• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dabas muzeju grezno zobenziedi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.2005., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114615

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iespējams, putnu gripa skārusi Eiropu

Vēl šajā numurā

18.08.2005., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dabas muzeju grezno zobenziedi

Vakar Latvijas Dabas muzejā durvis vēra gladiolu izstāde. Tā tapusi sadarbībā ar Latvijas gladiolu draugu klubu. Izstāde piedāvā iepazīties ar vairāk nekā 200 gladiolu šķirnēm, kas par spīti lietainajai vasarai grezno Latvijas selekcionāru un kolekcionāru dārzus.

PUKES.JPG (21583 bytes)Apmeklētāji varēs satikties ar gladiolu audzētājiem, konsultēties par šo grezno rudens ziedu audzēšanu un iepazīties ar Latvijas dārzos sastopamo gladiolu dažādību.

Greznais latīņu zobens

Gladiolas tradicionāli cilvēkiem asociējas ar zobeniem. To nosaukums radies no latīņu valodas un tulkojumā nozīmē “zobens”. Arī latviešu rakstniece Anna Sakse savā pasakā par gladiolu saista šā auga izcelsmi ar gladiatoru zobeniem, kas skumjās par savu īpašnieku nāvi sākuši zaļot un izplaukuši par skaistiem ziediem. Tomēr savu nosaukumu zieds ieguvis izteiksmīgo lapu dēļ, kas atgādina zobenus vai šķēpus. Šā auga lapas var būt līdz 80 cm garas.
Agrāk gladiolas neuzskatīja par dekoratīviem augiem. Aptuveni 300 gadus pirms Kristus, sengrieķu filozofa Teofrasta laikos, gladiolu uzlūkoja par graudaugus apgrūtinošu nezāli, taču no tās samaltiem bumbuļsīpolu miltiem varēja cept plāceņus. Mūsdienās ziedi ir iecienīti krāšņumaugi un iezīmē rudens atnākšanu Latvijas dārzos. Mūsdienās pasaulē zina gandrīz 60 tūkstošus gladiolu šķirņu. Starptautiskajā gladiolu reģistrā katru gadu pasaulē reģistrē ap 100 jaunu šķirņu, bet vismaz piecreiz vairāk paliek aiz šā reģistra robežām vai tiek reģistrētas kādā atsevišķā valstī.
Izstāde muzejā apskatāma līdz 21.augustam.

Pēc Latvijas Dabas muzeja informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!