• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ļoti labas un aktīvas attiecības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2005., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/120100

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Frīdrihs Canders Latvijā un pasaulē

Vēl šajā numurā

28.10.2005., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ļoti labas un aktīvas attiecības

Šodien, 28. oktobrī, savus valsts svētkus atzīmē Čehijas Republika

Čehoslovākija atzina Latvijas valsti 1922.gada 5.janvārī, kad arī sākās abu valstu diplomātiskās attiecības. No 1931. līdz 1939.gada sākumam Prāgā darbojās Latvijas sūtniecība (no 1922. līdz 1927.gadam – konsulāts, no 1928. līdz 1930.gadam – ģenerālkonsulāts), kas pārtrauca darbību pēc Čehoslovākijas aneksijas.
1991.gada 9.septembrī Čehijas un Slovākijas Federatīvā Republika atjaunoja diplomātiskās attiecības ar Latvijas Republiku. Latvijas Republikas un Čehijas Republikas diplomātiskās attiecības nodibinātas 1993.gada 1.janvārī, kad pēc Čehoslovākijas sadalīšanās izveidojās divas neatkarīgas valstis – Čehijas Republika un Slovākijas Republika.
Latviju Čehijas Republikā kopš 2001.gada 22.augusta pārstāv ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Iveta Šulca. Čehijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā kopš 2003.gada 14.oktobra ir Jans Finferle (Jan Finferle).
Pēc mūsu Ārlietu ministrijas oficiālā viedokļa, Latvijas un Čehijas attiecības ir ļoti labas un aktīvas. Partnerība Eiropas Savienībā un NATO veido abu valstu attiecībās jaunus aspektus, tomēr tās nezaudē divpusējām attiecībām raksturīgo intensitāti un nozīmību. Latvijas un Čehijas divpusējie kontakti aptver daudzveidīgu nozaru spektru, kur visaktīvākā praktiskā sadarbība izvērsusies kultūras, izglītības un iekšlietu jomā. Īpaši nozīmīga ir abu valstu sadarbība aizsardzības sfērā. Par prioritāti tomēr uzskatāma tirdznieciski ekonomisko sakaru veicināšana, kam vēl ir ļoti liels potenciāls.

Latvijas un Čehijas sadarbība

Aizsardzībā

Čehija ir viens no lielākajiem Latvijas divpusējās sadarbības partneriem Viduseiropā, un šī sadarbība pēdējos gados ir strauji attīstījusies. Galvenās sadarbības jomas ir militāri politiskas konsultācijas dažādos ar NATO integrāciju saistītos jautājumos, kā arī sadarbība militārās izglītības un apmācības jomā. Divpusējās sadarbības pamatu veido 1993.gadā noslēgtais Līgums par savstarpējo sadarbību starp Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju un Čehijas Republikas Aizsardzības ministriju. Starp abām aizsardzības ministrijām noslēgti vairāki starpresoru līgumi. Sadarbība tiek reglamentēta ar divpusējās sadarbības plāniem, kas tiek izstrādāti katru gadu, pamatojoties uz abu pušu priekšlikumiem. Pirms Latvijas iestāšanās NATO Čehija konsultēja Latviju par MAP (mācības plānu dalībai NATO), dalījās pieredzē par NATO integrācijas jautājumiem. Veiksmīga ir Latvijas un Čehijas sadarbība militārās izglītības jomā.

Iekšlietās

Mūsu sadarbība ar atbilstošajiem Čehijas dienestiem balstās uz 2000.gadā noslēgto Latvijas Republikas valdības un Čehijas Republikas valdības līgumu par sadarbību terorisma, narkotisko un psihotropo vielu nelegālās apgrozības un organizētās noziedzības apkarošanā. Mūsu Valsts policijas pārstāvji 2004.gada aprīlī piedalījās drošības pasākumu nodrošināšanā pasaules hokeja čempionāta laikā Prāgā.

Ekonomikā

Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Čehiju pērn sasniedza 118,82 miljonus ASV dolāru, kur imports no Čehijas veidoja 102,72 miljonus ASV dolāru, bet Latvijas eksports – 16,10 miljonus ASV dolāru. Pēc ārējās tirdzniecības apgrozījuma apjoma 2004.gadā Čehija bija 28.lielākā eksporta partnere (0,4% no kopējā eksporta apjoma) un 18.lielākā importa partnere (2,6% no kopējā importa apjoma).
Lauksaimniecībā uzsākta sadarbība ar Čehiju biodegvielas ieviešanas jomā. Čehijas ekspertu vadībā Latvijā notikuši vairāki semināri Latvijas biodegvielas speciālistiem. Čehija ir Latvijas partnere zvejas produktu tirdzniecības jomā.

Izglītībā, zinātnē un kultūrā

Notiek intensīva Latvijas un Čehijas studentu apmaiņa. Pagājušajā semestrī Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātē studēja septiņi Prāgas Kārļa universitātes studenti. Savukārt Čehijas Republikas Izglītības, jaunatnes un sporta ministrija šim mācību gadam piešķīrusi vienpadsmit viena mēneša stipendijas Latvijas studentiem un divas stipendijas dalībai vasaras skolā čehu valodas studijām Prāgas Kārļa universitātē.
Pērn decembrī notika starptautiskais arhitektu plenērs Siguldā, kurā piedalījās arī Čehijas arhitekti, kopīgi meklējot risinājumu Siguldas kultūras nama rekonstrukcijai. Šogad Latvijas Valsts Leļļu teātrī notika izstāde “Čehu leļļu teātris”.
Latvijas Nacionālajā operā šogad notika L.Janāčeka operas “Janūfa” pirmizrāde. Režisors ir Prāgas Valsts operas mākslinieciskais vadītājs J.Nekvasils, izrādes muzikālais vadītājs un diriģents – Bratislavas operas mākslinieciskais vadītājs J.Kizlinks. Taču īpaši daudz kultūras pasākumu notika Prāgas dienā Rīgā 2003.gada aprīlī, kā arī čehu kultūras mēnesī tā paša gada nogalē. 

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Pēc Ārlietu ministrijas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!