• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācijas tehnoloģijas kā nākotne. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2000., Nr. 348/349 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11471

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansējumu barikāžu dalībnieku apbalvošanai

Vēl šajā numurā

05.10.2000., Nr. 348/349

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācijas tehnoloģijas kā nākotne

Mazliet pēc rūgtenām mārtiņrozēm, mazliet pēc tikko nožuvušas krāsas svaiguma smaržoja svinīgais pasākums, kas vakar, 4. oktobrī, notika patlaban vadošajā programminženierijas pētījumu institūtā — Rīgas Informācijas tehnoloģiju institūtā (RITI), atklājot jauno "Dati Grupas" RITI mācību centru. Tas ir lielākais privātais datorspeciālistu pēcdiploma izglītības un kvalifikācijas paaugstināšanas centrs Latvijā.

Akciju sabiedrības "Dati"

prezidents Valdis Lokenbahs:

— 1995. gadā Kurzemes rajona izpilddirektors saskatīja nākotni mācību centra veidošanā Pārdaugavā. 2000. gada vidū Rīgas dome apstiprināja šo vietu Kuldīgas ielā kā "Datu" nākotnes telpu. Kopš pagājušā gadsimta sākuma te ir bijusi zinību apgūšanas vieta, jo jau 1914. gadā šeit tika izveidota mācību iestāde.

Informācijas tehnoloģijas (IT) ir viena no Latvijas ekonomikas nozarēm, kas nostāda mūsu valsti vienā līmenī ar Eiropas Savienības valstīm. Speciālisti ir apliecinājuši sevi un līdz ar to arī mūsu valsti ar savu darba kvalitāti un zināšanām pasaules viszinātniskākajā nozarē — informācijas tehnoloģijās. Saīsinājumam IT ir vēl viena nozīme, proti, izglītība tautai. Mācību centra otrās kārtas atklāšana ir tiešs pierādījums speciālistu sagatavošanas nozīmīgumam. Šodien tiek atvērtas 50 jaunas darba vietas, kur varēs paaugtināt kvalifikāciju "Dati Grupas" darbinieki. Darbavietām ir jābūt tādām, lai tās motivētu veikt labu darbu. Tādēļ pateicības vārdi jāsaka dizaineriem, celtniekiem, galdniekiem par ātri paveiktu un kvalitatīvu darbu trešā stāva pārveidē.

Lozungi ir vienmēr bijuši būtiski, lakoniski domas nesēji. Pirmās brīvvalsts laikā populārs bija lozungs "Cūkās mūsu nākotne", kas atainoja valsts vērtējumu aktuālai nozarei. Šodien mēs gribam pasludināt jaunu lozungu — "Informācijas tehnoloģijās ir mūsu nākotne". Šo nākotni mēs veidojam paši.

Profesors Imants Freibergs:

— Man ir liels prieks un gods būt klāt šī nozīmīgā mācību centra atklāšanā. Nesu sveicienus arī no Valsts prezidentes, kas ar visiem spēkiem atbalsta informācijas tehnoloģijas nozari. IT patiesi ir mūsu nākotne, jo nākotnē valstu bagātība vai nabadzība būs lielā mērā atkarīga no informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izmantošanas prasmes un apjoma. Svarīgi, lai Latvija būtu ne vien IT patērētāju, bet arī ražotāju vidū. Tādēļ izglītībai šai nozarē ir nozīmīga loma. Jaunos speciālistus veiksmīgi sagatavo gan Latvijas Universitāte, gan Tehniskā universitāte. Bet svarīga ir piesaiste no industriju puses, tālab jaunā RITI mācību centra izveide ir ļoti svētīga, jo te varēs padziļināt zināšanas mums tik ļoti nozīmīgās nozares speciālisti. Novēlu, lai visi darbi un mācības raiti ritētu un speciālistu skaits no gada gadā pieaugtu.

