• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gods redzēt Latviju tuvāko draugu pulkā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118308

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai atklājam vēl neizmantotās iespējas

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gods redzēt Latviju tuvāko draugu pulkā

Dāvids Apciauri, Gruzijas vēstnieks, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

– Vēstnieka kungs, mūsu divpusējās attiecības īpaši aktivizējušās pēdējā gada laikā. Kā, jūsuprāt, tās iespaidos Latvijas pirmās personas valstsvizīte, un kādu nozīmi šai vizītei piešķir Gruzijā?

– Gruzijā pašlaik notiek ļoti interesants demokrātisko vērtību iemiesošanas process, nodrošinot panākumus cīņā par Gruzijas teritoriālās integritātes miermīlīgu atjaunošanu, iedzīvinot likuma varu, cieņu pret cilvēka tiesībām, veidojot stipras un neiedragājamas valsts robežas un īsā laikā ieviešot tirgus ekonomiku. Tie nenoliedzami ir grūti uzdevumi, tomēr mēs kopš Rožu revolūcijas 2003.gada novembrī esam guvuši būtisku progresu. Gruzijas valdības īstenotās reformas, kuru gaitā mums palīdzējusi arī Latvija un citi partneri, dod garantiju, ka šis process ir neatgriezenisks. Viņas ekselences prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vizīte Gruzijā ir jauns apliecinājums mūsu kopīgajām vēsturiskajām, politiskajām, sociāli ekonomiskajām un kultūras saitēm.

– Kā jūs raksturotu Latvijas un Gruzijas attiecību pašreizējo līmeni?

– Tās ir ārkārtīgi dinamiskas. Kopīgā deklarācija, kas tika parakstīta Rīgā mūsu prezidenta Mihaila Saakašvili valstsvizītes laikā pērn oktobrī, pasvītro savstarpējās sadarbības principus kontekstā ar Gruzijas centieniem tuvināties Eiropas Savienībai un eiroatlantiskajām struktūrām.
Mūsu prezidentu tiešie kontakti un viedokļu apmaiņa kļuvuši par praksi. Šī tendence ir arī papildu apliecinājums Gruzijas vēlmei nākotnē vēl intensificēt divpusējās attiecības ar Latviju. Mēs joprojām esam lepni arī par Viņas ekselences Vairas Vīķes-Freibergas piedalīšanos mūsu Neatkarības dienas svinībās šā gada 26.maijā. Pirmā Gruzijas apmeklējuma laikā prezidentes kundze savā apsveikuma uzrunā apliecināja atbalstu mūsu centieniem padarīt Gruziju par paraugu visam reģionam.

– Kādu iztēlojaties mūsu valstu turpmāko sadarbību?

– Mums jau ir visi nepieciešamie priekšnoteikumi turpmākai stratēģiskai partnerībai. Latvijas atbalsts ir droša garantija Gruzijas reformu sekmīgai īstenošanai. Šajā kontekstā Gruzija vēlas izmantot Latvijas pieredzi savu neatkarīgo institucionālo mehānismu izveidošanā. Nākamie sadarbības soļi, manuprāt, tiks īstenoti konkrētos ekonomiskos projektos un investīcijās. Mēs esam ieinteresēti apmainīties arī ar pieredzi likumdošanas pilnveidošanā.

Materiālus sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!