• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bērni atgriežas skolās un uz ielām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2005., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115524

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labu algu Latvijā, nevis Īrijā!

Vēl šajā numurā

01.09.2005., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bērni atgriežas skolās un uz ielām

Šodien bērni un jaunieši uzsāk skolas gaitas. Kā jau pēdējos gados ierasts, arī šogad skolēnu skaits valstī nedaudz sarucis. Tomēr 1.septembris ir klāt, daudziem bērniem tas ir priecīgs un satraucošs notikums, taču, kā jau katru gadu, būs arī tādi jaunieši, kas rūpes un satraukumu radīs likumu sargājošajām institūcijām.

BERNI.JPG (23567 bytes)
Foto: A.F.I.

Šogad kopumā mācības uzsāks nepilni trīssimt tūkstoši skolēnu, un septiņpadsmit tūkstoši sešsimt desmit no tiem uz skolu dosies pirmo reizi, “LV” informēja izglītības un zinātnes ministres Inas Druvietes preses sekretāre Sanda Purviņa. Šie gan ir tikai aptuvenie skaitļi, jo precīzu skolēnu skaitu varēs noteikt tikai pēc 1.septembra, kad bērni būs sākuši mācības. Taču jau tagad ir skaidrs, ka skolēnu būs mazāk nekā pērn. Pēc pašreizējiem datiem, uz skolu dosies par diviem tūkstošiem mazāk pirmklasnieku nekā pagājušajā mācību gadā. Skolēnu skaits gada laikā sarucis par aptuveni sešpadsmit tūkstošiem.
Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inguna Almbrauere atklāja, ka šobrīd ir informācija par četriem tūkstošiem piecsimt desmit pirmklasniekiem, turklāt vēl aptuveni divi simti uzsāks skolas gaitas speciālajās izglītības iestādēs. Tiek prognozēts, ka Rīgas skolās šogad kopumā mācīsies nedaudz mazāk nekā pērn, kad skolēnu skaits nedaudz pārsniedza deviņus tūkstošus.
Rīgā šogad darbu neuzsāks tikai viena izglītības iestāde – Rīgas 44.vidusskola, kas jūlija sākumā slēgta nepietiekamā skolēnu skaita dēļ. Turklāt Rīgas poļu sākumskola reorganizēta par pirmsskolas izglītības iestādi, ziņoja Rīgas domes pārstāve.

Skolēnu trūkumam ierastās sekas

Izglītības un zinātnes ministrija ir noraizējusies par bērniem, kas dažādu iemeslu dēļ neapmeklē skolu. Galvenokārt uz skolu neiet tie, kuru vecāki aizbraukuši uz ārzemēm strādāt un bērnus uzticējuši saviem vecākiem, radiem vai draugiem. Ir bērni, kuri skolā saskaras ar dažādām grūtībām, piemēram, konflikti ar vienaudžiem, mācību vielas nesaprašana un intereses zudums. Nākamais solis nereti ir atziņa, ka vieglāk nenākt uz skolu nekā pārvarēt radušās problēmas. Arī daļa maznodrošināto ģimeņu bērnu skolas vietā izvēlas citas nodarbes.
Skolēnu nepietiekamā skaita dēļ valstī šogad slēgtas sešas skolas – četras pamatskolas un divas sākumskolas. Taču ir arī trīs jaunas skolas, no kurām divas ir pirmsskolas izglītības iestādes un viena sākumskola. Šī Jaunmārupes sākumskola īpaša ar to, ka tā ir pirmā skola, kas pēc neatkarības atjaunošanas uzcelta no jauna par pašvaldības līdzekļiem.

GRAF1.JPG (39513 bytes)Drošs ceļš uz skolu

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad Valsts policija pirmajās skolas dienās lielu uzmanību pievērsīs satiksmes drošībai skolu tuvumā un sabiedriskajai kārtībai. Likumsargi ievērojuši, ka bērni, atgriežoties no brīvlaika, kas bieži vien pavadīts laukos, aizmirsuši satiksmes noteikumus, un līdz ar to notiek negadījumi uz ielām. Tādēļ problēmai jāpievērš ne vien autovadītāju, bet arī vecāku uzmanība. Valsts policijas preses nodaļas vecākā inspektore Zane Maskaļonoka “LV” pastāstīja, ka policija aicina vecākus atgādināt bērniem par ceļu satiksmes noteikumiem un paskaidrot, kā pareizi un droši jāuzvedas, nonākot satiksmē.
Z.Maskaļonoka atklāja, ka pēdējos gados ir samazinājies cietušo bērnu skaits pirmajās skolas dienās un tas nepārsniedz ikdienas vidējos rādītājus. Likumsargi uzrauga notiekošo pie mācību iestādēm, lai šoferi ievērotu noteikumus un skolēni droši nonāktu līdz skolām, kā arī paši nepārkāptu satiksmes noteikumus. Šogad ievērojamu izmaiņu policistu darbībā nebūs, jo pērnā gada rezultāti ir labi un tiem nevajadzētu mainīties. Policijas darbinieki plāno rīkot profilaktiskos reidus, kuros īpašu uzmanību pievērsīs tam, vai autovadītājs ir alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kā arī pastiprināti uzmanīs šoferus, kuri pārkāps atļauto braukšanas ātrumu.

Pastiprināta policijas kontrole

Valsts un Rīgas Pašvaldības policija 1.septembrī pievērsīs pastiprinātu uzmanību arī veikaliem un kafejnīcām, lai nepieļautu alkohola un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgām personām. Rīgas domes amatpersonas un likumsargi sola bargus sodus uzņēmumiem, kuri pārkāps likumu, kā arī uzmanīt jauniešus, īpaši Rīgas centrā un Vecrīgā.
Pērn 1.septembrī Vecrīgā par dažādiem pārkāpumiem tika noformēts vairāk nekā trīssimt administratīvo pārkāpumu protokolu. Divsimt septiņpadsmit jaunieši sodīti uz vietas par atrašanos publiskā vietā ar atvērtu alkoholiskā dzēriena pudeli un septiņpadsmit protokoli sastādīti par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā.
Aptaujājot vairākus nepilngadīgus skolēnus, “LV” noskaidroja, ka jauniešiem reti rodas problēmas, iegādājoties alkoholiskos dzērienus un cigaretes. Sešpadsmit gadus vecā Līga atzina, ka vienaudži bez grūtībām iegādājas minētās preces, turklāt 1.septembrī to var izdarīt tikpat viegli kā visās citās dienās. Tika minēts fakts, ka ir noteiktas vietas, kurās prasa personu apliecinošus dokumentus, un arī tādas, kur vecumam netiek pievērsta uzmanība.

Egija Daukste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!