• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Kvalitātes balvas pasniegšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2000., Nr. 360/362 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11765

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par patēriņa cenu indeksiem 1991.-2000.gadā pa ceturkšņiem

Vēl šajā numurā

13.10.2000., Nr. 360/362

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Kvalitātes balvas pasniegšanu

No 6. līdz 12. novembrim Eiropas kvalitātes nedēļas ietvaros arī Latvijā notiks vairāki nozīmīgi pasākumi. Taču galvenais no tiem būs ceturtā ikgadējā starptautiskā konference "Kvalitātes vadība konkurētspējas veicināšanai", kas 10. novembrī notiks biznesa kompleksā Ķīpsalā. Šo konferenci ar Ekonomikas ministrijas atbalstu rīko Latvijas Kvalitātes asociācija. Paredzēts, ka šajā forumā piedalīsies 200 delegātu no Latvijas un ārvalstīm. Kā ik gadu konferenci vainagos Latvijas Kvalitātes balvas pasniegšana.

Šīs balvas pamatā ir Eiropas Kvalitātes vadīšanas fondā EFQM ( European Foundation for Quality Management ) izstrādātais izcilas uzņēmējdarbības modelis. Tas firmas darbības kvalitāti vērtē pēc deviņiem kritēriju blokiem, kuros ietilpst personāla vadīšana, politika un stratēģija, resursi, darbinieku un klientu apmierinātības izvērtējums, kā arī firmas ietekme uz sabiedrību. Visa uzņēmuma darbības izpēte sadalīta divās daļās — iespējās un rezultātos. Vērtējumu veic kvalificēti auditori, un tātad, pretendējot uz balvu, uzņēmumā tiek veikta ļoti pamatīga uzņēmējdarbības kvalitātes izpēte, uzrādot ne tikai tā stiprās, bet arī vājās vietas.

Sākotnēji šis modelis tika izmantots Eiropas Kvalitātes balvas piešķiršanai, bet mazliet vēlāk to savas nacionālās kvalitātes sistēmas izveidošanai un balvas piešķiršanai pārņēma Nīderlandē, Dānijā, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē, Vācijā, Polijā un citās valstīs. Kopš 1997.gada sava kvalitātes balva ir arī Latvijai — to nodibināja Latvijas Kvalitātes asociācija sadarbībā ar Ekonomikas ministriju.

Palielinoties konkurencei iekšējā, Eiropas un pasaules tirgū, arvien lielāka nozīme ir Latvijas uzņēmumu darbības kvalitātei, 11.oktobrī preses konferencē, kas bija veltīta gaidāmajai Kvalitātes nedēļai un Latvijas Kvalitātes balvas pasniegšanai, uzsvēra Latvijas Kvalitātes asociācijas prezidente, akciju sabiedrības "Aldaris" ražošanas un tehniskās attīstības dienesta direktore Ināra Šure. Jo uzņēmums nav spējīgs ražot pastāvīgi augstvērtīgu produkciju vai nodrošināt nemainīgi kvalitatīvus pakalpojumus, ja tajā nav izveidota stingra kvalitātes pārvaldības sistēma.

Tieši tādēļ, lai koordinētu, atbalstītu un veicinātu kvalitātes vadīšanu uzņēmumos, 1995.gadā tika nodibināta Latvijas Kvalitātes asociācija (LKA). Patlaban tajā darbojas vairāk nekā 80 Latvijas uzņēmumu un asociāciju, kas pārstāv dažādas tautsaimniecības nozares. To starpā ir tādi pazīstami uzņēmumi kā akciju sabiedrības "Aldaris", "Laima", "Latvijas balzams", "Latvijas dzelzceļš", "Latvijas finieris", SIA "Kalnozols", "Invest -Rīga", starptautiskā klasifikācijas sabiedrība "Bureau Veritas Latvia" u.c.

Latvijas Kvalitātes balvas piešķiršanas mērķis ir veicināt visaptverošas kvalitātes vadīšanas principu ieviešanu Latvijas uzņēmumos un dažādās organizācijās, ieinteresēt šos uzņēmumus sistemātiski un nepārtraukti uzlabot savu darbību, tādējādi paaugstinot arī konkurētspēju, kā arī radīt priekšnoteikumus to efektīvākai vadīšanai un peļņas palielināšanai.

