• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par invalīdu tiesībām lidostās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2005., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118872

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2005.gada 11.oktobra sēdē

Vēl šajā numurā

13.10.2005., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par invalīdu tiesībām lidostās

Eiropas Parlamenta Transporta komiteja 11.oktobra sēdē akceptēja invalīdiem un personām ar ierobežotām pārvietošanās iespējām labvēlīgu likumdošanu, izmantojot gaisa satiksmi. Pretēji Eiropas Komisijas iesniegtajam, Parlamenta Transporta komisija paplašinājusi personu loku, prasības nodrošināt pārvietošanos Eiropas lidostās attiecinot ne vien uz cilvēkiem ar ierobežotām pārvietošanās iespējām, bet arī ar cita veida invaliditāti. Komiteja jauno likumdošanu attiecinājusi uz visām Eiropas lidostām, tajā skaitā Rīgas lidostu, nevis tikai uz tām, kuru pasažieru skaits pārsniedz divus miljonus gadā. Pieņemtos grozījumus apsveikuši kā Transporta komitejas deputāts Roberts Zīle, tā arī invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” pārstāvji.
“Invalīdiem un personām ar ierobežotām pārvietošanās spējām ir tieši tādas pašas tiesības brīvi pārvietoties un ceļot ar lidmašīnām kā mums visiem pārējiem. Šodien pieņemtais lēmums cilvēkiem ar dažādu veidu invaliditāti nodrošina ceļošanai drošus un vienlīdzīgus apstākļus. Tādējādi tiek mazināta sabiedrības diskriminējošā attieksme pret noteiktu sabiedrības grupu,” uzsvēris deputāts R.Zīle.
Pašreizējo situāciju Rīgas un Briseles lidostās, kā arī Briseles metro otrdien izbaudīja Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” pārstāvji, kas pēc Roberta Zīles (TB/LNNK/ UEN grupa) uzaicinājuma otrdien un trešdien viesojas Eiropas Parlamentā (EP) Briselē. Iespēju apmeklēt EP izmanto trīs cilvēki ratiņkrēslos, kā arī personas ar cita veida invaliditāti.
“Vairums Eiropas lielāko lidostu ir salīdzinoši draudzīgas invalīdiem un cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem, taču šādas likumdošanas pieņemšana nodrošinātu, ka līdzīgi apstākļi būtu visās lidostās. Tas, protams, atvieglotu pārvietošanos,” apsveicot Transporta komitejas lēmumus, uzsvēra “Apeirona” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis. “Ir tikai normāli, ka lidostas vai jebkura veida infrastruktūra tiek veidota pieejama visiem cilvēkiem, jo diezin vai būtu pareizi būvēt invalīdu lidostas.”
Kā atzīmēja “Apeirona” vides pieejamības eksperts Raimonds Smagars: “Patīkami, ka Rīgas lidosta faktiski jau pašlaik ir pozitīvs piemērs attiecībā uz invalīdu iespējām pārvietoties tās teritorijā.” Lidostas personāls jau tiek īpaši apmācīts apkalpot invalīdus un personas ar kustību traucējumiem.
Transporta komitejā pieņemtais likumprojekts paredz lidostās invalīdiem un personām ar ierobežotām pārvietošanās spējām nodrošināt palīdzību nokļūt no noteiktas ierašanās vietas lidostā līdz lidmašīnai un no lidmašīnas līdz noteiktai vietai. Likumprojektā arī ietverta prasība visu informāciju, ko sniedz lidmašīnu pasažieriem, sniegt arī alternatīvā veidā, lai tā būtu viegli pieejama personām ar redzes, dzirdes un citiem uztveres traucējumiem. Turklāt minētie pakalpojumi jāpiedāvā bez papildu samaksas.
“Man ir liels prieks par “Apeirona” atsaucību šā likumprojekta izstrādes gaitā. Šis noteikti ir viens no labajiem piemēriem sadarbībai ar nevalstiskajām organizācijām par likumdošanu, kas viņus ļoti tieši ietekmē,” uzsvēris R. Zīle. “Izstrādātais projekts paredz, ka invalīdiem šie pakalpojumi nedrīkst sadārdzināt biļešu cenu. Tā kā lidostu izdevumus par šo servisu plānots segt no aviokompāniju iemaksām, es ļoti ceru, ka, neraugoties uz noslēgtajiem līgumiem, šīs iemaksas veiks visas Rīgas lidostu izmantojošās aviokompānijas.”
“Apeirona” apmeklējuma programmā iekļauta iepazīšanās ar EP, tikšanās ar EP deputātu R.Zīli, kā arī Eiropas Nāciju grupas un Invaliditātes intergrupas līdzpriekšsēdētāju Braienu Krouliju, kas ir arī Nāciju Eiropas grupas līdzpriekšsēdētājs. “B.Kroulijam šis ir trešais Eiropas Parlamenta sasaukums deputāta statusā, tātad viņam ir ļoti liela pieredze. Tāpēc ceram iedibināt sekmīgu sadarbību ar EP Invaliditātes intergrupu, kas pārstāv cilvēku ar dažāda veida invaliditāti intereses ES institūcijās,” uzsver R.Zīle.
Invalīdu intergrupa ir neformāla EP grupa, kas apvieno vairāk nekā simt EP deputātus no visām 25 dalībvalstīm. Intergrupa EP aktualizē invalīdu tiesību jautājumus un sadarbojas ar Eiropas Invalīdu forumu, lai nodrošinātu intergrupas dalībnieku un invalīdu nevalstisko organizāciju ciešu sadarbību gan Eiropas, gan nacionālajā līmenī.

Iveta Bojāre, preses administratore  EP Nāciju Eiropas grupā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!