• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Noslēdzas kampaņa "Nemēslo mežā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2005., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119388

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 20.oktobrī

Vēl šajā numurā

20.10.2005., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Noslēdzas kampaņa “Nemēslo mežā”

Sarūsējis ledusskapis, ieplaisājis pods, akordeons un ... trolejbuss – tie ir tikai daži no “Latvijas valsts mežu’’ (LVM) rīkotās kampaņas “Nemēslo mežā’’ hronikā minētajiem priekšmetiem, kas atrasti Latvijas mežos.

MISKASTE.JPG (28627 bytes)

Ceturtdien ar vairāk nekā 200 kubikmetriem atkritumu no mežiem izvāktiem atkritumiem noslēdzās trīs mēnešu ilgā LVM, a/s “L& T Hoetica’’ un Vides aizsardzības fonda akcija. Tās laikā uz Cūkmena – īpaši izveidota tēla, kas personificē dabas piesārņotājus, – karsto telefonu piezvanījuši vairāk nekā 100 cilvēki, lai ziņotu par nelegālām atkritumu izgāztuvēm mežā.
80. gados pa Rīgas ielām kursējušais trolejbuss akcijas laikā tika atrasts Kokneses mežā, kur līdz brīdim, kad to neaizvāca, visticamāk, kalpojis kā patvērums no lietus, stāsta LVM Vidusdaugavas mežsaimniecības vides speciāliste Guna Baltiņa. Kaut gan kopumā Kokneses meži varot lepoties ar samērā tīru vidi, tomērstikla pudeļu, plastikāta maisu, papīru un citu sadzīves drazu nav mazums. G.Baltiņa norāda, ka vislielāko postu dabai nodara priekšmeti, kas nesadalās un saglabājas gadiem ilgi, piemēram, stikli. Ja stikla burkā atrodamas ēdiena paliekas, tās var saost meža dzīvnieki un, cenšoties apēst, savainoties.
“Būtiska ir attieksme – vai mežu uzskatām par vietu, kur var aiziet ar sēņu grozu, pie viena līdzi paķerot atkritumu maisiņu, vai arī apzināmies tā vērtību,” saka G.Baltiņa. Savukārt viena no lielākajām nelegālajām izgāztuvēm, no kurienes izvestas vairākas kravas mašīnas ar sadzīves atkritumiem, atklāta mežā Lubānā, stāsta kampaņas koordinatore Līga Zute. Viņa uzsver, ka kampaņas mērķis nav iztīrīt visus Latvijas mežus, bet mainīt cilvēku attieksmi, atgādināt, ka cūkošana mežā ir pelnījusi nosodījumu.
Administratīvi sodīt tos, kuri piemēslo mežu, negadās bieži, jo parasti atkritumu maisi tiekot izmesti slepus. Starp sadzīves atkritumiem nereti varot atrast vecas apsveikumu kartiņas vai korespondenci, kas ļauj atrast meža piemēslotājus, atzīst vides speciālisti. Diemžēl ne policija, ne pašvaldība ar to nenodarbojoties, bet LVM nav iespēju sodīt. “Tas ir līdzīgi kā ar dzērējiem pie stūres – kamēr šim faktam nepievērsa uzmanību un samierinājās, nekas nemainījās. Atliktu tikai dažus pieķert un bargāk sodīt,” piebilst vides aktīvists Juris Liepa.
Visvairāk fotogrāfiju ar šokējošiem nelegālo izgāztuvju skatiem kampaņas rīkotājiem atsūtījis bijušais mednieks un fotogrāfs Laimonis Martinsons. Vīrs stāsta, ka vismaz 15 gadus nākas vērot, kā Salacgrīvas mežos veidojas izgāztuves. Lauteru meža teritorijā vien esot vairāk nekā 10 atkritumu izgāztuvju. Kāpās un pie jūras viņam nācies atrast akordeonu, televizoru, bērnu ratiņus, saplaisājušu tualetes podu. No vienas puses tas esot smieklīgi, bet, domājot par to citā kontekstā – gluži vai jāraud. Bez cilvēku atvestajiem atkritumu maisiem mežā atrodamas nopostītas kokzāģētavas un kāda zivju ražotne ar transformatoru līnijām, skaidām, betona pamatiem un tamlīdzīgi. L.Martisons bezdarbībā vaino vietējo varu, kas neiesaistoties apkārtnes sakopšanā. Galvenie cūkotāji mežā esot vietējie iedzīvotāji, kas tā vietā, lai samaksātu par atkritumu izvešanu, atved tos uz mežu.
Eiropas vides izglītības fonda programmas “Ekoskola” dalībnieces Rendas pamatskolas skolēni un skolotāji kampaņas laikā Usmas ezera krastā piknikotāju atstātos netīrumus – alkohola pudeles, konservu kārbas, saldumu iepakojumus, izlietotus prezervatīvus – cimdiem rokās lasa vismaz piekto gadu. Kaut gan dabas mīļotāji pēdējos gados esot kļuvuši saudzīgāki, skolas direktore Vija Volkonovska norāda, ka redzētais uz skolēniem atstājis tik netīkamu iespaidu, ka diez vai viņi paši kādreiz mežā nometīs kaut papīrīti. Apceļojot 14 skolas un septiņas bērnu nometnes, Cūkmens par meža piesārņošanas postu stāstījis vairāk nekā 7000 bērniem.
Sociālā kampaņa “Nemēslo mežā’’ atsāksies nākamā gada pavasara Meža dienās, norāda tās rīkotāji.

Evija Hauka

Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”
Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!