• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.10.2005., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119136

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts arhīva darbinieku paveikto PSRS nodarīto zaudējumu aprēķināšanai

Vēl šajā numurā

18.10.2005., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sēdi

Ceturtdien, 13.oktobrī, beidzās ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sēde Luksemburgā. Kā informē tieslietu ministre Solvita Āboltiņa, ES ministru padomē netika pieņemts galīgais lēmums par ietvarlēmuma projektu par datu saglabāšanu un uzglabāšanu saistībā ar noteikumiem par publiski pieejamiem elektroniskajiem komunikāciju pakalpojumiem vai datiem par publiskiem sakaru tīkliem noziedzīgu nodarījumu un kriminālpārkāpumu, ieskaitot terorismu, prevencijas, izmeklēšanas, atklāšanas un apsūdzības celšanas mērķiem.
Ministru padomē notika diskusijas gan par minētā dokumenta formu, gan saturu. Daļa dalībvalstu uzskata, ka lēmums par datu glabāšanu būtu jāpieņem nevis ietvarlēmuma, bet direktīvas formā.
Turpinājās diskusijas par ietvarlēmuma projekta saturu – par to, vai un cik lielā apjomā valstīm būtu jākompensē izdevumi saistībā ar datu uzglabāšanu komunikāciju pakalpojumu sniedzējiem; cik garam jābūt datu glabāšanas termiņam; vai, cik lielā apjomā un uz cik ilgu laiku būtu jāsaglabā informācija par nesekmīgiem savienojumiem – un par internetā notikušās saziņas datu saglabāšanas apjomiem.
“Diskusija par datu glabāšanu bija konstruktīva. Tika izmantoti gan politiski, gan juridiski argumenti. No vienas puses, ir jautājums par mūsu drošību un terorisma apkarošanu, no otras – jautājums par cilvēktiesībām un par datu aizsardzību. Starp šiem problēmjautājumiem ir jāturpina meklēt kompromisu,” atzina ministre.
Padome nolēma, ka galīgais lēmums par datu saglabāšanu ir jāpieņem līdz gada beigām. Līdz ar to pastāv iespēja, ka ES prezidējošā valsts Lielbritānija novembrī varētu sasaukt ārkārtas Tieslietu un iekšlietu ministru padomi, lai pieņemtu galīgo lēmumu jautājumā par datu glabāšanu.
S.Āboltiņa informē, ka padomē netika pieņemti galīgie lēmumi par Eiropas Komisijas priekšlikumu ietvarlēmumam par Eiropas pierādījumu orderi, lai kriminālprocesa ietvaros iegūtu priekšmetus, dokumentus un informāciju, un par līguma slēgšanu starp ES, Islandi un Norvēģiju par nodošanas procedūrām starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, Islandi un Norvēģiju. Galīgie lēmumi attiecībā uz šiem jautājumiem netika pieņemti, jo atsevišķu dalībvalstu delegācijām bija konceptuāla un redakcionāla rakstura iebildumi. Līdz ar to ekspertu līmenī ES dalībvalstis turpinās meklēt kompromisu šajos jautājumos.
ES Tieslietu un iekšlietu ministru padome akceptēja regulas projektu par Eiropas maksājuma rīkojuma procedūras izveidošanu. Padome akceptēja prezidentūras priekšlikumu jautājumā par pierādījumiem, kas nosaka, ka attiecībā uz pierādījumiem tiek izmantota vienota pieeja, kas paredzēta regulas projektā – Eiropas maksājuma rīkojuma pieteikumam nav jāpievieno pierādījumu kopijas, bet jāsniedz detalizēts to apraksts.
ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sēde Luksemburgā notika no 12. līdz 13.oktobrim. Tajā ministres S.Āboltiņas vadībā piedalījās arī Tieslietu ministrijas delegācija.

Sandris Sabajevs, tieslietu ministres preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!