• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jaunās pases - uz parāda. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2005., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117838

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kādu vēlēšanu kārtību izvēlēties?

Vēl šajā numurā

30.09.2005., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jaunās pases – uz parāda

Šonedēļ valdība izšķīrusies par jauno, Eiropas Savienības (ES) prasībām atbilstošo pasu izgatavošanu, uzņemoties kredītsaistības turpmākajos gados.

ROBEZA.JPG (13364 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

ES prasībām atbilstošu pasu un to personalizācijas sistēmas ieviešanu līdz 2006.gada 28.augustam nosaka Savienības Padomes regula par drošības elementu un biometrijas standartiem dalībvalstu izdotās pases un ceļošanas dokumentos. Pēc aptuveniem aprēķiniem regulas īstenošanai nepieciešamais finansējums ir 10 954 800 latu, no kuriem 4 588 700 nepieciešami jau nākamgad.
Valdība ES prasībām atbilstošu pasu iepirkuma procedūras sākšanu šā gada maijā uzdeva Iekšlietu ministrijai (IeM), kura nepieciešamo summu bija iekļāvusi 2006.gada budžeta prioritāšu sarakstā. Tika izveidota iepirkuma komisija, kas, piesaistot ārvalstu speciālistus, izstrādāja nolikumu. Konkursu izsludināt bija paredzēts līdz 2005.gada 1.oktobrim. Tomēr finansējums projektam netika piešķirts. IeM ierosināja divus tālākās darbības variantus. Pirmais paredzēja pārtraukt ES standartiem atbilstošu pasu iepirkuma procedūru, kā paredzamās sekas norādot, ka:
• noteiktajā termiņā – līdz 2006.gada 28.augustam – jauno pasu izsniegšana netiks sākta;
• kavēsies vai tiks pārtrauktas sarunas ar ASV par bezvīzu ieceļošanas režīma noteikšanu Latvijas pilsoņiem.
Otrs rīcības variants, par kura īstenošanu tagad izšķīrusies valdība, paredz turpināt iesākto iepirkuma procedūru, nepieciešamo finansējumu paredzot likumprojektā “Par valsts budžetu 2006.gadam” kā ilgtermiņa kredītsaistības turpmākajiem gadiem pēc šāda sadalījuma: 2007.gadā – 7 978 900 latu, 2008.gadā – 2 463 800 latu, 2009.gadā – 253 500 latu, 2010.gadā – 258 600 latu. Papildu finanšu līdzekļus, kas tiks iekasēti kā valsts nodeva par Eiropas Savienības prasībām atbilstošo pasu izsniegšanu, paredzēts novirzīt šo dokumentu ieviešanas un izsniegšanas izdevumu segšanai.
IeM uzskata: ņemot vērā minēto projekta finansēšanas kārtību, konkursa nolikumā jāparedz, ka par piegādātajām precēm un pakalpojumiem konkursa uzvarētājam tiks maksāts saskaņā ar projektam piešķirto finansējuma apjomu un finansēšanas kārtību. Kad būs apstiprināts konkursa uzvarētājs, IeM informēs Ministru kabinetu, lai vēl precizētu jauno pasu ieviešanas finansējumu. IeM norāda uz pozitīvajiem aspektiem šādā risinājuma variantā:
• nebūs jāpārtrauc uzsāktā pasu un to personalizācijas sistēmas iepirkuma procedūra;
• tiks ievēroti ES Padomes regulā noteiktie jauno pasu un ceļošanas dokumentu izsniegšanas termiņi;
• netiks kavētas vai pārtrauktas sarunas ar Amerikas Savienotajām Valstīm par bezvīzu režīma noteikšanu Latvijas pilsoņiem;
• būs iespējams noslēgt līgumu ar pasu un to personalizācijas sistēmas iepirkuma konkursa uzvarētāju.
Tiesa, 27.septembrī uzreiz pēc tam, kad valdība apstiprināja IeM virzīto priekšlikumu, ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments nāca klajā ar paziņojumu, kurā iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons jau izteica bažas, ka valdības atbalstītā jauno pasu ieviešanas finansēšanas kārtība, kurā konkursa uzvarētājam netiek maksāts uzreiz, var apdraudēt procesu kopumā, piedevām šāds risinājums ievērojami sadārdzināšot minēto dokumentu laišanu klajā.

