• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Sporta forumā 29.septembrī:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2005., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118058

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursa "Latvijas eksportspējīgākais produkts 2004" uzvarētāju apbalvošanā Rīgā, Mazajā ģildē, 30.septembrī

Vēl šajā numurā

04.10.2005., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Sporta forumā 29.septembrī:

Labdien, cienījamie foruma dalībnieki!
Pavisam nesen mēs visi redzējām, kā Grieķija uzvarēja Eiropas basketbola čempionātā. Mēs visi atceramies, kā vēl pavisam nesen Grieķija uzvarēja Eiropas futbola čempionātā. Protams, Grieķija ir lielāka valsts nekā Latvija. Protams, Grieķija ir bagātāka valsts nekā Latvija. Un tomēr nemaz ne tik daudz lielāka un nemaz ne tik daudz bagātāka. Ja salīdzina ar bagātākajām Eiropas lielvalstīm, Grieķija ir tāds pats mazais brālis kā mēs. Skaidrs ir viens: ne jau lielums vai bagātība noteica grieķu panākumus. Grieķu panākumus noteica disciplīna, centība un milzīga vēlme uzvarēt.
Visčaklāk ir jāstrādā tiem, kas nav favorīti. Tiem, kas nav favorīti, ir priekšrocības, mēs zinām, ka mums ir jābūt sevišķi centīgiem. Mēs zinām, ka mūs neglābs nedz nauda, nedz zinātniskie institūti, nedz jaunākais inventārs. Mūsu ceļš ir pašu darbs, saliedētība un centība.
Latvijā valsts un sporta sabiedrības sadarbībā ir daudz pareizu iestrāžu. Ir pareizi tas, ka valsts daudzas funkcijas ir uzticējusi sabiedriskajām organizācijām. Ir pareizi, ka valsts uzticas sporta sabiedrībai un necenšas visu izlemt sportistu un treneru vietā. Sportā ir izveidojies ļoti modernas sabiedrības modelis, par kuru citos sektoros mēs pagaidām vēl varam tikai sapņot. Sadarbība starp valsti, pašvaldību, sabiedriskajām organizācijām un privāto sektoru visaktīvāk un veiksmīgāk norisinās tieši sporta jomā.
Valsts pēdējos gados konsekventi ir ieguldījusi lielus līdzekļus sporta infrastruktūras attīstīšanā, un tas arī ir ļoti pareizi un noteikti jāturpina. Mums vēl ir jāpabeidz reģionālo centru izveide Daugavpilī un Liepājā un virkne sporta celtņu visā Latvijā. Infrastruktūra ir tā bāze, tas pirmais solis, bez kura nekāda attīstība nebūtu iespējama. Mēs ļoti ceram un paļaujamies, ka šīs investīcijas mūs priecēs nākotnē.
Tomēr, runājot par nākotni, ļoti būtiski ir diskutēt arī par lietām un tēmām, kas nav tik acīm redzamas un viennozīmīgas. No kā dzīvos sports? Kā mēs piesaistīsim sponsorus? Kā mēs nodrošināsim finansējumu ne tikai lieliem pasākumiem un ne tikai augstākās klases sportistiem? Tie visi ir sarežģīti un grūti jautājumi, kurus es kā trīs hokejistu tēvs pārzinu ļoti labi.
Viena lieta ir atrast finansējumu, lai dotos uz sacensībām, vai kādam vienreizējam pasākumam, bet pavisam cita lieta ir segt ikdienas izdevumus. Sponsorus reti interesē bērnu sports. Parasti vienīgie sponsori ir paši vecāki. Te valstij un pašvaldībai ir ļoti aktīvi jāiesaistās. Man nav neviens šeit jāpārliecina, ka no visiem sporta veidiem un virzieniem, no visām sporta problēmām un jautājumiem visatbildīgākie, vissvarīgākie un visneatliekamākie ir jautājumi, kas saistīti ar bērniem.
Bērni ir gan mūsu nākamie olimpieši, gan vienkārši mūsu nākamie pilsoņi, kas nebūs vis blandījušies pa ielām, bet gan iemācījušies strādāt, vienmēr pilnveidoties un nekad nepadoties. Tas ir vissvarīgākais virziens, un šeit gan valstij, gan pašvaldībai ir jāpievērš milzīga uzmanība. Es gribu izmantot šo izdevību un pateikt paldies tiem privātajiem sponsoriem visā Latvijā, kas ar saviem līdzekļiem atbalsta bērnu sportu.
Viena no galvenajām šā foruma iecerēm ir apspriest sporta un fiziskās audzināšanas un sporta attīstības programmu, kas tika solīta mūsu valdības deklarācijā. Diemžēl tās izstrāde ir nedaudz aizkavējusies, un tāpēc ne visi šodien acīmredzot ir iepazinušies ar projektu, bet es gribētu uzsvērt vārdus – nedaudz aizkavējusies, un es esmu pārliecināts, ka Izglītības ministrija tiks ar šo darbu galā. Es zinu, ka darbs notiek, un es domāju, kamēr lēmums nav pieņemts, diskusiju nevar būt par daudz. Par šo programmu vēl būs daudz sarunu, taču vienu es gribu uzsvērt: mūsu sporta politikas stūrakmeņi būs bērni un jaunatne, tautas sports un sporta klubi, un sporta infrastruktūras attīstība Latvijas novados.
Mums vēl ir daudz darāmā likumdošanas jomā, īpaši attiecībā uz nodokļu jautājumiem un sponsorēšanas iespējām. Tautas partija neatbalsta tos “Jaunā laika” ieviestos grozījumus, kas aizliedz valsts uzņēmumiem piedalīties sporta atbalstīšanā, kā tas bija agrāk, un par šo jautājumu mums būs diskusijas.
Darāmā ir daudz, un, ja mēs būsim centīgi un vienoti kā citas mazas tautas, tad arī mūsu panākumu stunda pienāks. Paldies par uzmanību – un veiksmīgu darbu!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!