• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijai ir valsts civilās aizsardzības plāns!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2005., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115420

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nākamnedēļ būs lielākā pārtikas izstāde Baltijā

Vēl šajā numurā

31.08.2005., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijai ir valsts civilās aizsardzības plāns!

PLUDI.JPG (19012 bytes)
Rīcību koordinēšana pēc 2005.gada janvāra vētras noritēja saskaņā ar pašvaldību individuāli izstrādātu plānu
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Ministru kabinets ir atbalstījis valsts civilās aizsardzības plānu. Tajā noteikti civilās aizsardzības plānošanas un rīcības mērķi valsts apdraudējuma gadījumos. Plāna uzdevums ir panākt civilās aizsardzības sistēmas saskaņotu rīcību iespējamo katastrofu, militāra iebrukuma vai kara gadījumā, sniegt palīdzību iedzīvotājiem, novērst vai mazināt katastrofas iespējamo apdraudējumu cilvēku dzīvībai un veselībai, kaitējumu īpašumam, videi un tautsaimniecībai. Šis ir politikas plānošanas dokuments, kas izstrādāts, pamatojoties uz Nacionālās drošības likumu un ņemot vērā ministriju iesniegtos priekšlikumus un rekomendācijas.
Plāns nosaka resursus atbalstam Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām, kas būs iesaistīti civilās aizsardzības pasākumos militāra iebrukuma vai kara gadījumā, kā arī juridisko personu pienākumus civilajā aizsardzībā. Valsts civilās aizsardzības plānā aprakstīta iesaistīto subjektu rīcība, noteikti preventīvie, gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi valsts un reģionālajās katastrofās, kā arī militāra iebrukuma vai kara gadījumā. Tāpat apzināti valstī iespējamie apdraudējuma veidi. Atbilstoši apdraudējumam noteikta valsts institūciju, pašvaldību un glābšanas dienestu rīcība, kā arī paredzēts pasākumu izpildes termiņš.
Valdības atbalstītais plāns paredz rīcību 28 dažādu valsts apdraudējumu gadījumos. Piemēram, terorisma gadījumā pirmajās desmit minūtēs notiek informācijas apstrāde un tās nodošana vadībai. Nākamajās 10 minūtēs pretterorisma pasākumu veikšanai jāiesaista speciālie dienesti, savukārt pirmajās 40 minūtēs attiecīgajiem dienestiem, tajā skaitā neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestiem, jāierodas notikuma vietā un tā jānorobežo. Savukārt zemestrīces gadījumā pirmajās piecās minūtēs par iespējamiem draudiem jāinformē Ārkārtējo situāciju valsts operatīvās komisijas priekšsēdētājs un valsts pārvaldes institūcijas, kā arī Krīzes vadības padomes priekšsēdētājs. Desmit minūtes pēc notikušās zemestrīces plāns paredz iedzīvotāju informēšanu par iespējamiem draudiem un rekomendāciju sniegšanu par rīcību zemestrīces gadījumā. Savukārt pēc četrām līdz sešām stundām paredzēts seku likvidēšanā iesaistīt materiālās rezerves. Divu stundu laikā par notikušo jāinformē arī diplomātiskās pārstāvniecības.
Pieņemtais dokuments nosaka arī rīcību radiācijas avāriju, naftas un naftas produktu vadu, maģistrālo gāzes vadu, stratēģiskās nozīmes dzelzceļa līniju avāriju, plūdu un ugunsgrēku gadījumos. Tajā aprakstīts, kā rīkoties, ja radies radioaktīvs mākonis Ignalinas atomelektrostacijas avārijas rezultātā, kā arī ja konstatētas cilvēku, dzīvnieku, augu masveida saslimšanas un bīstamas infekcijas izplatīšanās.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!