• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 2004.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem finanšu revīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2005., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118411

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļiem

Vēl šajā numurā

07.10.2005., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 2004.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem finanšu revīziju

2004.gada valsts un pašvaldību budžetu izpildes pārskats sniedz patiesu un skaidru priekšstatu par finansiālo stāvokli, darbības rezultātiem un naudas plūsmām un ir sagatavots atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošo normatīvo aktu prasībām, konstatējusi Valsts kontrole, veicot pārskata finanšu revīziju.
Neizsakot iebildi, Valsts kontrole atzīmē, ka valsts konsolidētās bilances aktīvos nav uzrādītas valsts meža zemes ar tajā augošo meža audzi, pašvaldību ceļi, derīgie izrakteņi un citi valsts un pašvaldību īpašumi. Piemēram, Zemkopības ministrijas pārskatā nav uzrādīti 1,4 miljoni ha valsts meža zemes vairāk nekā 150 miljono latu vērtībā vai 97,6% no valsts meža zemes ar tajā augošo meža audzi. Ievērojot to, ka nav veikta pilnīga visu aktīvu novērtēšana, Valsts kontrole nevar noteikt bilancē neuzrādīto aktīvu ietekmes būtiskumu uz valsts konsolidēto bilanci. Aktīvu neuzrādīšana var izraisīt valsts mantas izšķērdēšanas iespējas.
Valsts kontrole vēlas arī pievērst uzmanību Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektora valsts vārdā 1996.gadā parakstītajam aizņēmuma līgumam ar a/s “Air Baltic Corporation” 4 miljonu ASV dolāru apmērā. Šis aizņēmums neparādās ne “Valsts ārējā parāda 2004.gada pārskatā”, ne “Valsts iekšējā parāda 2004.gada pārskatā”. Saskaņā ar Satiksmes ministrijas informāciju, parāda apjoms uz 2005.gada 1.janvāri bija 6,3 miljoni ASV dolāru, tajā skaitā procentu maksājumi – 2,3 miljoni ASV dolāru. Par parādu Valsts kontrole uzzināja no “Air Baltic Corporation” auditoru kompānijas “Ernst & Young” veiktajām revīzijām. Šis gadījums norāda uz risku, ka valsts parāda summā nav iekļautas arī citas valsts saistības, jo nav nodrošināta to valsts vārdā ņemto aizdevumu līgumu uzskaite, kurus nav parakstījis finanšu ministrs vai viņa pilnvarota persona. Tādējādi netiek nodrošināta valsts līdzekļu uzskaite, kā arī pieļauta iespēja valsts budžeta līdzekļus uz laiku novirzīt privātā sektora rīcībā.
Revīzijā atklāti vēl daudzi citi trūkumi un nepilnības. Pašlaik nav pieņemts valsts un pašvaldību budžeta grāmatvedības uzskaites normatīvais akts, līdz ar to netiek nodrošināta vienota pieeja un metodika saimniecisko darījumu reģistrācijā un uzrādīšanā. Vairākas ministrijas nav ievērojušas likuma prasības par valsts mantas nodošanu lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu, tādēļ valsts neiegūst tirgus apstākļiem adekvātus ieņēmumus par iznomātajiem valsts nekustamajiem īpašumiem. Savukārt prokuratūrā un vairākās pašvaldībās nekustamais īpašums nav reģistrēts Zemesgrāmatā, kas rada risku aktīvu patiesās vērtības neuzrādīšanai un iespējai veikt nelikumīgu rīcību ar valsts un pašvaldību īpašumu. Vairākās valsts institūcijās nepieciešams pilnveidot iekšējā audita un grāmatvedības darbību.
Ziņojums sagatavots, izvērtējot Finanšu ministrijas iesniegto pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem, kā arī Valsts kontroles veikto ministriju, centrālo valsts iestāžu un pašvaldību finanšu revīziju rezultātus. Valsts kontrole jau ir sniegusi atzinumus par ministriju, centrālo valsts iestāžu un pašvaldību 2004.gada pārskatu sagatavošanas pareizību. Pavisam iesniegti 538 atzinumi, atzinumi ar iebildi sniegti par 3 ministriju – Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, Veselības ministrijas, Zemkopības ministrijas – un 72 pašvaldību pārskatiem. Negatīvs atzinums sniegts par Balvu rajona Krišjāņu pagasta pašvaldības pārskatu.
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas pārskatā konstatētas būtiskas neatbilstības darījumu uzskaitē pēc naudas plūsmas un uzkrāšanas principa Valsts reģionālās attīstības aģentūrā.
Veselības ministrijas pārskatā nav uzrādīts Zemesgrāmatā reģistrētais nekustamais īpašums ar kadastrālo vērtību Ls 1 065 776; konsolidētajā finanšu pārskatā uzskaitītais līdzdalības ieguldījums radniecīgo uzņēmumu kapitālā novērtēts un uzrādīts pēc izmaksu metodes 20,5 miljonu latu apmērā, bet, novērtējot kapitāla daļas pēc pašu kapitāla metodes, ieguldījumu apjoms ir 30,3 miljoni latu. Kapitāla daļu vērtības starpība, vērtējot pēc dažādām metodēm, ir 9,8 miljoni latu.
Negatīvs atzinums sniegts Balvu rajona Krišjāņu pagasta padomei, jo 2004.gada finanšu pārskatā nav ticami ieņēmumi un izdevumi pēc uzkrāšanas principa, jo 2004.gada 4.janvāra ugunsgrēkā sadeguši visi grāmatvedības dokumenti par periodu no gada sākuma.
Revīzija tika veikta saskaņā ar Valsts kontroles finanšu revīzijas standartiem, kas atbilst starptautiski atzītajiem revīzijas standartiem. Revīzija tika plānota un veikta tādā veidā, lai gūtu pietiekamus un atbilstīgus pierādījumus, ka finanšu pārskatā nav būtisku neatbilstību, pārbaudot arī finanšu pārskatu un darījumu atbilstību normatīvo aktu prasībām.
Ziņojuma teksts un atzinums atrodams Valsts kontroles mājaslapā www.lrvk.gov.lv/zinojumi.php?id=1189 .

LR Valsts kontrole

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!