• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkursa "Latvijas eksportspējīgākais produkts 2004" uzvarētāju apbalvošanā Rīgā, Mazajā ģildē, 30.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2005., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/118053

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar finanšu ministru un valsts sekretāri

Vēl šajā numurā

04.10.2005., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkursa “Latvijas eksportspējīgākais produkts 2004” uzvarētāju apbalvošanā Rīgā, Mazajā ģildē, 30.septembrī:

Godājamais Kariņa kungs! Godājamais Rimšēviča kungs! Cienījamie klātesošie! Latvijas eksportspējīgākie uzņēmēji! Dāmas un kungi!
Man ir patiess gandarījums sveikt Latvijas pirmā konkursa par eksportspējīgāko produktu uzvarētājus un konkursa rīkotājus. Kā Valsts prezidente un Latvijas eksportspējīgākā produkta konkursa patronese uzskatu, ka šis konkurss ir ļoti svarīgs Latvijas preču un pakalpojumu tirgus konkurētspējas uzlabošanai gan pašu mājās, gan ārvalstīs.
Īpaši svarīgi, ka šis konkurss aptver visdažādākās Latvijas tautsaimniecības nozares un ir vērsts uz mūsu eksporta un uzņēmējdarbības veicināšanu. Vēlētos izteikt cerību, ka šis konkurss kļūs par atzītu ikgada tradīciju.
Latvija jau vairāk nekā gadu ir Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts. Dalība šajās organizācijās ir palīdzējusi nostiprināt Latvijas vietu un lomu pasaulē, kā arī likusi pamatu labām nākotnes attīstības perspektīvām. Pēdējos gados Latvija sasniegusi ievērojamus ekonomiskās izaugsmes rādītājus. Šobrīd mūsu ekonomiskās attīstības tempi ir vieni no visstraujākajiem visā Eiropas Savienībā. Kopš 2001.gada nacionālā kopprodukta pieaugums vidēji gadā palielinājies par 7,6%, pagājušā gadā sasniedzot 8,5% pieaugumu.
Šā gada pirmajā pusgadā iekšzemes kopprodukts pieaudzis par 9,5% un tas liecina, ka mūsu ekonomiskā izaugsme tuvākajā laikā turpināsies tikpat strauji kā iepriekš. Sekmējot stabilu un ilglaicīgu tautsaimniecības attīstību, ir svarīgi panākt ekonomiskai izaugsmei atbilstošu uz eksportu orientētu rūpnieciskās ražošanas attīstību.
Līdz ar straujo tautsaimniecības attīstību neparasti strauji pieaugusi inflācija. Pārāk augstie inflācijas rādītāji jūtami ietekmē iedzīvotāju pirktspēju, kā arī rada bažas par mūsu ekonomikas un eksporta izaugsmes perspektīvām. Es patiesi ceru, ka valdība, izvērtējot tautsaimniecības attīstības rādītājus, īstenos atbilstošus inflācijas tempu ierobežošanas pasākumus.
Pēdējos gados ar gandarījumu konstatējama strauja Latvijas eksporta pieauguma tendence. Eiropas Savienības tirgus atvēršana ir veicinājusi Latvijas eksporta plūsmu uz šīm valstīm, kas apliecina mūsu ražotāju spēju konkurēt ES iekšējā tirgū. Pakāpeniski palielinās arī Latvijas eksports uz NVS un citām valstīm. Tomēr jāatzīst, ka preču importa pārsvars pār mūsu eksportu joprojām pastāv ar gandrīz visām lielākajām mūsu tirdzniecības partnervalstīm, turklāt nopietnas raizes rada nesamērīgi augstais importa pārsvara lielums. Tādēļ uz eksportu vērstas rūpnieciskās ražošanas veicināšana, kā arī eksportspējīgo produktu apjoma un dažādības palielināšana ir jāuzskata par mūsu valsts neatliekamu prioritāti.
Latvijas uzņēmējiem ir aktīvi un neatlaidīgi jāmeklē jaunas nišas un sadarbības iespējas, jācīnās par ES fondu apgūšanu un to efektīvu izmantošanu. Pieejamie finanšu resursi un atbalsta shēmas efektīvi jāizmanto, vēršot tos uz katra atsevišķa uzņēmuma, indivīda un valsts konkurētspējas palielināšanu un attīstību, lai valsts pēc iespējas drīzāk sasniegtu ES “veco” dalībvalstu līmeni un lai mūsu iedzīvotāju vairums savā dzīves laikā sasniegtu ES vidējo turības līmeni.
Eksporta kapacitātes uzlabošanai īpaši svarīga ir uzņēmējdarbības vides uzlabošana. Apsveicami, ka Latvijā pēdējā gada laikā īstenotas būtiskas reformas uzņēmējdarbības jomā, vienkāršojot nodokļus un normatīvos dokumentus. To šogad savā gadskārtējā pētījumā atzinusi Pasaules banka, ierindojot Latviju 26.vietā no 155 valstīm pēc veikto reformu apjoma uzņēmējdarbības uzlabošanai. Veikto reformu rezultātā palielināsies darba vietu skaits, aktivizēsies eksportspējīgo uzņēmumu darbība, veidosies jauni šādi uzņēmumi un pieaugs Latvijas starptautiskā konkurētspēja.
Lai gan nozīmīgākā preču grupa Latvijas eksportā joprojām ir koksne un tās izstrādājumi, mūsu ilgtermiņa attīstības mērķis ir uz zināšanām balstītas ekonomikas izveide, kā arī preču un pakalpojumu ar augstu pievienoto vērtību radīšana un to īpatsvara palielināšana mūsu eksportā.
Jāatzīmē, ka Latvijā nav tādas nozares, kurā vietējais tirgus būtu pietiekams, un tām visām ir eksporta potenciāls. To apstiprina šis konkurss, kura dalībnieki pārstāv faktiski visas Latvijas tautsaimniecības nozares. Konkursa dalībnieku augstais līmenis un labie rādītāji eksporta apjomu kāpināšanā, kā arī jaunu un inovatīvu produktu radīšanā ir patiesi apsveicami un sniedz labu piemēru un ierosmi citiem Latvijas uzņēmējiem. Esmu pārliecināta, ka žūrijas komisijai bija īpaši sarežģīti izvēlēties labākos no labākajiem, kas konkursā tika pārstāvēti, jo faktiski jebkurš no šiem uzņēmumiem ir sasniedzis vērā ņemamus rezultātus.
Novēlu jums un citiem Latvijas uzņēmumiem arī turpmāk pilnveidot savu uzņēmumu potenciālu un rast aizvien jaunus radošus risinājumus savu preču un pakalpojumu konkurētspējas palielināšanai, lai veicinātu savu un visas Latvijas izaugsmi un labklājību!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!