• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturlīdzekļu garantiju fonds atgūst līdzekļus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2005., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119160

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vienreizēja vai divreizēja pensiju indeksācija

Vēl šajā numurā

18.10.2005., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturlīdzekļu garantiju fonds atgūst līdzekļus

SALDEJUMS.JPG (14969 bytes)No 2004.gada augusta Latvijā darbojas valsts izveidots Uzturlīdzekļu garantiju fonds. Pašlaik tas ar uzturlīdzekļiem nodrošina gandrīz 13 tūkstošus bērnu, kurus audzina un apgādā tikai viens no vecākiem, kamēr otrs no līdzdalības un līdzdarbības izvairās.
Pirms nepilniem trim mēnešiem darbu uzsāka jaunizveidotā ministrijas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas piedziņas nodaļa. Pa šo laiku krietni audzis atgūto finanšu apjoms – uzturlīdzekļu nemaksātāji valstij samaksājuši jau vairāk nekā 50 tūkstošus latu. Tiesu izpildītāji uzlikuši liegumus vairākiem parādnieku īpašumiem. Vismaz desmit parādnieku nekustamie īpašumi pārdoti izsolēs, no tiem viens pat par 18 tūkstošiem latu, kas liecina, ka daži neapzinīgie vecāki, kuru vietā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek maksāti vien valsts noteiktie minimālie uzturlīdzekļi, ir pat ļoti naudīgi cilvēki.
Ņemot vērā to, ka ar katru mēnesi pieaug parāds valstij, tai skaitā procentu apjoms, uzturlīdzekļu nemaksātāju rīcība, pēc fonda administrācijas direktora Edgara Līcīša domām, jāuzskata ne tikai par nelikumīgu, bet arī stipri neloģisku. “Katru mēnesi maksāt mazāku naudas summu bērna uzturēšanai būtu vieglāk nekā laika gaitā šķirties no saviem īpašumiem, lai nomaksātu visu iekrāto parādu,” uzsver E.Līcītis.
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas piedziņas nodaļas darbību rezultātā ievērojami palielinājies arī to parādnieku skaits, kuri paši sākuši dot uzturlīdzekļus bērniem. Pašlaik jau 229 vecāki ir apzinājušies, ka no atbildības pret saviem bērniem un valsti nevarēs izvairīties. Līdz šim viņu bērniem bija piešķirti Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzekļi. “Tas acīmredzami pierāda, ka daudzos gadījumos uzturlīdzekļu nedošana saviem bērniem nav vis nevarēšanas, bet gan negribēšanas jautājums,” atzīmē fonda administrācijas direktors Edgars Līcītis.

Zaida Kalniņa, “LV”
zaida.kalnina@vestnesis.lv

 

Uzziņai

Valsts noteiktais uzturlīdzekļu minimālais apmērs

* bērniem līdz septiņiem gadiem: 25% no valsts noteiktās minimālās darba algas – 20 latu mēnesī;
* bērniem no septiņiem līdz 18 gadiem: 30% apmērā no minimālās darba algas – 24 lati mēnesī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!