• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības partnerības un sadarbības gaisotnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2005., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/115323

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie traģēdijas dzimšanas

Vēl šajā numurā

30.08.2005., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības partnerības un sadarbības gaisotnē

Šodien Rīgā darbu beidz 27.starptautiskais izglītības darbinieku (EAIR – European Association for Institutional Research) forums, kas trīs dienas saistīja sabiedrības uzmanību Latvijas Universitātē un Mazajā ģildē. Vērienīgajā apspriedē piedalās gandrīz 400 dalībnieku – augstākās izglītības pētnieki, praktiķi un politikas veidotāji no 39 valstīm.

Svētdien, 28.augustā, Nacionālajā teātrī, atklājot augstākās izglītības forumu, daudzos viesus un mājiniekus uzrunāja Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Vēršoties pie foruma dalībniekiem, viņa aicināja zinātni un tās sasniegumus izmantot valstu tautsaimniecības attīstībai. V.Vīķe-Freiberga norādīja, ka tas ir augstākās izglītības politikas veidotāju izaicinājums, kaut gan, protams, tas nav darbs, ko var izdarīt uzreiz. Tomēr katras nācijas pilsonisko sabiedrību lielā mērā virza cilvēki ar augstāko izglītību, un katrai nācijai ir nepieciešami savi filozofi, sociologi, ķīmiķi un citi zinātnieki.
Valsts prezidente atzīmēja, ka Latvija, kas tikai piecpadsmito gadu bauda atjaunoto neatkarību, augstu novērtē brīvības sniegto iespēju nepiespiesti apmainīties viedokļiem ar kolēģiem visā pasaulē un dot savu ieguldījumu valsts izaugsmē, jo ir daudz valstu pasaulē, kam tādu iespēju joprojām nav. “Katra nācija zem saules vēlas būt konkurētspējīga un labklājīga, bet ir svarīgi līdztekus konkurencei šajā postindustriālā laikmetā aizvien vairāk stiprināt savstarpējās sadarbības un partnerības garu,” teica Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Foruma atklāšanā tā dalībniekus uzrunāja arī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete un Latvijas Universitātes rektors Ivars Lācis.
EAIR ir profesionāla Eiropas organizācija, kas apvieno augstākās izglītības praktiķus, pētniekus, politikas veidotājus un īstenotājus. Organizācijas mērķis ir veicināt pētījumus un labas prakses apmaiņu starp dažādu valstu augstākās izglītības nozarē strādājošajiem.
EAIR forums ir šīs organizācijas nozīmīgākais pasākums, kas tiek rīkots reizi gadā iepriekš izraudzītā universitātē, pulcējot delegātus no visas pasaules. Šogad saimnieku godā ir Latvijas Universitāte, kas forumu rīko sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju. Foruma laikā tā dalībnieki iepazīstina ar saviem pētījumiem, praktiskajām un teorētiskajām atziņām par augstākās izglītības sistēmas attīstību.
Foruma rīkotāji bija saņēmuši 110 referātu pieteikumus no 31 valsts. Vislielākā interese par uzstāšanos forumā bija Somijas, Amerikas Savienoto Valstu un Lielbritānijas augstskolu pārstāvjiem. Referentu vidū bija arī Venecuēlas, Dienvidāfrikas Republikas, Ķīnas, Saūda Arābijas un Kolumbijas mācībspēki un zinātnieki.
Latvijas Universitātes pārstāvji EAIR forumos piedalās jau gandrīz desmit gadus, gan iepazīstinot ārvalstu kolēģus ar savām atziņām, gan piedaloties domu apmaiņā par citu pētījumos gūtajiem rezultātiem. Forums ir iespēja uzzināt par jaunākajām tendencēm augstākās izglītības pārvaldības jomā visā pasaulē.

“LV” informācija

FORUMS2.JPG (12967 bytes) FORUMS4.JPG (17423 bytes)
Latvijas Universitātes rektors Ivars Lācis foruma atklāšanas laikā
Foto: Reinis Traidās, A.F.I.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!