• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pieņemts Aizturēto personu turēšanas likums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2005., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/119010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sāks kriminālprocesu par Lielupes piesārņošanu

Vēl šajā numurā

14.10.2005., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pieņemts Aizturēto personu turēšanas likums

PETROVS-TIESA.JPG (14493 bytes)
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Saeima vakar, 13.oktobrī, kā steidzamu otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma Aizturēto personu turēšanas likumu, kā arī grozījumus likumā “Par policiju”, Operatīvās darbības likumā, Robežsardzes likumā un Sodu reģistra likumā.
Grozījumi šajos likumos nepieciešami, jo 1.oktobrī stājās spēkā jaunais Kriminālprocesa likums.
Aizturēto personu turēšanas kārtības likums izstrādāts, lai noteiktu aizturēto personu turēšanas kārtību speciāli aprīkotās policijas telpās – īslaicīgās aizturēšanas vietā. Likums paredz īslaicīgās aizturēšanas vietas statusu, iekārtojumu, aizturēto personu turēšanas kārtību, viņu pienākumus turēšanas laikā, sadzīves apstākļus un medicīnisko aprūpi.
Īslaicīgās aizturēšanas vietā jābūt slēgtām telpām aizturēto turēšanai, procesuālo darbību veikšanas telpai, mazgāšanās telpai, tualetei, iežogotam laukumam aizturēto pastaigām svaigā gaisā, gultas piederumu noliktavai, aizturēto apskates telpai, saimniecības telpai, telpām personām, kuras veic īslaicīgās aizturēšanas vietas diennakts apsardzību.
Kamerās atsevišķi izvietos aizturētos vīriešus un sievietes, nepilngadīgos aizturētos izvietos atsevišķi no apcietinātajiem un notiesātajiem. Aizturētais trīs reizes dienā saņems ēdienu, no tām vienu reizi – siltu, kā arī jebkurā laikā dzeramo ūdeni.
Kameras platība nedrīkstēs būt mazāka par četriem kvadrātmetriem vienvietīgā kamerā, septiņiem kvadrātmetriem – divvietīgā kamerā, desmit kvadrātmetriem – trīsvietīgā kamerā, 12 kvadrātmetriem – četrvietīgā kamerā, 15 kvadrātmetriem – piecvietīgā kamerā. Katram aizturētajam jānodrošina atsevišķa guļamvieta, matracis un sega. Ja aizturētais īslaicīgās aizturēšanas vietā atrodas ilgāk par 24 stundām, viņam ir tiesības uz vismaz 30 minūtes ilgu pastaigu svaigā gaisā, nepilngadīgajiem – vismaz stundu. Aizturētajam ir garantēta neatliekamā medicīniskā palīdzība, palīdzība traumu, akūtu saslimšanu vai hronisku slimību saasinājuma gadījumos, to ārstēšanai nepieciešamie līdzekļi, kā arī pretepidēmijas pasākumi, lai nepieļautu infekciju izplatību īslaicīgās aizturēšanas vietā.
Likuma pārejas noteikumi nosaka, ka pilnā apjomā šo prasību izpilde ir jānodrošina līdz 2008.gada 31.decembrim. Līdz tam spēkā būs valdības 2002.gadā pieņemtie noteikumi par apcietināto, arestēto un aizturēto personu uztura, mazgāšanās un higiēnas līdzekļu normām.
Līdz 2006.gada 1.janvārim valdībai jāizdod šajā likumā paredzētie noteikumi par aizturētā uztura, mazgāšanās un personīgās higiēnas līdzekļu nodrošinājuma normām.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!