• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pa ceļam uz Eiropu - Pēterburga". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2000., Nr. 370/372 https://www.vestnesis.lv/ta/id/12038

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Pasaules atveseļotāji izjūt spiedienu"

Vēl šajā numurā

20.10.2000., Nr. 370/372

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Pa ceļam uz Eiropu — Pēterburga"

"Izvestija" (Pēterburga)

— 2000.10.11.

Sākusies konference "Krievija–Baltija. Ceļš uz Eiropu".

Konferenci organizējuši Ārējās un aizsardzības politikas padome un starptautiskā nevalstiskā organizācija "Baltijas forums". Līdz ar Krievijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārstāvjiem tajā piedalījās Ziemeļeiropas valstu valdību un zinātnisko institūciju delegācijas.

Foruma dienas kārtībā — ekonomiskā sadarbība reģionu attīstības paātrināšanai. Piemēram, Baltijas cauruļvadu sistēmas, jaunu Krievijas ostu un terminālu celtniecība, Ziemeļu dimensijas programma, Ziemeļeiropas transnacionālā autoceļu trases pabeigšana. "Ietekmīgiem biznesa aprindu un varas struktūru pārstāvjiem jātiek skaidrībā ar ikdienas problēmām, kas nosaka partnervalstu attiecības Baltijā," teicis Viskrievijas apdrošinātāju savienības prezidents, Ārējās un aizsardzības politikas padomes prezidenta loceklis Igors Jurgens. Viņaprāt, labākie garanti Krievijai būtu, ka tās kompānijas un valstiskās struktūras piedalītos Baltijas TEK objektu īpašumu pārvaldē. "Tikai šādā gadījumā Krievijas kompānijas kā līdzīpašnieki gūtu reālu stimulu un impulsu, lai turpinātu izejvielu resursu eksportu." Kā uzskata konferences dalībnieki no Krievijas, ir nepieciešama Krievijas programma, kas būtu orientēta palīdzēt nelielo un vidējo kompāniju tirdzniecības attīstībai reģionā. Starp iespējamiem pasākumiem nosaukti: Baltijas jūras centra izveidošana — KF Ziemeļrietumu administratīvā rajona biznesa un valsts struktūru konsultatīva institūcija, ekoloģisko un enerģētisko programmu noteikšana, eksporta projektu aktīva izstrādāšana. Baltijas ekonomiskā foruma ietvaros domāts izveidot sakaru, informācijas apmaiņas un darbības koordinācijas grupu.

"Manuprāt, visiem Baltijas procesa dalībniekiem optimāla būtu tiekšanās, lai lielā politika pēc iespējas mazāk ietekmētu notikumus ekonomikas sfērā. Pašreizējos politiskajos apstākļos tas ir diezgan sarežģīti, jo pārāk lieli ir kaimiņvalstu savstarpējie aizspriedumi. Mums, Baltijas valstu pārstāvjiem, jātiek vaļā no izsekošanas mānijas, bet Krievijai — no lieluma mānijas," šādu viedokli "Izvestija" izteicis Baltijas foruma prezidents Nikolajs Neilands. Konferencē tika uzsvērts, lai depolitizētu dialogu starp Maskavu, Tallinu, Rīgu un Viļņu, tostarp ekonomisko daļu, nopietns šķērslis ir Baltijas valstu centieni "tūlīt pat un par jebkādu cenu" iestāties NATO.

Jūlija Kantora

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!