• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas studentu iespējām izvēlēties vislabāko izglītību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2005., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119140

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par imigrantu integrāciju ar daudzvalodu izglītības palīdzību

Vēl šajā numurā

18.10.2005., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas studentu iespējām izvēlēties vislabāko izglītību

13.oktobrī Eiropas Parlaments pieņēma ziņojumu, kurā izvērtēts EK sagatavotais projekts ES ieteikumam par Eiropas sadarbību augstākās izglītības uzlabošanai. Ieteikums balstīts uz 45 Eiropas valstu izglītības ministru secinājumiem pēc tikšanās šā gada 19. un 20.maijā Bergenā, lai spriestu par Boloņas procesu, kas veicina augstskolu diplomu atzīšanu un studentu mobilitāti Eiropā.
Komisija savā ieteikuma priekšlikumā  ierosina vairākus soļus ceļā uz vienotu sistēmu, kurā dalībvalstis atzītu cita citas  piemērotos augstskolu kvalitātes rādītājus.
Pirmkārt, ES jāstrādā tālāk pie tā, lai metodes, ko dalībvalstis savā teritorijā piemēro augstākās izglītības kvalitātes vērtēšanai, kļūtu pārskatāmākas un lai rezultāti būtu vieglāk salīdzināmi. Ieteikuma mērķis ir veidot vienotu sistēmu augstskolu kvalitātes nodrošināšanai. Sistēmā apkopos vienotas normas un vadlīnijas, kas ļaus uzsvērt atšķirīgo un vienādo mācību programmās, nesaskaņojot tās. 
Kvalitātes sistēmas apvienos kopīgā reģistrā, kurā varētu iekļaut aģentūras, kas būs atbildīgas par augstskolu kvalitātes vērtējumu un akreditāciju. Augstskolas savām akreditācijas un licencēšanas vajadzībām varētu izvēlēties Eiropas reģistrā iekļautu aģentūru, kas atbilst to vajadzībām un profilam.  EP Kultūras komiteja iesaka noteikumu papildināt tā, lai šī izvēle būtu iespējama, tikai rīkojoties saskaņā ar dalībvalsts iekšējiem noteikumiem. Komitejas deputāti arī aicina svītrot pantu, kas aicina valstis balstīties uz šo aģentūru vērtējumu, piešķirot atļaujas vai finansējumu, tostarp attiecībā uz stipendiju vai aizdevumu piešķiršanu.
EP Kultūras komiteja aicina ieteikumu papildināt ar mudinājumu augstskolām iegūt “papildu starptautisku novērtējumu vai akreditāciju”, lai palielinātu savu starptautisko atpazīstamību. Dalībvalstīm arī ieteikts veicināt akreditācijas aģentūru sadarbību, lai radītu to savstarpēju uzticēšanos un atvieglotu kvalifikāciju atzīšanu.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!