• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgā pasaules tūrisma eksperti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2005., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118887

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēsture dzintarā

Vēl šajā numurā

13.10.2005., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgā pasaules tūrisma eksperti

Vakar Rīgā, viesnīcā “Radisson SAS Daugava”, sākās Pasaules tūrisma organizācijas (PTO) Eiropas reģionālā konference par komunikāciju tūrisma jomā. Pasākumā piedalās uzņēmēji un speciālisti no vairāk nekā 20 valstīm.

KONFERENCE14.JPG (13640 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Pasaules tūrisma organizācijas ģenerālsekretārs Frančesko Frandžjalli un ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Konferenci, kuru PTO rīkoja sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Tūrisma attīstības valsts aģentūru (TAVA), atklāja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Savā runā Valsts prezidente norādīja – konferences rīkošana Rīgā apliecina, ka Latvija ir pievilcīgs mērķis ceļojumiem un daudzsološa vieta uzņēmējdarbībai. V.Vīķe-Freiberga arī atgādināja, ka pēc neatkarības atjaunošanas tūrisma attīstība Latvijā faktiski bija jāsāk no nulles, jo padomju okupācijas laikā mūsu valsts bija izdzēsta no starptautiskā tūrisma kartēm. Tāpēc jo ievērojamāki ir Latvijas panākumi nozares attīstībā pēdējos piecpadsmit gados. 2004.gadā tūrisma ienākumi atbilda diviem procentiem iekšzemes kopprodukta, un tas ir ievērojams rādītājs. Savukārt šā gada pirmajos sešos mēnešos tūrisma nozares pieaugums salīdzinājumā ar attiecīgo pērnā gada periodu sasniedzis 32 procentus, bet valstī iebraucošo tūristu pirmo reizi bijis vairāk nekā izbraucošo. V.Vīķe-Freiberga uzsvēra – Latvija vēlas attīstīt ekonomiski un sociāli dzīvotspējīgu, stabilu un drošu tūrisma nozari, un šā mērķa sasniegšanā liela nozīme ir plašsaziņas līdzekļu darbam Latvijas starptautiskā tēla veidošanā.
Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš norādīja, ka būtisku ieguldījumu tūrisma uzplaukumā devusi zemo cenu aviokompāniju ienākšana Latvijas tirgū un starptautiskās lidostas “Rīga” straujā attīstība. Ministrs arī atgādināja, ka jau pavasarī visas Latvijas galvaspilsētas viesnīcu vietas bijušas rezervētas līdz oktobrim, tāpēc iepriecina vēstis par gaidāmo jauno viesnīcu celtniecību.
Latvijas sasniegumus tūrisma attīstībā atzinīgi novērtēja arī PTO ģenerālsekretārs Frančesko Frandžjalli. Viņš uzsvēra, ka par spīti terora aktiem, dabas katastrofām un degvielas cenu kāpumam pasaules tūrisma nozares pieaugums šā gada septiņos mēnešos sasniedzis sešu procentu līmeni. Jāatgādina, ka 2002. un 2003.gadā nozarē pieaugums nebija vērojams. Paredzams, ka arī gada pieaugums būs pieci seši procenti. Tomēr šo rādītāju varētu negatīvi ietekmēt iespējamā putnu gripas pandēmija. F.Frandžjalli prognozēja, ka nākotnē tūrisma attīstību būtiski ietekmēs televīzijas un interneta piedāvātā informācija. Raksturīga pēdējā laika tendence ir arī Eiropas valstu kā tūrisma objektu pozīciju vājināšanās, arvien vairāk pieaugot Āzijas lomai šajā tirgū. Kā norādīja, F.Frandžjalli, ir jārēķinās ar pieaugošo Ķīnas ietekmi. Protams, Āzijas lielvalsti ik gadus apmeklē aizvien vairāk ārvalstu viesu, taču vērojams arī Ķīnas tūristu skaita pieaugums pasaulē – nesen tas jau pārsniedzis Japānas tūristu skaitu. Savukārt Eiropā nozares stagnācija piemeklē atsevišķus reģionus, turpretim citos, arī Baltijas valstīs, tūrisms strauji attīstās.
TAVA direktors Uldis Vītoliņš pastāstīja, ka sākta moderno informācijas līdzekļu aktīva izmantošana Latvijas kā tūrisma zemes popularizēšanā, ievietojot plašu reklāmu internetā un pārraidot videoklipus starptautiskajos telekanālos. Pētījumi apliecina šo pasākumu efektivitāti, jo interese par Latviju augusi valstīs, kurās mūsu zeme tradicionāli bijusi mazpazīstama.
Konferences gaitā tiek pārrunāti jautājumi un problēmas, kas saistītas ar komunikāciju tūrisma jomā. Šodien konference savu darbu beigs.

Juris Bārtulis, “LV”
juris.bartulis@vestnesis.lv

KONFERENCE20.JPG (14444 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga atklāj Pasaules tūrisma organizācijas Eiropas konferenci
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!