• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai atklājam vēl neizmantotās iespējas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2005., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmoreiz Latvijas vēsturē

Vēl šajā numurā

06.10.2005., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai atklājam vēl neizmantotās iespējas

Andris Vilcāns, Latvijas vēstnieks Gruzijā, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

– Šī nav pirmā Vairas Vīķes-Freibergas un Mihaila Saakašvili tikšanās.

– Jā, pērn oktobrī notika Mihaila Saakašvili oficiālā vizīte Latvijā, un šogad maijā Latvijas prezidente kā goda viešņa piedalījās Gruzijas nacionālo svētku svinībās Tbilisi. Turklāt šā gada maijā notika Gruzijas parlamenta spīkeres Nino Burdžanadzes vizīte Rīgā, bet Ministru prezidents Aigars Kalvītis oficiālā vizītē apmeklēja Gruziju. Taču šī ir pirmā Latvijas prezidentes valstsvizīte Gruzijā abu valstu attiecību vēsturē, kas arī nosaka tās nozīmīgumu. Vizīte dos jaunu impulsu abu valstu attiecību tālākai attīstībai, īpaši ekonomikā, nostiprinās līgumtiesisko bāzi.

– Mūsu attiecības ar Gruziju īpaši intensīvas kļuvušas tieši pēdējā laikā.

– Jā, Gruzija ir viena no Latvijas attīstības sadarbības politikas prioritārajām valstīm. Latvija konsekventi atbalsta tās centienus integrēties ES un NATO kā divpusējo attiecību līmenī, tā arī piedaloties attiecīgajos ES un Ziemeļatlantijas alianses projektos. Visaktīvākā sadarbība ir izvērtusies aizsardzības ministriju un parlamentu līmenī, kā arī kultūras jomā. Atbildot uz Gruzijas noteikto bezvīzu režīmu ES valstu pilsoņiem, Latvija ir atbrīvojusi no valsts nodevas Gruzijas pilsoņus, kuri vēlas saņemt vienreizējās ieceļošanas vīzas Latvijā vai vienreizējās un daudzkārtējās tranzītvīzas. Latvija ir pieņēmusi lēmumu par vēstniecības atvēršanu Gruzijā, tiek apsvērtas arī iespējas atklāt tiešo avioreisu Rīga–Tbilisi. Kopumā mūsu valstu attiecības var raksturot kā visai aktīvas, taču ar lielu vēl neizmantotu attīstības potenciālu.

– Šķiet, īpaši liels neizmantotais potenciāls ir ekonomikā. Nupat notikusī valstsvizīte Azerbaidžānā bija zīmīga tieši ar ekonomiska rakstura aktivitātēm, taču šajā jomā Latvijai ar Azerbaidžānu jau ir plašāka sadarbības pieredze.

– Lai gan Latvijas un Gruzijas tirdzniecības apgrozījums pēdējos divos gados ir gandrīz dubultojies ik gadu, tā apjomi ievērojami atpaliek no potenciālajām iespējām. Viens no būtiskiem iemesliem ir uzņēmēju neinformētība par pozitīvajām izmaiņām, kuras pēdējā laikā vērojamas Gruzijā. Domāju, ka Latvijas uzņēmēju kontakti ar saviem Gruzijas kolēģiem šajās vizītes dienās ir laba iespēja iegūt nepastarpinātu informāciju par sadarbības perspektīvām un veicinās abu valstu ekonomiskās attiecības.

Materiālus sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!