• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nostāju attiecībā uz sarunu uzsākšanu ar Turciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2005., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/117757

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2005.gada 27.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

29.09.2005., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nostāju attiecībā uz sarunu uzsākšanu ar Turciju

Trešdien, 28.septembrī, preses konferencē Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas ārlietu ministri pauda vienotu nostāju attiecībā uz sarunu uzsākšanu par Turcijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES). Ministri bija vienisprātis, ka sarunu uzsākšana veicinās mieru un stabilitāti reģionā un tās būtu jāuzsāk šā gada 3.oktobrī.
Zviedrijas ārlietu ministre Laila Freivalde žurnālistiem norādīja, ka Turcijas pievienošanās būtu ļoti izdevīga arī no ekonomiskā viedokļa. Savukārt, kā minēja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets. paraugoties vēsturē, Turcija ir bijis balansējošs spēks, kas arī mūsdienās ir ļoti būtiski. Viņš norādīja, ka diemžēl daudzu valstu politiķi izmanto populistiskus argumentus priekšvēlēšanu kampaņās, biedējot vēlētājus ar Turcijas iekļaušanos ES.
Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks piebilda, ka iestāšanās sarunām ir jāgatavojas ne tikai Turcijai, bet arī Eiropas Savienības institūcijām. Kā pozitīvu aspektu viņš minēja arī to, ka Turcija varētu sekmēt Eiropas Savienības enerģētiskās neatkarības nostiprināšanu.
Artis Pabriks norādīja, ka ir nepieciešams impulss Eiropas Savienības tālākai attīstībai, taču nav pieņemami Francijas politiķa Nikolā Sarkozī izteikumi, ka Eiropas Savienības lielākās dalībvalstis varētu nākt klajā ar vienotiem priekšlikumiem, šādā veidā atstumjot pārējās. Ministrs uzsvēra, ka Eiropas Savienība ir valstu kopīgs projekts un šāds tālākās attīstības modelis nav pieņemams, jo sadarbībai nevajadzētu balstīties uz ekskluzivitātes principu, bet gan uz vēlmi līdzdarboties.
Igaunijas un Latvijas ārlietu ministri pauda vienotu nostāju par ieplānoto gāzes vada būvniecību no Krievijas uz Vāciju, uzsverot, ka nav izprotams, kādēļ šis jautājums netika pārrunāts ar Baltijas valstīm. Gāzes vada būvniecība jūrā nav videi draudzīga, un iespējamie incidenti var kaitēt iedzīvotāju veselībai.
Latvijas un Zviedrijas ārlietu ministri informēja arī par ieceri veidot kopīgas pārstāvniecības ārvalstīs, kas būtu politiski nozīmīgi un ekonomiski izdevīgi. Laila Freivalde informēja, ka Zviedrijai jau ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar Somiju, kopīgi darbojoties vēstniecībā Bratislavā.
Pēc preses konferences ministri kopīgi apmeklēja Latvijas Nacionālās operas ēkas atjaunošanas desmit gadu jubilejai veltīto galā koncertu. Laila Freivalde teica, ka ministrus vieno ne tikai darbs, bet arī māksla.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!