• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES rīcību dabas katastrofu novēršanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2005., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116406

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ziemeļu dimensijas atdzīvināšanu

Vēl šajā numurā

13.09.2005., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES rīcību dabas katastrofu novēršanai

Balsojums: 2005.gada 8.septembrī

Pamatojoties uz debatēm, kuras pirmdien, 5.septembrī, ievadīja plenārsesiju un kurās deputāti diskutēja par šīs vasaras dabas katastrofām, Eiropas Parlaments ceturtdien, 8.septembrī, pieņēma rezolūciju ar ieteikumiem Eiropas Savienībai par to, kā novērst cilvēka darbības izraisītās klimatiskās izmaiņas un efektīvāk koordinēt dalībvalstu rīcību.
Deputāti izsaka visdziļāko līdzjūtību visu to cilvēku ģimenēm, kuri šīs traģiskās vasaras laikā zaudēja dzīvību, un uzskata, ka “nepieciešama arī patiesa Eiropas iesaistīšanās”. Parlaments atkārto citos gadījumos pausto nostāju par Kioto protokolu, kas “joprojām ir galvenais līdzeklis vispasaules stratēģijā klimata pārmaiņu apturēšanai”.
Deputāti ierosina izveidot “Eiropas observatoriju sausuma, pārtuksnešošanās, plūdu un citu klimata pārmaiņu novērošanai, lai vāktu informāciju un nodrošinātu efektīvāku darbību”. Rezolūcijā ieteikts arī izveidot “apvienotos civilās aizsardzības spēkus uz robežām”, kas ļautu nodrošināt papildu civilās aizsardzības resursus nopietnu katastrofu gadījumā.
Pēc deputātu domām, jāpieņem stingrāki soda mēri par kriminālām darbībām, kas rada kaitējumu videi, jo īpaši saistībā ar mežu ugunsgrēkiem.
Deputāti atzīst, ka daļa šo ugunsgrēku radušies šīs vasaras sausuma un augstās gaisa temperatūras dēļ, tomēr tie ir arī saistīti ar lauksaimniecības zemju atstāšanu novārtā, nepietiekamu mežu apsaimniekošanu (ko veicinājusi KLP) un neatbilstīgu koku sugu stādīšanu.
Uzdevumi, kas nekavējoties jāveic Eiropas Komisijai:
• veikt iemeslu, seku un ietekmes analīzi attiecībā uz šīs vasaras ugunsgrēkiem,
• sagatavot kopīgu ugunsdzēsības protokolu,
• jāveic uzraudzības un profilakses pasākumi, ir īpaši saistībā ar “Forest Focus” regulu un jauno Eiropas Savienības mežu stratēģiju,
• palielināt izpētes resursus plūdu novēršanai un koordinēt izpēti.
Parlaments arī aicina Padomi ņemt vērā ilgtermiņa investīciju vajadzības šādu katastrofu novēršanai un to kaitējuma ierobežošanai un tādēļ atteikties no nodoma nākotnes finanšu plānā paredzēt tikai 1% no ES nacionālā kopienākuma (NKI).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!