• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2005., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115822

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mācīties no citu kļūdām, nevis savējām

Vēl šajā numurā

06.09.2005., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

ASV “The Washington Times” autors kritizē Žaka Širaka ārpolitiku un neveiksmīgo pieeju pēdējo gadu krīzēm Eiropā, kas novedušas pie Francijas autoritātes un ietekmes samazināšanās. Atgādināts arī Širaka izteikums par jauno ES dalībvalstu iespēju paklusēt. “Šobrīd, kad Eiropas projekts atrodas sastinguma punktā, mīts par Francijas diženumu un ietekmi grūst.

Franču “Le Nouvel Observateur”: Par traģēdiju pagājušajā gadā Beslanā joprojām nav skaidrības, lai gan notikumi risinājās, klātesot simtiem liecinieku. Žurnāliste uzsver, ka teroristi nogalināja dažus ķīlniekus, bet vairākums gāja bojā ugunsgrēkā, kas izcēlās pēc krievu karavīru ugunsmetēju šāviņiem.

Šveices “Neue Zürcher Zeitung”: CDU priekšsēdētājai Merkelai ir labas izredzes kļūt par Vācijas kancleri. Viņa vēlas lielāku nozīmi piešķirt tirgus aspektiem un likt jaunus akcentus ārpolitikā. Draudzība ar Franciju arī CDU/CSU vadītās valdības gadījumā būšot viens no Eiropas politikas pamatpīlāriem, taču tā konsultēšoties arī ar citām ES dalībvalstīm.

Franču “Le Monde”: Tuvojas vēlēšanas Vācijā, un viena no populārākajām figūrām šā notikuma sakarā ir pašreizējais kanclers Gerhards Šrēders. Skaidrs, ka “liels pluss” viņa ievēlēšanai 2002.gadā bija atteikšanās piedalīties Irākas karā. Tagad ar tādu pašu sparu viņš cenšas nepieļaut iebrukumu Irānā. Daudzi Šrēderu sauc par rīcības cilvēku, bet šobrīd viņa partijai trūkst argumentu, lai atgūtu aptaujās zaudētos punktus. Turklāt ir parādījusies informācija, ka Šrēders ir minēts kā Nobela miera prēmijas kandidāts. Labējie par šādu soli ir neizpratnē un uzskata to par priekšvēlēšanu triku.

Franču “Le Figaro”: Sekas pēc viesuļvētras Katrina joprojām ir neparedzamas, tomēr jau ir jūtamas pirmās svārstības naftas tirgū un ekonomikā. Turklāt nav zināms, cik laika būs nepieciešams, lai situācija stabilizētos. Tas liek notrīsēt ASV kā pasaules lielvarai. Šķiet, ka vētra netika pietiekami novērtēta. Ir neziņa par postījumu apmēriem. Bloķēts naftas tirgus, kam varētu būt tieša ietekme uz visu pasauli.

Starptautiskā “Organisation of Asia-Pacific News Agencies”: Jaunajam Krievijas vēstniekam ES Vladimiram Čižovam ir daudz prioritāšu, ieskaitot vīzu izsniegšanas procesa vienkāršošanu krieviem, kuri dodas uz ES, dialoga veicināšanu enerģētikas jomā un visaptverošas vienošanās noslēgšanu starp Krieviju un ES. Viņš uzskata, ka ES vēl nav panākusi progresu jautājumā par Latvijas un Igaunijas robežlīgumu parakstīšanu ar Krieviju. Kā Brisele, tā Maskava pauž nožēlu, ka līgumi joprojām nav parakstīti, un cer, ka risinājums tiks rasts divpusējās sarunās. “Bumba atrodas pie mūsu baltiešu kolēģiem,” sacīja Čižovs.

Krievijas “Ria Novosti”: Prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu par Krievijas Federācijas atteikšanos no Krievijas un Igaunijas robežlīguma. Rakstā atgādināta situācijas attīstība saistībā ar robežlīguma parakstīšanu un ratifikāciju. Krievijas diplomāti norāda, ka šāds līgums neatbilst Krievijas interesēm.

Pēc ĀM Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!