• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Hamburgā gaida Latvijas uzņēmējus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2005., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118746

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

12.10.2005., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Hamburgā gaida Latvijas uzņēmējus

Vācija uzskatāma par pasaulē nozīmīgāko starptautisko izstāžu rīkošanas vietu. Aizvien būtiskāku vietu šīs nozares tirgū ieņem Hamburga. Vakar Rīgā interesenti iepazinās ar izstāžu rīkotājuzņēmuma “Hamburg Messe und Congress GmbH” nākotnes plāniem.

Uzņēmuma prezentāciju Latvijā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu rīkoja tā pārstāvniecība Baltijas valstīs – Vācijas un Baltijas tirdzniecības kamera. Analoģiski pasākumi notiek arī Lietuvā un Igaunijā. To mērķis ir iepazīstināt Latvijas uzņēmējus ar iespējām, ko sniedz dalība Hamburgā rīkotajās starptautiskajās izstādēs un gadatirgos.

GERMANY-KARLSRUHE2863.JPG (19222 bytes)
Par spīti ekonomiskajai stagnācijai, Vācija uzskatāma par pasaulē nozīmīgāko izstāžu rīkošanas vietu
Foto: epa/A.F.I.

Hamburg Messe und Congress GmbH” vadītājs Mihaels Degens uzsvēra, ka negaida izstāžu dalībnieku skaita divkāršošanos gada laikā, taču cer uz apmeklētāju skaita pieaugumu, jo iespējams, ka daudzi apmeklētāji reiz kļūs par izstādes dalībniekiem. Šobrīd Hamburga kā izstāžu un gadatirgu centrs vēl krietni atpaliek no Hannoveres, Frankfurtes pie Mainas un Ķelnes, taču, kā norādīja M.Degens, šajā jomā izšķirošais rādītājs nav nedz izstāžu centra platība, nedz apmeklētāju skaits, bet gan profesionāļu klātbūtne un biznesa kontaktu veidošanas aktivitāte. Tomēr Hamburgā norit arī aktīvs izaugsmes process. Izstāžu un gadatirgu kompleksa pašreizējā platība ir 74 000 kvadrātmetru, bet līdz 2008.gadam to paredzēts paplašināt līdz 84 000 kvadrātmetriem. Jau nākamgad paredzēts nodot ekspluatācijā jauno 7000 kvadrātmetrus lielo multifunkcionālo Hamburgas Kongresu centra izstāžu zāli.
M.Degens atzina, ka kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu otrās puses Vācijas ekonomikā vērojama krīze, kas nelabvēlīgi ietekmējusi arī konjunktūru izstāžu rīkošanas jomā. Savukārt konkurence izstāžu un gadatirgu rīkotājuzņēmumu vidū ir pastiprinājusies. Vācijas uzņēmumu aktivitāte, salīdzinot ar valsts apvienošanās izraisīto pieprasījuma kāpumu, kritusies, taču ārvalstu dalībnieku skaits palielinās, un pieaudzis arī pašmāju apmeklētāju skaits.
Latvijas uzņēmējiem dalība Hamburgā rīkotajās izstādēs vai gadatirgos varētu nozīmēt labu iespēju nodibināt biznesa kontaktus ar potenciālajiem ārvalstu partneriem un gūt vērtīgu informāciju par savas jomas novitātēm. Vācijas izstāžu un gadatirgu asociācijas AUMA dati liecina – 76 procenti aptaujāto uzņēmēju par svarīgāko biznesa komunikāciju instrumentu uzskata dalību gadatirgos un izstādēs, nevis, piemēram, internetu. Kā norādīja M.Degens, šādi pasākumi ir arī labākā vieta, lai iegādei nolūkotu uzņēmumam nepieciešamu mašīnu vai iekārtu.
Kā zināms, Latvijas uzņēmumi var saņemt Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansējumu dalībai starptautiskajās izstādēs un tirdzniecības misijās. LIAA pārstāve Dace Priede pastāstīja, ka paredzēts veikt grozījumus attiecībā uz valsts atbalsta programmu finansējuma apjomu. Šobrīd maksimālais iespējamais atbalsta apjoms ir 10 000 latu, bet to plānots palielināt līdz 70 000 latu. Izmaiņas gan vēl jāsaskaņo ar ES institūcijām, tāpēc grozījumi varētu tikt apstiprināti ne agrāk par 2006. gada februāri.

Uzziņai

* Vācijā tiek rīkotas divas trešdaļas pasaules nozīmīgāko izstāžu. Ik gadus Vācijā norit 140 –150 starptautiskas un nacionālas izstādes, kuru dalībnieku kopskaits ir ap 160 000. Pasākumus apmeklē 9 – 10 miljoni cilvēku, no kuriem 20 procenti ierodas no ārvalstīm.
* Hamburgas izstāžu centrā pērn tika sarīkotas 38 izstādes ar 13 673 dalībniekiem, bet apmeklētāju skaits sasniedza 983 541. Izstāžu tematika aptver kuģu, jahtu un laivu būvi, aviāciju, gastronomiju un viesnīcu biznesu, enerģētiku un citas jomas.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!