• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par fluorēto gāzu radītā siltumnīcefekta samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2005., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120106

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iespējamajiem putnu gripas draudiem

Vēl šajā numurā

28.10.2005., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par fluorēto gāzu radītā siltumnīcefekta samazināšanu

Procedūra: koplēmums
Debates: 2005.gada 24.oktobrī
Balsojums: 2005.gada 26.oktobrī

Fluorētās gāzes vismaz par pieciem procentiem paātrina globālo sasilšanu, tāpēc Eiropas Savienība vēlas ierobežot to izmantošanu. Šo vēlmi atbalsta arī Eiropas Parlaments, kas 26.oktobrī pieņēma divus Avrila Doila (Īrija) ziņojumus par fluorēto gāzu izmantošanu automašīnu gaisa kondicionētājos un citos ražojumos.
Fluorētās gāzes sāka izmantot deviņdesmitajos gados, aizstājot citus ozona slāni noārdošus produktus. Fluorētās gāzes izmanto, ražojot saldēšanas un gaisa kondicionēšanas iekārtas, putas, aerosolus, elektrovadītājus, šķīdinātājus, pat dažu kurpju zoles. Lai arī mazāk pazīstamas nekā oglekļa dioksīds, fluorētās gāzes spēcīgi veicina globālo sasilšanu un daudzas no tām ļoti ilgstoši saglabājas atmosfērā – līdz pat 50 000 gadiem.

Emisijas no automašīnu gaisa kondicionēšanas iekārtām
Viens no pieņemtajiem ziņojumiem attiecas uz projektu direktīvai par fluorēto gāzu izmantošanu automašīnu gaisa kondicionēšanas iekārtās. Parlaments prasa, lai no 2011.gada automašīnu gaisa kondicionētāju ražošanā tiktu aizliegts izmantot fluorētās gāzes, kuru globālās sasilšanas potenciāla koeficients ir augstāks par 150. Likumprojektā Parlaments pieņēma tikai vienu grozījumu: tas ļauj dalībvalstīm veicināt alternatīvu, videi draudzīgāku gaisa kondicionēšanas sistēmu ierīkošanu, piemēram, ieviešot fiskālus vai cita veida stimulus.

Regulas projekts par fluorētajām gāzēm
Regulas mērķis ir novērst un samazināt fluorēto gāzu radīto siltumnīcas efektu. Sarunās ar ES Padomi un debatēs asākās debates izraisīja likumprojekta juridiskais pamats. Padome un nozares pārstāvji aizstāvēja tādu juridisko pamatu, kas noteiktu saskaņotas normas visām dalībvalstīm – atbilstoši iekšējā tirgus garam (EK dibināšanas līguma 95.pants). Likumprojektu ar šādu juridisko pamatu arī atbalstīja Parlaments 26.oktobra balsojumā.
Vides komiteja un ziņojuma autore debatēs aicināja ieviest tādu juridisko pamatu, kas normas neliktu saskaņot (EK dibināšanas līguma 175.pants). Tas dalībvalstīm ļautu pieņemt stingrākas normas, nekā prasa regula. Dažās valstīs, piemēram, Dānijā, jau tagad šie noteikumi ir stingrāki. Nozares pārstāvji pret šādu pieeju iebilda – viņuprāt, tas kropļotu tirgu.

Parlamenta ieviestie grozījumi
Attiecībā uz regulas saturu Parlaments noraidīja Vides komitejā pieņemtos grozījumus par sīki izstrādātu grafiku, lai pakāpeniski samazinātu un izslēgtu no aprites kaitīgākās gāzes. Noraidīt šos grozījumus ieteica Eiropas komisārs vides jautājumos Stavross Dimss. Viņš savu viedokli pamatoja ar to, ka pirms šāda lēmuma pieņemšanas jāveic ietekmes pētījumi. Tomēr Parlaments Komisijai prasa līdz 2008.gadam izstrādāt jaunus priekšlikumus par gaisa kondicionēšanas iekārtām, izņemot tām, kas domātas uzstādīšanai automašīnās.
Parlaments regulā prasa stingrākas normas attiecībā uz ražojumu marķēšanu, profesionālo apmācību un sertificēšanu uzņēmumos, kas rīkojas ar fluorētajām gāzēm. Vairāki pieņemtie grozījumi ļauj dalībvalstīm saglabāt stingrākas normas, ja tās atbilst Kioto protokola mērķiem.

26.oktobra lēmums un sagaidāmā vienošanās ar Padomi ļaus abus likumprojektus pieņemt otrajā lasījumā.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!