• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Aveņsarkanie". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2000., Nr. 360/362 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11802

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Bijušais aģents konsultē bijušo disidentu"

Vēl šajā numurā

13.10.2000., Nr. 360/362

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Aveņsarkanie"

"Segodņa"

— 2000.10.03.

"Jauno krievu" parādīšanās veco kreiso kustībā rada Kremlim iespēju izaudzināt vadāmu opozīciju.

Kreiso kustības pārvaldes grožus aktīvi pārņem lielā biznesa pārstāvji, kuri, kā zināms, prot atrast kopēju valodu ar varu.

Kremlī ātri aptvēra šo tendenci. KNPS izpildkomitejas priekšsēdētāja amatā ir Genādijs Semigins. Viens no galvenajiem KFKP sponsoriem, kas turklāt formāli nav partijas biedru rindās. Vēl janvārī komunisti pateicās sponsoram Semiginam, piešķirot vicespīkera amatu uz agrorūpniecības deputātu grupas rēķina.

Ne mazāk aktīva loma KFKP ir bezpartejiskajam Sergejam Glazjevam. Tajā pašā laikā daudzi "aveņsarkanie" zjuganovieši cenšas publiski neizlēkt un auglīgi darbojas Domes komiteju ierindās. To starpā ir bijušais bankas "Alba-Alianse" pārvaldes vadītājs Igors Aņenskis, Semiginam tuvi cilvēki Valērijs Šitujevs, Vitālijs Južiļins un citi. Komunisti grib kļūt par "Viņa augstības opozīciju". Tas nozīmē, ka partija nekritizēs Vladimiru Putinu personīgi un neiestāsies pret tiem projektiem, kurus prezidents uzskatīs par sevišķi svarīgiem. Tajā pašā laikā "aveņsarkanā" KFKP atstāj sev tiesības uz savu īpašu viedokli dažos stratēģiski nesvarīgos jautājumos.

Kremļa eksperts Gļebs Pavlovskis jau paziņojis, ka "jāatjauno normālas aktīvas informatīvās tiesības kreisajam, sociāldemokrātiskajam un komunistiski nacionālajam spārnam".

KFKP vienmēr ir vēlējusies būt "Kremļa padomnieces" statusā. Pēdējā laikā tas arī izdodas. Būtība slēpjas tajā apstāklī, ka "jauno komunistu" pozīcijas pilnībā saskan ar stingrās līnijas piekritēju atbalstītājiem Kremļa vadībā. "Aveņsarkanie" un spēka struktūras atrod kopēju valodu, kad tiek runāts par lielvalsts vērtībām un iespēju visai pasaulei nodemonstrēt savu "lielvalsts ietiepību". Tālākā perspektīvā Kremlis mobilizēs "aveņsarkanos" daudz svarīgākam uzdevumam: tieši viņiem uzticēs ar valdības partiju dalīt vienpalātas VD. Ieceltas opozīcijas lomā.

Aleksejs Makarkins

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!