• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Būs izmaiņas svētku, piemiņas un atzīmējamo dienu sarakstā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.08.2005., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114463

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sagatavotas izmaiņas Tiesu izpildītāju likumā

Vēl šajā numurā

16.08.2005., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Būs izmaiņas svētku, piemiņas un atzīmējamo dienu sarakstā

Ministru kabineta Komiteja vakar akceptēja Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta sagatavoto likumprojektu “Par svētku, piemiņas un atzīmējamām dienām”.

Jaunais likumprojekts atšķirībā no 1990.gadā Augstākās padomes pieņemtā likuma skaidri definē svētku, piemiņas un atzīmējamās dienas. Saskaņā ar likumprojektu svētku diena ir svinību diena, ko valsts noteikusi par godu kādam valstiski svarīgam vēsturiskam notikumam vai tradīcijai, kas iesakņojusies tautā. Piemiņas diena ir Latvijas tautai vēsturiski nozīmīga diena, kas ietekmējusi Latvijas tautas politisko un vēsturisko pašapziņu. Savukārt atzīmējamā diena – diena, kurā atzīmē Latvijas tautas vērtības.
Ja kāda no svētku dienām iekrīt sestdienā vai svētdienā, paredzēts nākamo darbadienu noteikt par brīvdienu. Šī atkāpe gan neattiecas uz pirmajām Lieldienām un Vasarsvētkiem.
Papildus iepriekš noteiktajām atzīmējamajām dienām noteikta Ģimenes diena 15.maijā un Tēva diena otrajā septembra svētdienā. Savukārt no likumprojekta svītrota Cēsu kauju atceres diena 22.jūnijā un pret latviešu tautu vērstā totalitārā komunistiskā režīma genocīda upuru piemiņas diena decembra pirmajā svētdienā. Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam kopā ar Finanšu ministriju jāveic aprēķini, kā papildu brīvdienas ietekmēs tautsaimniecību un valsts ekonomiku.
Iepriekš darba grupa bija paredzējusi no piemiņas dienu saraksta svītrot arī 17.jūniju – okupācijas dienu, taču, ņemot vērā sabiedrībā izskanējušos viedokļus un represēto iebildumus, īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Ainars Latkovskis ierosināja to tomēr iekļaut sarakstā. Darba grupa atzina, ka Latvijā par piemiņas dienām jau noteiktas komunistiskā režīma masu terora upuru piemiņas dienas, taču 17.jūnijs ir tikai politiski vēsturisks fakts, kas vēlāk izraisīja traģiskas sekas, bet tā piemiņai trūkst pamatojuma.
Pareizticīgie, vecticībnieki un pie citām konfesijām piederošie ticīgie Lieldienas, Vasarsvētkus un Ziemassvētkus var atzīmēt šo konfesiju noteiktajās dienās.
Likumprojekts ir jāskata valdībā un Saeimā. Plānots, ka tas stāsies spēkā 2007.gada 1.janvārī.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!