvēks

Ja ieraugāt, ka citam ir aizdegušās drēbes, nepieņemiet par pašsaprotamu, ka cietušais zina, kā rīkoties. Vispirms paziņojiet, ka viņam deg drēbes, nogrūdiet cietušo zemē un ripiniet uz priekšu un atpakaļ, kamēr liesmas apdziest.
Jārīkojas ātri. No ķermeņa vidusdaļas līdz galvai uguns var izplatīties pa drēbēm 10 sekundēs. Liesmu slāpēšanai noder sega, ja tā ir pie rokas, jaka vai kāds cits apģērba gabals.
Nelietojiet pūkainu sintētisku segu – tā degs vai kusīs!
Cilvēkam, kuram deg apģērbs, nedrīkst ietīt galvu, jo degot izdalās gāzes un cilvēks var nosmakt.
Līdz ārsta atbraukšanai uz apdegumiem jāuzliek tīrs, sauss apsējs. No apdegušā ķermeņa nedrīkst raut nost apģērbu, tas uzmanīgi jānogriež ar šķērēm un jānoņem.

Turpinājums sekos

Mārtiņš Muriņš,

VUGD Galvenās ugunsdrošības pārvaldes vecākais inspektors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!