• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konkurenci ES elektronisko sakaru tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2005., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119137

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par paredzamajām diskusijām par Eiropas nākotni

Vēl šajā numurā

18.10.2005., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konkurenci ES elektronisko sakaru tirgū

Beļģija, Čehija, Igaunija, Kipra, Latvija, Luksemburga, Malta, Polija un Slovēnija ir valstis, pret kurām tiks vērsta jauna Eiropas Komisijas pārkāpumu tiesvedības kārta attiecībā uz ES telekomunikāciju noteikumiem. Eiropas Komisija 13.oktobrī nosūtīja brīdinājuma vēstuli tām septiņām ES dalībvalstīm, kuras līdz šim nebija informējušas Eiropas Komisiju par elektronisko sakaru tirgus analīzi, kā to pieprasa ES reglamentējošie noteikumi par elektroniskajiem sakariem. Tirgus analīze ir paredzēta, lai nodrošinātu, ka noteikumi tiek atjaunināti, lai pielāgotos izmaiņām tirgū, un tiek piemēroti tikai tad, ja pastāv konkurences trūkums. Saistības jāpiemēro tikai vadošiem operatoriem.
Jaunā pārkāpumu tiesvedības kārta attiecas uz Beļģiju, Čehiju, Igauniju, Kipru, Latviju, Luksemburgu un Poliju. Brīdinājuma vēstules nosūtīšana saskaņā ar EK Līguma 226. pantu (par dalībvalstu saistību nepildīšanu) ir pārkāpumu tiesvedības pirmais posms. Attiecīgo dalībvalstu rīcībā tagad ir divi mēneši, lai kliedētu Eiropas Komisijas bažas. Pārkāpumu tiesvedība ir uzsākta arī pret Igauniju juridisko nepilnību dēļ attiecībā uz tirgus definīciju un pārejas režīmu; un pret Kipru un Slovēniju, kur valsts telekomunikāciju regulatora neatkarība vēl neatbilst ES tiesību prasībām. Numuru pārnesamības pastāvīga trūkuma dēļ pārkāpumu tiesvedība pret Maltu ir pārcelta uz otro posmu (argumentēts atzinums).
“Kopējo ES noteikumu ieviešana ir būtisks nosacījums, lai nodrošinātu, ka konkurence Eiropas elektronisko sakaru tirgū var sniegt augstas kvalitātes preces un pakalpojumus, kas ir būtiski izaugsmei un jaunu darba vietu radīšanai,” sacīja informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Vivjēna Redinga. “25 valstu regulatoru tirgus analīze mums vajadzīga arī tādēļ, lai pamatoti novērtētu reglamentējošos noteikumus, kad tos pārskatīsim 2006. gadā. Tādēļ esmu apņēmusies veikt nepieciešamos pasākumus, lai pārliecinātos, ka dalībvalstis pilda savas saistības.”
Elektroniskos sakarus reglamentējošie noteikumi ir spēkā vairāk nekā divus gadus ES-15 un 17 mēnešus – ES-10. Dalībvalstīm prasīja nodrošināt, lai to valsts pārvaldes iestādes veiktu pirmo analīzi par konkurences stāvokli attiecīgajā tirgū, kā arī sniegtu pārskatu par attiecīgajā tirgū spēkā esošajiem noteikumiem iespējami drīz pēc reglamentējošo noteikumu stāšanās spēkā. Kaut arī tirgus analīzes process dažās dalībvalstīs ir ievērojami virzījies uz priekšu, tās septiņas dalībvalstis, kurām 13.oktobrī tika nosūtītas brīdinājuma vēstules, vēl līdz septembra beigām nebija informējušas Eiropas Komisiju ne par vienas tirgus analīzes rezultātiem.
Eiropas Komisija turpinās uzraudzīt situāciju arī tajās dalībvalstīs, kuru valsts pārvaldes iestādes ir informējušas par nelielu tirgus analīžu skaitu un kurās progress šķiet ļoti lēns, veicot darbu citā tirgū.
Tajā pašā laikā pārkāpumu tiesvedība saistībā ar citiem jautājumiem ir sākta pret Igauniju (tirgus un pārejas režīma definīcija), Kipru un Slovēniju (regulatoru neatkarība), un attiecībā uz Maltu (numuru pārnesamība) ir pieņemts argumentēts atzinums, ar ko uzsāk pārkāpumu tiesvedības otro posmu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!