Uz “Latvijas Vēstneša” jautājumiem atbild Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diana Bogdanova

– Kādus datus jaunajās pasēs paredzēts iekļaut?

– Pasu vāciņu krāsa būs atbilstoša standartam RAL 404, t.i., bordo sarkana – violeta. Uz tās būs uzraksti: “Eiropas Savienība”, “Latvijas Republika”, valsts ģerboņa attēls un vārds “Pase”. Pases datu lapā ailīšu nosaukumi papildus latviešu un angļu valodai būs jāraksta arī franciski. Kādā no pases lapām būs ailīšu nosaukumu tulkojums visās 25 Eiropas Savienības valodās. Jaunā parauga pasēs tiks iekļauta mikroshēma ar personas biometrijas datiem – sejas attēlu un vēlāk – trīs gadu laikā no brīža, kad tiks pieņemts atbilstošs Eiropas Savienības dokuments,– pirkstu nospiedumiem digitālā formā. Pirkstu nospiedumu noņemšanai netiks izmantota tinte, bet tiks lietota speciāla ierīce, pie kuras pieliekot pirkstu varēs viegli un ātri fiksēt personas pirkstu nospiedumus.

– Kādas būs jaunās pases pamatfunkcijas, ja zināms, ka paredzēts ieviest arī personas identifikācijas kartes?

– Gadījumā, ja tiks ieviestas personas apliecības (identifikācijas kartes), pases kalpos galvenokārt kā ceļošanas dokuments.
Lai arī 2002.gadā izdotajām pasēm ir augsta drošības pakāpe, mikroshēmas ar biometrijas datiem (sejas attēls un pirkstu nospiedumi) ieviešana pasēs uzlabos dokumentu drošību pret viltojumiem un cīņu pret nelegālo imigrāciju.

– Kad paredzams ieviest personas identifikācijas kartes?

– Personas apliecību ieviešana atlikta, līdz tiks pieņemtas vienotas Eiropas Savienības prasības personas apliecībām kā ceļošanas dokumentiem un elektroniskās identitātes nesējiem. Par personas apliecību ieviešanu varēs spriest, kad tiks pieņemtas minētās prasības. Jau ir uzsākta vienoto prasību izstrāde.

– Kā paredzēts vecā parauga pases nomainīt ar jaunajām?

– Jauno pasu izsniegšanas kārtība neatšķirsies no tagadējās. Pašlaik lietojamās gan 1992.gada, gan 2002.gada parauga pases būs lietojamas līdz to derīguma termiņa beigām. Pirmie, kas saņems jaunā parauga pases, būs personas, kuru pasēm būs beidzies derīguma termiņš, un piecpadsmit gadus sasniegušie jaunieši. Kamēr pase būs vienīgais personu apliecinošs dokuments, valsts nodeva par pasu saņemšanu netiks palielināta.

– Vai paredzēta arī jaunu nepilsoņu dokumentu izdošana?

– Nepilsoņu pasēs arī tiks ieviesta mikroshēma ar biometriskajiem datiem. Dizains nepilsoņu pasēm netiks mainīts.

Uzziņai:

Ar 2005.gada 1.janvāri personu apliecinošs dokuments ir obligāts no 15 gadu vecuma. Ar 2004.gada 1.maiju persona pati dokumentus pases saņemšanai iesniedz no 15 gadu vecuma. Līdz 15 gadu vecumam dokumentus bērna ceļošanas dokumenta saņemšanai iesniedz viens no bērna vecākiem, bērnam klātesot.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!