Saeimas Budžeta un finansu komisijas vadītāja Aija Poča:

— Sākšu ar vīziju. Es redzu pasaules masu informācijas līdzekļos 2010. gadā virsrakstu: "Šodien Rīgā pulcējas informācijas tehnoloģijas speciālisti uz gadskārtējo kongresu, lai apspriestu jaunāko tehnoloģiju ieviešanu pasaulē." Tad seko īss ekskurss vēsturē, kāpēc tieši Rīga ir kļuvusi par šo centru. Tur ir rakstīts, ka gadu tūkstošu mijā Latvijas valdība bija tik enerģiska un prātīga un pieņēma valsts attīstības stratēģiju, kas bija virzīta uz augsto tehnoloģiju atbalstu un ieviešanu. Attīstoties ļoti labam speciālistu sagatavošanas procesam, ļoti labai infrastruktūrai, kas lielā mērā balstās uz nacionālo informācijas centru, ko visi pazīst pēc slavenā stikla kalna veidola, Latvija ir kļuvusi par galveno Baltijas un Austrumeiropas IT atbalsta centru.

No mums pašiem ir atkarīgs, vai šī vīzija realizēsies. Visi priekšnosacījumi tam ir. Galvenais faktors, kas liecina par šādas vīzijas īstenošanās iespēju, ir tas, ka privātstruktūras savus līdzekļus neizmaksā dividendēs, bet investē valsts nākotnē. Privātais bizness strādā valstij, Latvijai. Lai jums visiem veicas!

RITI direktors Juris Borzovs uzsvēra, ka "Dati Grupa" nepārprotami ir augstākā autoritāte Latvijā programminženierijas standartu ziņā un informācijas tehnoloģijas terminoloģijas jomā. Šogad RITI ir bijis vadošais spēks Koledžas izglītības programmas izstrādē. Profesionālās izglītības programmas programmētājiem, datu bāzu un datorsistēmu administratoriem kopš 1. septembra tiek īstenotas Rīgas Tehniskajā universitātē un Rīgas Tehniskajā koledžā. Ir sākts darbs pie programmas izveides ierindas datoru lietotājiem. Tā būtu jāprot ikvienam. Ir doma, ka vajadzētu apmācīt un sertificēt skolotājus, vismaz pa vienam no katras skolas, kā arī visus valdības pārstāvjus, kuri, iepazinušies ar IT iespējām, vairāk izpratīs un atbalstīs šīs nozares attīstības nepieciešamību. RITI no valdības sagaida stingri pasludinātu un atbalstītu augsto tehnoloģiju attīstības virzienu, skaidri norādot, ka informācijas tehnoloģijas un telekomunikācijas ir šī virziena neatņemama satāvdaļa. Ir nepieciešams mērķfinansējums izglītības vajadzībām apmēram divi miljoni gadā, lai ik gadu varētu sagatavot ap tūkstoti jauno speciālistu. Valdībai vajadzētu garantēt studiju kredītus normālā apjomā — 150 latu mēnesī, lai studējošie varētu galvenokārt mācīties, nevis galvenokārt pelnīt iztiku. Turklāt ir jāuzlabo vispārējā uzņēmējdarbības vide, kas nedrīkst būt sliktāka kā kaimiņvalstīs.

Latvijas izglītības fonda mērķprogrammas "Izglītībai, zinātnei un kultūrai", kuras ģenerālsponsors ir "Dati Grupa", priekšsēdētājs Imants Meierovics atzina, ka uzņēmums iegulda savus līdzekļus valstij būtiskā jomā — izglītībā. Programmas darbības sešu gadu laikā informātikas un telekomunikāciju studiju atbalstam investēti 200 tūkstoši latu. Pateicoties koncerna "Dati" devumam, vairāk nekā trīssimt Latvijas studentu un maģistrantu ir saņēmuši īpašas stipendijas zinātnisko darbu izstrādei. I.Meierovics novēlēja firmai panākumus un gandarījumu no tā darba, kas veltīts izglītībai.

"Dati Grupa" dibināta 1995. gadā kā vairāku informācijas tehnoloģiju kompāniju apvienība, bet tās pirmsākumi meklējami jau 1990. gadā, kad tagadējie koncerna darbinieki noslēdza pirmo kontraktu par programmatūras izstrādi Vācijā. Patlaban Frankfurtē pie Mainas darbojas koncerna meitas uzņēmums. "Dati" ir kļuvusi par vienu no lielākajiem privātajiem informācijas sistēmu projektēšanas un programmatūras ražošanas uzņēmumiem Austrumeiropā, kas strādā gan Latvijas tirgū, gan izpilda ārvalstu klientu pasūtījumus.

Marika Līdaka, "LV" iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!