• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bezdarbnieku stipendija - 40 latu mēnesī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2005., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118886

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

13.10.2005., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bezdarbnieku stipendija – 40 latu mēnesī

No nākamā gada 1.janvāra bezdarbnieki, kas apmeklē profesionālās apmācības un pārkvalifikācijas kursus, varētu saņemt 40 latu stipendiju mēnesī līdzšinējo 25 latu vietā. To paredz Labklājības ministrijas (LM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.25 “Kārtība, kādā piešķirama stipendija un īres un transporta izdevumu kompensācija bezdarbnieka profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas un kvalifikācijas paaugstināšanas laikā un nosakāms stipendijas un kompensācijas apmērs” (publicēti “LV” 28.01.2003.).

Pēc LM rīcībā esošās informācijas, šā gada augustā vidējais bezdarbnieka pabalsta apmērs bija 65 lati, t.sk. sievietēm – 53,68, bet vīriešiem – 84,04 lati.
Motivēt bezdarbniekus pārkvalificēties ir īpaši būtiski, jo viens no galvenajiem bezdarba iemesliem valstī, īpaši Rīgā un citās lielākajās pilsētās, ir nevis darba vietu trūkums, bet gan darbaspēka kvalifikācijas neatbilstība darba tirgus prasībām. Īpaši aktuāli tas ir ilgstošajiem bezdarbniekiem, kuri nav strādājuši, piemēram, piecus gadus.
Lai šo situāciju mainītu, Nodarbinātības valsts aģentūra gan par valsts budžeta, gan Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem rīko bezdarbnieku pārkvalifikācijas kursus. Kā “LV” atzina labklājības ministre Dagnija Staķe, tā ir viena no Labklājības ministrijas prioritātēm un naudas apmācībai netrūkst. Svarīgākais – lai bezdarbniekiem būtu vēlme šos kursus apmeklēt.
Pašlaik Nodarbinātības valsts aģentūras klienti mācību laikā bez jau minētās 25 latu stipendijas mēnesī saņem arī kompensāciju par īres un transporta izdevumiem pēc pirmā mācību mēneša. LM izstrādātie noteikumi nosaka, ka gadījumos, kad mācības ir bijušas īsākas par mēnesi, stipendijas apmērs tiks aprēķināts proporcionāli kalendāra dienu skaitam apmācību laikā. Paredzēts, ka tās tiks maksātas no Eiropas Sociālā fonda finansēto nacionālo programmu projektos paredzētajiem līdzekļiem.
Grozījumi šodien, 13.oktobrī, tiek izskatīti Valsts sekretāru sanāksmē.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!