• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija pārsteidz Franciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2005., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118876

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sieviete, puķes un traktors

Vēl šajā numurā

13.10.2005., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija pārsteidz Franciju

AKMENI.JPG (9769 bytes)
“Vienam no akmeņiem ir acis, kuras savilktas izbrīnā, tādējādi atdarinot francūža pārsteiguma grimasi, izdzirdot vārdu Latvija.”

Sagaidot Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu Elizejas pils pakājē, Francijas prezidents Žaks Širaks noskūpstīja viešņas roku. Tas notika V.Vīķes-Freibergas pirmās valstsvizītes laikā Parīzē 2001.gadā. Šis franciskās elegances žests – skūpsts – ir pamodinājis Latviju kā dusošu princesi, un nu tā pārsteidz seno kultūras zemi Franciju – vēsta festivāla “Pārsteidzošā Latvija” leģenda.
Francijas prezidentam viesojoties Latvijā, Latvijas Valsts prezidente ierosināja rīkot Latvijas kultūras sezonu Francijā, kas galīgu apstiprinājumu guva, kad V.Vīķe-Freiberga atkārtoti viesojās Parīzē 2002.gadā. Pērn tika parakstīta konvencija par festivāla sagatavošanu un īstenošanu, bet šoruden festivāls “Pārsteidzošā Latvija” sāk savu ceļu Francijas lielākajās pilsētās Parīzē, Bordo, Lionā un Strasbūrā.
Festivāla mērķis ir prezentēt Latviju kā modernu un kultūras tradīcijām bagātu valsti, iepazīstināt francūžus ar mūsu kultūru, dodot iespēju pašiem piedalīties dažādos pasākumos, kā arī veicināt Francijas un Latvijas ilgtermiņa sadarbību ne tikai kultūrā, bet arī ekonomikā.
“Pārsteidzošā Latvija” – tās būs teātra izrādes, koncerti, izstādes, performances, kinofilmas, konferences publikācijas un debates, pavisam 40 dažādi projekti. Tie būs arī semināri uzņēmējiem, akcentējot festivāla ekonomisko un tūrisma dimensiju. Festivālam ir arī krusttēvs un krustmāte jeb patroni – ievērojamā franču aktrise Dominika Blāna un mākslas zinātņu goda doktors Imants Lancmanis.
Sava īpaša vieta festivāla programmā būs par mazo Parīzi sauktajai Latvijas galvaspilsētai Rīgai. Būs gan izstāde “Rīga – metropole”, gan konference “Rīga – mūsdienu arhitektūra Latvijā” un, protams, Rīgas modes šovs 8.novembrī, kurā piedalīsies 10 Latvijas dizaineri.
Taču “Pārsteidzošās Latvijas” nozīmīgākais vēstījums Francijai ir “Runājošie akmeņi” – deviņi dažāda lieluma laukakmeņi, tādi, kādi tie atrodami gan Latvijas iekšzemē, gan smilšainajos liedagos. Tie sarunāsies un dziedās Parīzes, Lionas, Bordo un Strasbūras galvenajos laukumos – kā Latvijas cilvēki, kas runā ar francūžiem par zemi, no kuras nāk. Katrs ar savu temperamentu, ar savu raksturu un savu stāstu – lai ieinteresētu, informētu un izklaidētu rafinētās kultūras lielvalsts iedzīvotājus.
Vienam no akmeņiem ir seja – acis, kuras savilktas izbrīnā, tādējādi atdarinot francūža šābrīža pārsteiguma grimasi, izdzirdot vārdu Latvija. Un Latvija tieši tāpēc šobrīd ir Francijā – lai pārsteigtu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!