Uzņēmumu gatavība piedalīties Latvijas Kvalitātes balvas konkursā liecina par to izaugsmi, spēju un vēlēšanos strādāt atbilstoši starptautiskajiem standartiem, atzina Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Lilija Stelpe. Viņa sacīja: "Bez kvalitātes nav nākotnes, tas ir jāapzinās ikvienam uzņēmējam." Šīs atziņas realitāti apliecina arī fakts, ka pēdējā gada laikā strauji pieaudzis to Latvijas uzņēmumu skaits, kuros ieviestas kvalitātes vadības sistēmas atbilstoši starptautiskajiem standartiem ISO 9001 un ISO 9002. Arvien pieaug arī interese par vides pārvaldības (ISO 14001), darba drošības un arodveselības vadības sistēmu (OHSAS 18001) standartu ieviešanu. Pārlūkojot līdzšinējos kvalitātes balvas konkursus, viņa atzina, ka Latvijas uzņēmumu vājā vieta ir nepietiekams mārketings personāla atlasē un produkcijas noieta tirgu apguvē, nepietiekama vērība tieši stratēģiskās attīstības plānošanā. Taču vienlaikus viņa arī uzsvēra, ka konkursa dalībnieku vērtēšana notiek pilnīgi konfidenciāli, nosaucot tikai uzvarētājus, bet neizpaužot ziņas par pārējiem pretendentiem un to darbības novērtējumu.

— Pašlaik 65 procenti Latvijā saražotās produkcijas tiek realizēti Eiropas tirgū. Tas nozīmē, ka mūsu uzņēmēji samērā īsā laikā ir spējuši pārorientēties no Krievijas preču noieta tirgus uz Rietumiem. Lielākā daļa no uzņēmumiem, kuru produkcija ir spējusi izturēt konkurenci un kļuvusi par stabilu eksporta preci, ir iesaistīti kvalitātes sistēmu ieviešanā. Pagājušajā gadā Ministru kabinetā tika akceptēta koncepcija par valsts atbalstu uzņēmējdarbībai. Tajā viens no pamatvirzieniem ir valsts atbalsts tieši kvalitātes sistēmu ieviešanai uzņēmumos: valsts paredzējusi atlīdzināt pusi no izdevumiem šā procesa veikšanai. Pašlaik sakarā ar saspringto situāciju valsts budžetā tas vēl nav iespējams, taču, sakārtojot uzņēmējdarbības vidi, tas būs ļoti nozīmīgs faktors.

Latvijas Kvalitātes balva ļoti augstu novērtēta arī Eiropas Savienībā; tieši šī balva ir arī apliecinājums tam, ka mūsu uzņēmēji kā līdzvērtīgi nostājušies līdzās saviem Rietumu kolēģiem, jo, piedaloties konkursos, viņu darbība tiek vērtēta pēc vienāda standarta, kura pamatā ir EFQM izcilas uzņēmējdarbības modelis, — sacīja L.Stelpe. — Ja mēs vēlamies attīstīt savu valsti un tās sabiedrību, tad Kvalitātes balvas pamatprincipi uzskatāmi par vizītājspēku, kas ļauj gan izglītoties patērētājam, gan uzņēmējam kļūt tik stipram, lai izturētu smago konkurences spiedienu starptautiskajā tirgū.

Šogad Latvijas Kvalitātes balvas konkursam ir pieteikušies deviņi Latvijas uzņēmumi, kuri tiek dalīti divās — lielo uzņēmumu (vairāk nekā 250 strādājošo) un mazo uzņēmumu (līdz 250 strādājošajiem) — grupās.

1997.gadā Latvijas Kvalitātes balva tika piešķirta a/s "Aldaris", 1998.gadā — a/s "Grindeks" (lielo uzņēmumu grupā) un SIA "Pakenso Baltika" (mazo un vidējo uzņēmumu grupā), bet pērn uzvarētāju godā tika sumināta a/s "Dati" un SIA "VAE Riga".

Mudīte Luksa, "LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!