• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mobilo telefonu tirgus sakārtošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2000., Nr. 348/349 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11472

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

05.10.2000., Nr. 348/349

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mobilo telefonu tirgus sakārtošanu

Vakar, 4. oktobrī, iekšlietu ministrs Mareks Segliņš tikās ar Latvijas Mobilo telefonu tirgotāju asociācijas (LMTTA) pārstāvjiem, lai apspriestu sadarbības iespējas nolūkā ierobežot zagto un nolaupīto mobilo telefonu ievērojamo apriti, kā arī tā dēvēto klonēto telefonu piedāvājuma pieaugumu valstī.

Pēc Rīgas Galvenās policijas pārvaldes sniegtās informācijas, 2000. gada pirmajā pusē izdarīti 802 noziegumi, kuros par noziedzīga nodarījuma priekšmetu bija kļuvuši arī mobilie telefoni. Ir aizturēti 111 cilvēki. No 802 noziedzīgiem darījumiem ar mobilajiem telefoniem 516 gadījumi fiksēti kā zādzības. 111 gadījumos mobilais telefons nozagts dzīvokļa zādzības laikā, 71 gadījumā izzagts no transporta līdzekļiem, 19 gadījumos mobilo telefonu zādzības izdarītas tirdzniecības iestādēs. 254 gadījumos mobilie telefoni iegūti laupīšanas ceļā.

Pēc tikšanās notika preses konference, kurā piedalījās iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa un LMTTA priekšsēdētājs Aleksandrs Ločmelis.

M.Segliņš preses konferences ievadā teica, ka ļoti būtiska LMTTA apņemšanās sniegt visu veidu tehnisko palīdzību, lai samazinātu zagtu mobilo telefonu izplatību. Policiju zagto telefonu problemātika interesē tāpēc, ka aiz katra zagtā mobilā telefona ir konkrēts noziegums un konkrēts apzagts vai aplaupīts cilvēks. Kā liecina statistika, ja kāds cilvēks uz ielas ir aplaupīts, tad vienmēr ir paņemts arī mobilais telefons. Ministrs teica: "Cilvēkiem, kas tirgū vai kur citur iegādājas divreiz vai trīsreiz lētākus mobilos telefonus, jārēķinās ar to, ka policija var viņiem zagto mantu atsavināt un būs jāstaigā pa policijas iestādēm, sniedzot liecības. Jo tas ir reāls veids, kā policija, izejot uz pārdevēju, var atrast arī laupītāju."

Juris Rekšņa savu sakāmo formulēja vienā teikumā: "Cilvēki, nepērciet no rokas lētos telefonus. Pērciet tos normālā veikalā, un jums nebūs problēmu."

A.Ločmelis teica, ka mobilo telefonu lietotāju skaits Latvijā jau krietni pārsniedz 330 000. "LMTTA ir 13 biedri ar 69 tirdzniecības vietām. Mēs darbojamies 17 Latvijas lielākajās pilsētās. Jau vairāk nekā mēnesi visā Latvijā darbojas LMTTA izveidotais uzticības tālrunis — 7801008, pa kuru var zvanīt visi mobilā telefona lietotāji, kam nepieciešama kāda konsultācija. Apkopojot informāciju par uzticības tālruņa pirmā mēneša darbību, var secināt, ka lielai daļai mobilā telefona lietotāju nav nepieciešamās informācijas par telefona ekspluatāciju. Vidēji ik dienu pie LMTTA speciālistiem vēršas 20 cilvēku no visas Latvijas." Aleksandrs Ločmelis arī apliecināja LMTTA vēlmi sadarboties ar policiju, palīdzot tai noskaidrot zagto tālruņu izcelsmi.

Atbildot uz jautājumu, vai nevajadzētu ieviest likumu, kas aizliegtu lietot klonētos telefonus (dotēts mobilais telefons, kas ir bijis paredzēts darbam kādas ārvalsts konkrēta operatora tīklā un Latvijā ir pārkodēts atbilstoši šejienes prasībām), A. Ločmelis teica, ka tas ļautu krietni vien labāk sakārtot mobilo telefonu tirgu.

Rūta Kesnere, "LV" informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!