• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2005., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119943

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Frīdrihs Canders Latvijā un pasaulē

Vēl šajā numurā

27.10.2005., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Vācu “Deutsche Welle”: Lietuvas prezidents Valds Adamkus Berlīni apmeklēs ar skaidru mērķi. Viņš grib pārliecināt nākamo Vācijas valdību atteikties no plānotā Ziemeļeiropas gāzes vada būves, kas nodrošinātu priekšrocības Krievijai. Pret iecerēto gāzes vada būvi Baltijas jūrā ir ne tikai ekoloģiskie apsvērumi vien. Piemēram, Polija, Ukraina un Baltijas valstis iesaka būvēt daudz lētāko “Dzintara gāzes vadu” no Krievijas cauri Latvijai un Lietuvai uz Poliju. Lai gan Adamkus cerības nav gluži nepamatotas, jo nākamā Vācijas kanclere Angela Merkele pirms Bundestāga vēlēšanām samērā kritiski izteicās par gāzes vadu Baltijas jūrā, tomēr ir gūti iedomāties pilnīgu atteikšanos no šā prestižā projekta. Taču ir iespējama ciešāka Austrumeiropas valstu iesaistīšana Vācijas un Krievijas sadarbībā enerģijas jomā. Arī Merkele pirms vēlēšanām uzsvēra, ka tad, ja CDU/CSU būs valdībā, tā “iestāsies par to, lai no Rietumu un Krievijas attiecībām enerģijas jomā netiktu izslēgtas Polija un Baltijas valstis”.

Dānijas premjerministrs Anderss Fogs Rasmusens ASV “The International Herald Tribune” raksta: “Kad Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji ceturtdien tiksies Lielbritānijā, to diskusijas koncentrēsies uz pareizo izvēli, kas jāizdara, atbildot globalizācijai – galvenajam Eiropas izaicinājumam turpmākajos gados.” Eiropai būs nepieciešamas reformas, kas prasīs stingrus lēmumus galvenajās politikas jomās gan ES, gan atsevišķu dalībvalstu līmenī. Taču, kā globalizācija, uzskata Dānijas premjerministrs, sniedz izdevību, nevis rada draudus. Ja to uztver pozitīvi un izmanto, no globalizācijas ieguvēji var būt lielākā daļa ES pilsoņu.

Krievu “Pravda”: Jaunievēlētais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, tāpat kā viņa dvīņubrālis Jarsolavs, ir izteikts eiroskeptiķis. Kačiņski nevēlas atņemt Polijai privilēģijas un nodot tās ES institūcijām. Viņi arī vēlas atlikt vienotās Eiropas valūtas ieviešanu 2010.gadā. Kačiņski īpaši uzsver katoļu baznīcas lomu Polijā, un, pēc raksta autora domām, “kronis visam” ir tas, ka brāļi Kačiņski apsolījuši atbalstīt Polijas zemniekus, kuriem problēmas sagādā spēcīga Rietumeiropas zemkopības kompāniju konkurence. Visticamāk, jaunais Polijas prezidents īstenos proamerikānisku ārpolitiku. Lehs Kačiņskis vairākkārt uzsvēris nepieciešamību Polijai sadarboties ar NATO un ASV, lai tādējādi spētu aizstāvēt savas intereses attiecībās ar Vāciju un Krieviju. Lehs Kačiņskis jau ir paziņojis, ka centīsies panākt vēsturisko taisnīgumu un prasīs Krievijai atvainošanos par daudzajiem sociālistiskā režīma gadiem Polijā.

Krievu “Vremja”: Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs dodas divu dienu vizītē uz Tuvajiem Austrumiem. Tās gaitā ministrs plāno apmeklēt Izraēlu, ieskaitot arī Palestīniešu autonomiju un Jordāniju. Arābi uz Krievijas starpniecību liek lielas cerības, taču izraēlieši pret Krievijas iniciatīvām izturas piesardzīgi. Par to intervijā stāsta bijušais Mossad direktors, tagad Kneseta deputāts Dani Jatoms.

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!