• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aglona pulcē tūkstošiem kristiešu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.08.2005., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114462

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mediķi saņem paaugstinātās algas

Vēl šajā numurā

16.08.2005., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aglona pulcē tūkstošiem kristiešu

AGLONA-KONVERTS.JPG (12208 bytes)
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Lai vienotos kopīgā Krusta ceļa lūgšanā, uz Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem arī šogad Aglonā bija ieradušies vairāki desmiti tūkstoši cilvēku no Latvijas, Lietuvas, Polijas un Baltkrievijas. Ceļu kājām uz Aglonu šogad no dažādām Latvijas vietām bija mērojušas 34 svētceļnieku grupas ar vairāk nekā tūkstoti svētceļnieku.
Šie ir vissenākie Jaunavas Marijas godam veltītie svētki. Austrumu baznīcā šos svētkus svinēja jau ap 450.gadu, bet Francijā – 6.gadsimtā. Jau 9.gadsimtā Dievmātes debessuzņemšanas svētkos baznīcā svētīja labības vārpas, augļus un ziedus, kuri simbolizē Jēzus Mātes garīgo briedumu un žēlastības daudzumu. Latvijas katoļiem Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki ir vieni no lielākajiem Marijas gada svētkiem. Jau kopš seniem laikiem mūsu zemes labākās un vecākās baznīcas veltītas Dievmātes godam.

Svētki noris bez starpgadījumiem

Dievmātes debesīs uzņemšanas svētki šogad Aglonā ir īpaši – aprit 225 gadi, kopš iesvētīta Aglonas baznīca, 25 gadi, kopš tai piešķirts bazilikas statuss. Savukārt piecpadsmito reizi notika svētki, kad īpašā Krusta ceļa lūgšanā tūkstoši kristiešu ar svecītēm rokās izgāja pa bazilikas Sakrālo laukumu Kristus ciešanu ceļu. Dievkalpojumi Aglonā notika trīs mēlēs – latgaliešu, poļu un krievu. Katoļu baznīcas svētku rīkošana Aglonā izmaksājusi vairāk nekā 50 000 latu. Līdzīgi kā iepriekš, nauda izlietota pasākuma translēšanai televīzijā, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pakalpojumu samaksai, atskaņošanas iekārtu iegādei, energoapgādes nodrošināšanai, biotualešu uzstādīšanai un citām vajadzībām.
Šogad ap Aglonas centru tīrumā bija izveidotas vairākas jaunas autostāvvietas, ko apsargāja policija un zemessargi. Lielāka uzmanība bija pievērsta drošības pasākumiem – strādāja gan policija, gan VUGD, kā arī mediķu brigādes un Katastrofu medicīnas centra speciālisti.
Svētki ir norisējuši bez nepatīkamiem starpgadījumiem. Svētku dalībnieki tika aicināti paši pieskatīt personīgās mantas. Informācijas centrā atradās vairāki neuzmanības dēļ nozaudēti mobilie telefoni. Arī mediķu palīdzība bija nepieciešama tikai nedaudziem cilvēkiem. Galvenokārt cilvēki sūdzējušies par tulznām uz kājām, bet daži bija mājās aizmirsuši savas zāles, tādēļ lūguši mediķu palīdzību.
Akciju sabiedrība “Pasažieru vilciens” 15.augustā bija parūpējusies par papildu vilcienu Aglona–Daugavpils–Rīga, lai svētceļniekiem būtu iespēja mājupceļu mērot nevis kājām, bet vilciena vagonā. No Aglonas katedrāles uz staciju pasažierus pārvadāja arī speciāli norīkoti autobusi.
Vairākās Latgales pašvaldībās 15.augusts bija brīvdiena, lai kristieši varētu apmeklēt Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus Aglonā. Pašvaldību papildus noteiktā brīvdiena saskaņā ar katras pašvaldības lēmumu tās darbiniekiem būs jāatstrādā līdz šā gada beigām.

Īpašs zīmogs un aploksne

Par godu Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem “Latvijas pasts” jau ceturto gadu Aglonā rīkoja piemiņas aplokšņu zīmogošanu. Akcijas laikā pie “Latvijas pasta” stenda divas dienas ikviens interesents nosūtāmo korespondenci varēja apzīmogot ar īpašu piemiņas zīmogu. Tā vidū ir redzamas Aglonas bazilikas kontūras. Par godu Dievmātes debesīs uzņemšanas svētkiem izdota arī aploksne, kuras labajā stūrī attēlota Aglonas bazilika no priekšpuses. Aploksnes autors ir mākslinieks Juris Utāns. Tā drukāta Latvijā 1500 eksemplāru tirāžā.

Koncerts Rīgā

Arī Rīgā Sv.Jēkaba katedrālē par godu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem notika garīgās mūzikas koncerts “Ave Maria”. Koncertā piedalījās Māra Krauja-Reine, Ieva Akurātere, Vecās Sv.Ģertrūdes baznīcas kamerkoris “Cantus” un diriģents Valdis Zeltkalns.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!