• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar ASV medicīnas ekspertiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118320

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties valstsvizītē Azerbaidžānā 2005.gada 3. un 4.oktobrī

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar ASV medicīnas ekspertiem

Trešdien, 5.oktobrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) medicīnas ekspertiem no Luisvilas (Kentuki štats), kuri ieradušies Latvijā darba vizītē.
Tikšanās laikā pārrunāta situācija Latvijas medicīnā un veselības aprūpes jautājumi, un ASV ekspertu ieteikumi situācijas uzlabošanai, un iespējamā sadarbība šajā jomā.
Ministru prezidents uzsvēra, ka medicīna un veselības aprūpe ir viena no galvenajām valdības prioritātēm. Veselības aprūpei valdība katru gadu palielina finansējumu, un nākamgad tas būs divas reizes lielāks nekā pašreiz un turpinās pieaugt katru gadu. Premjers atzina, ka finansējums medicīnai šobrīd nav pietiekams un ir vēl daudz darāmā veselības aprūpes reformēšanai un uzlabošanai, tāpēc šiem jautājumiem valdība pievērš lielu uzmanību.
ASV medicīnas ekspertu delegācijas vārdā Luisvilas universitātes profesors un starptautiskās pediatrijas nodaļas vadītājs Dr.Džordžs Rodžers pateicās par iespēju tikties ar valdības vadītāju, lai pārrunātu veselības aprūpes jautājumus. Džordžs Rodžers atzinīgi novērtēja īsās vizītes laikā Latvijā redzēto veselības aprūpes jomā. Profesors atzīmēja pārsteidzoši labo medicīnisko aprīkojumu daudzās jomās un mediķu augsto kvalifikāciju, privātā un valsts sektora finansēto medicīnas pakalpojumu veiksmīgo līdzsvaru Latvijā. Eksperts ieteica lielāku uzmanību pievērst veselības veicināšanas pasākumiem un kā pozitīvu soli atzīmēja Veselības ministrijas centienus samazināt zāļu cenas un veicināt efektīvāko, nevis dārgāko zāļu izrakstīšanu pacientiem.
Dž.Rodžers atzīmēja arī dažas problēmas: medicīnas personāla aizplūšanu uz citām valstīm, galvenokārt finansiālu apsvērumu dēļ, un kvalitatīvas veselības aprūpes nodrošināšanu visā valsts teritorijā, kas ir problēma arī ASV.
Bijušais Sirds institūta direktors Dr.Alens Lansings ieteica Latvijā pievērst lielāku uzmanību slimnīcu personāla apmācībai, kas par 30% varētu samazināt slimnīcu izdevumus, un sabiedrības izglītošanai par veselības aprūpes jautājumiem.
Šim mērķim Alens Lansings rekomendēja izmantot televīziju – izsniedzot raidīšanas licenci, uzlikt par pienākumu TV kanāliem bez maksas pārraidīt īsas informējošas reklāmas par sabiedrības veselības jautājumiem – kā izvairīties no dažādām izplatītām slimībām un uzlabot veselību.
ASV mediķu delegācija pēc iepazīšanās ar situāciju Latvijā identificēja vairākas jomas, kurās ASV varētu sadarboties un piedāvāt atbalstu, kā vienu no iespējām minot kvalifikācijas celšanu ārstiem un medmāsām atsevišķās medicīnas jomās.
Aigars Kalvītis pateicās par ASV ekspertu iedejām un akcentēja pieredzes apmaiņas un mediķu kvalifikācijas paaugstināšanas nepieciešamību. Ministru prezidents apliecināja valdības izpratni par situāciju veselības aprūpē un darāmajiem darbiem.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!