• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iedzīvotājus izglītos darbam ar datoru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2005., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

07.09.2005., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iedzīvotājus izglītos darbam ar datoru

Noslēdzies otrais posms Eiropas Savienības (ES) programmai, kuras mērķis ir attīstīt iedzīvotāju  datorprasmes un veicināt sociālo reintegrāciju.

DATORS.JPG (11984 bytes)Projektu “Apmācība datoru un interneta lietošanā Latvijas iedzīvotājiem” programmas Latvija@pasaule ietvaros īsteno Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācija (LIKTA). Tā mērķis ir veicināt bezdarbnieku piekļuvi darba tirgum un izglītot iedzīvotājus, kuri vēlas pārkvalificēties. Projekts, kura finansēšanai piesaistīti ES fondu līdzekļi, balstās uz datiem, kas liecina – liela daļa no Latvijas iedzīvotājiem neprot rīkoties ar datoru vai nevar piekļūt interneta resursiem. Tādēļ šai cilvēku grupai nereti rodas grūtības orientēties darba tirgū vai gūt vajadzīgo informāciju. Lielas problēmas šajā ziņā ir lauku iedzīvotājiem, kuri ir projekta īpašas uzmanības lokā.
Projektu paredzēts īstenot trijos posmos, un jau ir noslēdzies otrais. LIKTA pārstāvji pastāstīja, ka ieceres sākumstadijā tika izveidota daudzpakāpju apmācības programma. Tajā ietilpst pamatiemaņas darbam ar datoru, kā arī informācijas meklēšana un darījumu veikšana internetā. Tas darba meklētājiem atvieglos pieeju informācijai un paplašinās profesionālās iemaņas. Uzmanība pievērsta arī interneta pieejamībai. Apkopotā un analizētā informācija par Latvijas laukos esošajām interneta pieejas vietām ļāvusi izveidot digitālo karti, kas sniedz ziņas par pieeju internetam piecos Latvijas rajonos.
Citā projekta pētījumā noskaidrotas pieprasījuma un piedāvājuma attiecības darbam ar datoru. Dati liecina, ka vecuma grupā no 25 līdz 29 gadiem ar datoru prot strādāt 50 procentu iedzīvotāju, bet vecuma grupā no 55 līdz 59 gadiem šīs iemaņas ir tikai nepilniem 7 procentiem. 70 procenti aptaujāto arī apliecinājuši, ka viņi labprāt iemācītos strādāt ar datoru. Pētījuma rezultāti apstiprina atziņu, ka iemaņas darbam ar datoru ir būtiskas sekmīgai konkurencei darba tirgū – gandrīz katram ceturtajam bezdarbniekam nepietiekamas prasmes darbā ar informācijas tehnoloģijām radījušas problēmas darba atrašanā. Vairums darba devēju gaida, ka darbinieki, jau iestājoties darbā, pratīs strādāt ar datoru, vai prasa no darbinieka patstāvīgu mācīšanos. Daudziem uzņēmumiem kvalificētu darbinieku trūkst. Pētījuma organizētāji secina, ka specializācijas jomā pastāv niša, kuru var aizpildīt, izglītojot darba meklētājus. Lai iesaistītu izglītošanas procesā visas ieinteresētās sabiedrības daļas, LIKTA rīkos arī sociālajiem partneriem adresētus reģionālos seminārus

Sadalījums pēc izglītības atkarībā no datora lietošanas prasmes
DATORI.JPG (11783 bytes)

LIKTA pārstāvji izteica gandarījumu par labo sadarbību ar vairākām pašvaldībām, kuras palīdzēs arī septembrī paredzētajā informatīvo bukletu izplatīšanā reģionos. Projekta noslēgums paredzēts nākamā gada decembrī.

Jānis Nicmanis
Foto: Aigars Jansons, A.F.I

Avots: EQUAL projekts
“Apmācība datoru un interneta lietošanā Latvijas bezdarbniekiem”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!