• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"SVF ir jākļūst neatkarīgākam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2000., Nr. 360/362 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11818

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Vai lēmumu par Goru un Bušu pieņems Ohaio?

Vēl šajā numurā

13.10.2000., Nr. 360/362

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"SVF ir jākļūst neatkarīgākam"

"Die Welt"

— 2000.09.20.

ASV ekonomists Alens Melcers pieprasa noteiktus SVF programmas kritērijus.

ASV ekonomists Alens Melcers ir viens no asākajiem Starptautiskā valūtas fonda (SVF) kritizētājiem. Pavasarī komisija Pitsburgas Carnegie Mellon universitātes profesora vadībā ASV Kongresam iesniedza radikālu reformu koncepciju. Sarunā ar Jorgu Aigendorfu Melcers iet pat soli tālāk: SVF, pēc centrālo banku parauga, ir jākļūst būtiski neatkarīgāka no politikas.

Die Welt : Vai, ņemot vērā labo konjunktūru, degsme reformēt starptautisko finansu arhitektūru ir mazinājusies?

Alens Melcers : Interese par labāku krīžu pārvarēšanas vadību ir samazinājusies. Taču labāka laika reformām nebūs. Noteikti būs arī nākamā krīze.

Welt : Kāpēc reformas uz priekšu virzās tik lēni?

Melcers : Tas galvenokārt ir atkarīgs no septiņu lielo industrijas nāciju valdībām, kuras diez vai ir ieinteresētas pārmaiņās. Valstis, tāpat kā līdz šim, SVF labprāt izmanto atkarībā no savām politiskajām vajadzībām. Valdībām ir ļoti patīkami, ja tām kredītus noteiktām valstīm — vai tā būtu Meksika, vai Krievija — nevajag tieši finansēt no saviem budžetiem, bet ar SVF starpniecību. Tad politiķi, ja kaut kas noiet greizi, var no sevis novelt atbildību.

Welt : Tātad jūs prasāt, lai SVF kļūtu par neatkarīgu institūciju, tādu kā centrālās bankas?

Melcers : SVF nevarēs veikt saprātīgu darbu, ja nebūs pietiekami neatkarīgs. Valūtas fondam kredīti ir jāizsniedz pēc pavisam noteiktiem, konkrētiem kritērijiem. Šos noteikumus G — 7 valstu valdības nevarēs pārkāpt pēc patikas.

Welt : Ja SVF visām valstīm noteiks vienādus nosacījumus, tad tas nevarēs rīkoties diferencēti?

Melcers : Protams, ka katrai valstij ir savas specifiskas problēmas. Taču eksistē vispār spēkā esoši priekšnoteikumi, kas tautsaimniecības padara mazāk uzņēmīgas pret krīzēm. Pie tādiem pieder stabila banku sistēma, kurā ārvalstu bankas tiek ielaistas kā līdztiesīgas, kā arī transparenta un stabilizējoša budžeta politika. Turklāt potenciālajiem kredītu ņēmējiem SVF ir jāsniedz informācija par naudas un finansu politiku, lai Valūtu fonds regulāri un atklāti varētu korekti ziņot par saņēmējvalsti .

Welt : Taču Krievija un Dienvidaustrumāzija parādīja, ka runa galvenokārt ir par strukturālo deficītu.

Melcers : Tas ir pareizi. Taču SVF uzdevums nav aicināt uz sarežģītajām strukturālajām reformām un tās uzraudzīt. Tas ir Pasaules bankas uzdevums. Visi runā par SVF reformām, taču galvenā problēma ir Pasaules banka. Pasaules banka ir ļoti vāja institūcija, kas obligāti ir jāreformē.

Welt : Kādām jābūt reformām?

