• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Vai tas ir gala sākums?". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2000., Nr. 350/352 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11569

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Vāclavs Havels - vīlies čehs"

Vēl šajā numurā

06.10.2000., Nr. 350/352

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Vai tas ir gala sākums?"

"Gazeta Wyborcza"

— 2000.09.27.

Marcina Voicehovska intervija ar Belgradas neatkarīgā žurnāla "Vreme" žurnālistu Dejanu Anastasijeviču.

MV: Slobodans Miloševičs nav atzinis Vojislava Koštuņicas uzvaru jau pirmajā vēlēšanu kārtā. Vai Slobo pāries pretuzbrukumā?

DA: Nedramatizēsim notikumus. Serbijas valsts televīzija RTS otrdien paziņoja, ka Koštuņica patiešām neesot uzvarējis vēlēšanu pirmajā kārtā, taču tomēr esot pārspējis Miloševiču par astoņiem procentiem balsu. Pirmo reizi daudzu gadu laikā Miloševičs ir atzinis savu sakāvi. Tas ir lūzuma moments. Miloševičs signalizē, ka nav gatavs konfrontācijai ar opozīciju.

MV: Vai būs otrā vēlēšanu kārta?

DA: Tas vēl nav zināms. Opozīcija mēģinās izdarīt spiedienu uz Miloševiču, lai viņš atzītu patiesos vēlēšanu rezultātus. Par Koštuņicas uzvaru zina visa tauta. Slobo to nevar neņemt vērā. Cita iespēja opozīcijai ir piekrist otrajai vēlēšanu kārtai, kurā Koštuņica neapšaubāmi atkal uzvarēs, saņemot zināmu piekāpšanos no režīma, piemēram, piekļūšanā masu medijiem. Šobrīd ir grūti paredzēt turpmāko notikumu gaitu, bet es uzskatu, ka lēmums par otro kārtu ir pārbaude no Miloševiča puses. Slobo vēlas noskaidrot, cik stipra ir opozīcija, vai ar to ir iespējams kompromiss, cik tā ir apņēmīga un nelokāma.

MV: Kā izturēsies Miloševičs, ja opozīcija sāks protestu vilni?

DA: Domāju, ka viņš neiedrošināsies lietot spēku. Ja viņš būtu gatavs to darīt, tad nebūtu paziņojis, ka pirmās kārtas uzvarētājs ir Koštuņica. Sakāves atzīšana ir pirmais Miloševiča solis kompromisa virzienā ar opozīciju. Daži naivi cerēja, ka Slobo atkāpsies jau pēc pirmās kārtas. Maksājot ar atzinumu par Koštuņicas uzvaru, viņš mēģinās noturēties Serbijas politikā. Taču man nešķiet, ka Miloševičs apzinās savas vājās puses.

MV: Kādu lomu Miloševičs varētu pildīt, ja par prezidentu kļūtu Koštuņica?

DA: Viņš, piemēram, varētu kļūt par premjeru, kuram ir daudz lielākas pilnvaras nekā prezidentam. Jo ticamāk tas ir tādēļ, ka Miloševiču atbalstošās partijas Serbijā un Melnkalnē federālajā parlamentā ir vairākumā. Slobo būs dabisks vairākuma līderis.

MV: Vai starp serbu opozīciju un Miloševiču varētu tikt organizēta "apaļā galda" tikšanās?

DA: "Apaļais galds" Polijā bija opozīcijas saruna ar vienu partiju. Formāli Serbijā eksistē daudzpartiju sistēma, kura faktiski neeksistē, jo viens vienīgs cilvēks ir pakļāvis sev visas institūcijas. Kad Miloševičs pirmo reizi atzīst savu sakāvi, tad tas nenozīmē neko citu kā vien viņa gala sākumu. Eksistē iespēja, ka sistēma sāks darboties normāli, bet tas nenozīmē, ka Miloševičs nozudīs no politiskās skatuves. Koštuņica, būdams tiesisko procedūru lietpratējs, ir slikts praktiķis, un viņam ar to būs jārēķinās.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!