• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vieglo un kājnieku ieroču eksporta kontroli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2005., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119254

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda plānošanas un vadības sistēmas izveidi 2007.-2013. gadam

Vēl šajā numurā

19.10.2005., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vieglo un kājnieku ieroču eksporta kontroli

Eiropas Parlamenta (EP) Nāciju Eiropas grupas deputāts Ģirts Valdis Kristovskis ir nozīmēts par Eiropas Parlamenta pārstāvi starptautiskajā parlamentāriešu forumā “Par vieglo un kājnieku ieroču jautājumiem”, kas norisināsies no 19. līdz 21.oktobrim Meksikas galvaspilsētā Mehiko.
Latvijas deputāts uzstāsies ar runu par bruņojuma tirdzniecības līguma nepieciešamību. Šis līgums kā vienots starptautisks standarts būtu jauns juridiski saistošs instruments, kas salīdzinājumā ar ANO Rīcības programmu pilnveidotu iespējas vieglo un kājnieku ieroču radīto risku mazināšanai. Deputāts no Latvijas īpašu uzmanību veltīs tieši parlamentāriešu aktīvas sadarbības nozīmei kā nacionālā, tā arī starpparlamentu līmenī, lai panāktu progresu šajā jomā.
Mehiko forumā tiks apspriesti ieteikumi nacionālajiem parlamentiem, lai tie spētu pārliecināt valstu valdības un starptautisko sabiedrību nodrošināt globāla bruņojuma tirdzniecības līguma sagatavošanu un tā ieviešanas pasākumu saskaņošanu 2006.gada ANO pārskata konferencē.
Kā zināms, pasaulē apritē ir ap 600 miljoni vieglo un kājnieku ieroču, kas tiek izmantoti dažādu konfliktu risinājumos. Ik gadu no šīs kategorijas ieroču lietošanas pasaulē iet bojā pusmiljons cilvēku. Neraugoties uz to, pašreiz nav starptautisku līgumu un citu likumīgu instrumentu, kas mazinātu šo ieroču radīto postu.
Lai ierobežotu šīs ieroču grupas nelegālu izplatību, 1998.gadā ES apstiprināja rīcības kodeksu šādu ieroču eksporta un kontroles nodrošināšanai. Apzinoties problēmas nopietnību, Eiropas Parlaments parāda politisku iniciatīvu un gatavo ikgadējus ziņojumus, kuros vērtē progresu šajā jomā.
4. oktobrī Eiropas Parlamenta Attīstības komiteja apstiprināja Latvijas deputāta Ģirta Valda Kristovska gatavoto atzinumu par minēto ES rīcības kodeksu. Atzinumā deputāts pievērsis īpašu uzmanību tam, ka rīcības kodeksa pasākumu sekmēm ir īpaša nozīme, veicinot Eiropas Savienības ārējo attiecību un attīstības politiku. Tiek uzsvērta nepieciešamība panākt, lai minētais kodekss kļūtu juridiski saistošs ES dalībvalstīm.
ES Padome šā gada 3.oktobrī pieņēma lēmumu veicināt vienotu, visiem saistošu standartu ieviešanu konvencionālo ieroču tirdzniecībā. Līdz ar to ES Padome parādījusi aktīvu, nozīmīgu politiski izšķirīgu gribu, lai veicinātu universāla mehānisma nostiprināšanu nelegālas ieroču tirdzniecības mazināšanai.

Baiba Sējāne, EP deputāta Ģ.V.Kristovska palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!