• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Varēšana. Latvijā un pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2005., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/116070

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ķīna un Latvija kultūru saskarsmē

Vēl šajā numurā

08.09.2005., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Varēšana. Latvijā un pasaulē

Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) un Latvijas patentu valde 6.septembrī aicināja uz sēdi “Izcilajam rīdziniekam Valteram Capam – 100” un pirmo Valtera Capa balvu pasniegšanas svinīgo ceremoniju. Valters Caps – izcils konstruktors, kurš 1936.–1937.gadā radīja “VEF Minox” – pirmo miniatūro (1,38 x 2,7 x 7,5 cm) fotoaparātu pasaulē. Tolaik daudzi šādu ideju uzskatīja par nerealizējamu.

CAPS4.JPG (14013 bytes)
Roberts Kalniņš un Benjamiņš Jofe
Foto: Alma Edžiņa

Balva (arī diploms un Jāņa Strupuļa veidota medaļa) piešķirta Ph.D. Benjamiņam Jofem (ASV) un Dr.phys. Robertam Kalniņam par nozīmīgiem izgudrojumiem detaļu automatizētā manipulēšanā ar elektromagnētisko lauku (sistēma EMAGO) .
Par Valteru Capu un viņa nemirstīgo izgudrojumu “VEF Minox” runāja LZA prezidents Juris Ekmanis un Patentu valdes direktors Zigrīds Aumeisters.
J.Ekmanis uzsvēra, ka šī sanāksme pulcē praktiķus, zinātniekus, tos, kuriem ir saskare gan ar Valteru Capu, gan ar inženieru tehnoloģijām. V.Caps, lieliskais izgudrotājs, nodzīvoja garu mūžu, ar bagātīgu devumu savā nozarē. Pirms četriem gadiem viņš no LZA prezidenta Jāņa Stradiņa rokām saņēma LZA goda doktora diplomu.
V.Caps ir pazīstams Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Šveicē, bet viņš vienmēr uzsvēra, ka viņa dzimtene ir Rīga, Latvija. Dr.phys. Jānis Kristapsons ar kolēģiem nosaucis šo izgudrojumu par Baltijas izgudrojumu. Pirms gada mēs kopā ar Z.Aumeisteru secinājām – mūsu valstī ir principiāli svarīgi atjaunot izgudrošanas tradīcijas, celt gaismā jau esošās, domāt nākotnei. LZA un Patentu valdes noslēgtā līguma rezultātā šā gada aprīlī Pasaules intelektuālā īpašuma aizsardzības organizācijas ģenerālsekretārs Dr. Kamils Idriss pasniedza zelta medaļu “Labākais izgudrotājs 2005” akadēmiķim Ivaram Kalviņam. Tagad ir iedibināta V.Capa balva labākajiem izgudrotājiem, Latvijas varēšanas popularizēšanai. “Minox” – tā ir mana dzīve – tā sava mūža gaitu formulēja V.Caps. Lieki strīdēties, kam pieder šis zīmols. Latvija ir V.Capa dzimtene, ģimene, “Minox” ieviesa VEF, uz tā bija rakstīts “Made in Latvia”.
Īsi pirms V.Capa simtās dzimšanas dienas no Veclāras atrakstīja viņa dēls Lotārs Caps: “Savu dzimteni – Rīgu un Latviju – viņš nekad neaizmirsa, bet cieta no tā, ka nevarēja vairs atgriezties. Baltijā bija viņa saknes, bez kurām viņš nekad nebūtu kļuvis par to, kas bija. Sevišķu prieku viņam sagādāja goda doktora grāda piešķiršana Zinātņu akadēmijā. Ar to viņš nekad nebija rēķinājies…”
Latvijas Patentu valdes direktors Zigrīds Aumeisters saistīja V.Capa simtgadi ar A.Einšteina Fizikas gadu un atzina, ka šīsdienas laureātu izgudrojums – detaļu orientēšana elektromagnētiskajā laukā – ir tāds pats solis tehnikas virzienā kā V.Capa devums fototehnikā. Mūsu laureāti var lepoties – viņu principiālie risinājumi pielietoti pasaulē dažādos tehnikas veidos, tas bija “pionieru” izgudrojums. Uzteicis LZA par novitāšu izpratni, Z.Aumeisters aicināja būt drosmīgiem un turpināt izgudrošanas tradīcijas.
Laudatio laureātiem, precīzāk, viņu radošajam veikumam, teica akadēmiķis Andrejs Cēbers. Jo neapšaubāmi inženieris, kurš zina un izmanto zinātni, ir viens no lielākajiem sabiedrības ieguvumiem – viņš rada materiālās vērtības, stimulē zinātni, stimulē izglītību. Fizikas institūtā vienmēr ir bijusi spēcīga inženiertehniskā doma. Un EMAGO nākotne vēl priekšā – šīs metodes parādīsies nanotehnoloģijā, ģenētikā, medicīnā, datorzinātnēs, sacīja A.Cēbers.
Firmas “Minox GmbH” (Vācija) oficiālais pārstāvis Arnds Abrahams dāvāja katram laureātam mazo, vēl līdz šai dienai unikālo fotoaparātu.
Foto vēsturnieks, topošās grāmatas “VEF Minox. Leģendas un īstenība” autors Pēteris Korsaks izteica telefonsarunā saņemto Lotāra Capa gandarījumu un laba vēlējumus balvas laureātiem.
Dr.phys. Roberts Kalniņš uzsvēra: “Izgudrojumu ir grūti radīt tukšā vietā. V.Caps bija mehāniķis, viņš griezās pie citas nozares pārstāvjiem. Liktenis saveda mani kopā ar mehāniķi Benjamiņu Jofi. Mūsu EMAGO izmantoja VEF, “Alfa”, Elektromašīnbūves rūpnīca, par to runāja presē, televīzijā.” Lai klātesošie gūtu pilnīgu priekšstatu par šīs metodes būtību, tika demonstrēta savulaik Fizikas institūtā uzņemtā filma.
Ph.D. Benjamiņs Jofe saistošā stāstījumā labā latviešu valodā ļāva klausītājiem izstaigāt savas karjeras ceļu – no Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīcas inženiera līdz Fizikas institūta līdzstrādniekam, sasniegumiem magnētiskajā hidrodinamikā, disertācijai, reģistrētiem patentiem un izgudrojumiem, līdz “50 gadu vecumā biju ASV, neprotot angļu valodu, bet jau pēc mēneša strādāju par inženieri”. Atmiņās par darbu Fizikas institūtā vairākkārt izskanēja doma – mēs strādājām kopā, mēs bijām draugi. Un tagad? “Prieks tikties ar brīviem cilvēkiem Latvijā, kas var nolemt – atļaut Benjamiņam te satikties vai ne…” – teica laureāts.
Pasākumā klāt bija arī Latvijas tieslietu ministre Solvita Āboltiņa.
Latvijas zinātnieki kārtējo reizi pierādījuši savu varēšanu. Pasaules līmenī.