Melcers : Šķiet, ka neviens — arī Pasaules bankā ne — precīzi nezina, kāds ir šīs institūcijas uzdevums. Tās prezidents Džeims Volfenzons vienmēr grib darīt tieši to, ko labprāt redzētu sabiedrība. Reizēm tā ir AIDS apkarošana, bet reizēm izglītības ofensīva. Institūcija, kurai ir jāveic ilgtermiņa attīstības darbs, nedrīkst ik pa sešiem līdz deviņiem mēnešiem izdot jaunas direktīvas.

Welt : Tātad problēma ir prezidents?

Melcers : Nē, tā ir visa organizācija. Pasaules bankā nav gandrīz nekādas kontroles. Centrāle netiek galā ar 12.000 darbinieku.

Welt : Ko jūs iesakāt?

Melcers : Pirmkārt, Pasaules bankai ir jāstrādā ar projektiem. Neatkarīgi no tā, kāda attiecīgajā valstī ir ekonomikas politika: ja tiek celta skola, tad pēc tam ir jāizglīto vairāk bērnu. Tāpat ir arī jāgarantē, ka skola darbosies arī būtībā. Otrkārt, Pasaules banka varētu piedāvāt ilgtermiņa struktūrprogrammu, jo stabilas tiesu vai banku sistēmas izveidošana ilgst gadiem. Treškārt, Pasaules bankai ar starpreģionālajām tēmām arī ir jārīkojas kā ar tādām. Neko nepalīdzēs tas, ja AIDS tiks apkarots vienā Āfrikas valstī. Šeit Pasaules bankai ir daudz labāk jākoordinē daudzu valstu darbs.

Welt : Vai jūs neprasāt pārāk daudz no organizācijas, kas tiek slikti vadīta?

Melcers : Priekšnoteikumi, lai Pasaules banka izpildītu savu uzdevumu, ir spēcīga vadība un attiecīgs stimuls. Darbinieki ir jāatalgo atbilstoši viņu programmu panākumiem. Projektu panākumi ir jānovērtē neatkarīgiem kontrolieriem.

Welt : Tātad, pirms SVF atcerēsies savas makroekonomiskās saknes, mums ir jāreformē Pasaules banka?

Melcers : Nē, institūciju reformām ir jānotiek paralēli. Mums ir jāpārtrauc SVF izmantot kā nerātnu valdību disciplinēšanas instrumentu. Disciplinēt ar augstākām procentu likmēm kapitāla tirgū ir tirgus uzdevums. Un, tā kā privātie investori iekasē augstās procentu likmes, viņiem jāuzņemas arī zaudējumi.

Welt : Tad mēs SVF varam likvidēt pavisam?

Melcers : Nē, nekādā gadījumā. Mums ir vajadzīgs Starptautiskais valūtu fonds, lai tirgiem sagatavotu ticamu informāciju par riska novērtējumu. Tikai SVF ar tās vairāk nekā 180 dalībvalstīm ir pieeja nepieciešamajai informācijai. Turklāt SVF ir jākreditē valstis, kas bez vainas ir nonākušas smagos apstākļos.

Welt : Vai jūs nebaidāties, ka šāds pēdējās instances kreditors varētu pamudināt investorus bezatbildīgi ielaisties lielā riskā?

Melcers : Morāles deficīts ir nopietna problēma. Taču citas alternatīvas nav, ja mēs vēlamies mīkstināt smagas krīzes. Privātajiem investoriem ir jāsaprot, ka SVF kredītiem nav garantiju un ka viņi var zaudēt savu naudu. To mēs panāksim, ja SVF regulāri sniegs atsauksmes par valstīm un, iespējams, uzteiks kredītlīnijas.

Welt : Kā jūs vērtējat SVF jaunā vadītāja Horsta — Kēlera darbu?

Melcers : Viņa priekšlikumi ir mazāk radikāli nekā mūsu komisijas, tomēr pareizā virzienā. Kēlers vēlas pamatīgākas reformas nekā valdības. Tas ir slavējami. Tomēr būtiskas reformas Prāgā nav gaidāmas. Reformas ir ilgstošs process bez beigām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!