 

Uzziņai:

* Ph.D. Benjamiņš Jofe (1931) dzimis Rīgā, strādājis Fizikas institūtā, tagad Kalifornijā, ASV. Izcils izgudrotājs, kura intereses saistās ar detaļu bezkontakta orientēšanu, identificēšanu un separēšanu ar elektromagnētisko lauku (EMAGO), mašīnu un mehānismu konstrukcijām pusvadītāju un kosmosa tehnikai, ar precīzajiem instrumentiem. Viņa patentdokumentu kontā ir vairāk nekā 230 patentu, tai skaitā 98 PSRS autorapliecības, 32 ASV, 19 Anglijas, 20 Francijas, 16 Japānas, 15 Vācijas, 17 Itālijas un 17 Šveices patenti. LZA goda doktors. Par ieguldījumu izplatījuma tehnoloģijas programmas īstenošanā saņēmis vairākas NASA balvas.

* Dr. phys. Roberts Kalniņš (1929) – LU Fizikas institūta zinātniskais konsultants. Zinātniskās intereses izgudrošanas jomā – magnētiskā lauka tehniskie pielietojumi, t.i., magnētisko sistēmu optimizācija, bezkontakta ierīces un metodes šķidru metālu plūsmas parametru diagnostikā, elektromagnētisko spēku izmantošana dažādas formas metāla detaļu orientēšanai. Viņam pieder 70 PSRS autorapliecības, viens Latvijas Republikas patents un vēl deviņi patenti septiņās pasaules valstīs.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!