• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija spriedzes pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.08.2005., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114451

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas nacionālkomunistu pretstāve impēriskajiem funkcionāriem

Vēl šajā numurā

16.08.2005., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija spriedzes pasaulē

Atis Lejiņš, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors

LEJINS.JPG (12924 bytes)
Foto: A.F.I.

Ministru prezidenta vizīte ASV

Manā skatījumā, mūsu Ministru prezidenta vizīte ASV tomēr neaizēnoja notikumus Tuvajos Austrumos, kur tuvākajā laikā var izraisīties liela drāma.
Aigara Kalvīša vizītes galvenais nopelns bija tas, ka mēs tālāk nostiprinām savas saites ar Ameriku. Tas ir ļoti būtiski, un šī vizīte būtu nozīmīga pat tad, ja tai nebūtu tik konkrētu, vērā ņemamu rezultātu. Paraugoties, cik saspringta ir mūsdienu pasaule, skaidri redzams, ka ar A.Kalvīša vizīti ASV padarīts vēl viens ļoti svarīgs darbs. Premjerministrs taču tikās ar četriem valdības ministriem un valsts sekretāres vietnieku Robertu Zoeliku, kurš ir ļoti ietekmīga figūra ASV administrācijā. Neapšaubāmi, Latvijai no šādas vizītes būs ieguvums. Vispirms jau ekonomikā. Jo mūsu attiecību politiskais pamats jau ir ļoti stiprs.
Taču nekādus milzu brīnumus mēs ik dienu nevaram gaidīt, un to arī nevajag. Īstenībā brīnums jau ir noticis – tas, ka esam Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Un arī tas, ka ASV prezidenti tik bieži lido uz Baltijas valstīm – jau trīs reizes kopš mūsu neatkarības atjaunošanas un divas reizes uz Rīgu. Bet tagad notiek vienkārši saišu nostiprināšana starp mūsu valstīm. Arī tas ir ļoti svarīgi, jo kas gan zina, kā tālāk attīstīsies notikumi pasaulē.

Spriedze briest Tuvajos Austrumos

Jau sākumā minēju, ka Tuvajos Austrumos briest dramatiski notikumi. Vienkārši sakot, Ariēls Šarons ir beidzot sapratis, ka līdzšinējā politika grauj pašas Izraēlas drošību. Un tāpēc Izraēlas premjerministrs, nerēķinoties ar opozīciju, nolēmis izvākt ebreju iedzīvotājus no Gazas. Domāju, ka oficiālā Izraēla arī tiks galā ar šo uzdevumu. Bet pastāv taču arī Rietumu krasts un Austrumjeruzaleme. Un pienāk ziņas, ka A.Šarons gan izvāks ebreju apmetnes no Gazas, bet paturēs apmetnes Rietumkrastā. Problēmas sāksies no jauna, jo tas ir klajā pretrunā ar ASV un konkrēti prezidenta Džordža Buša pozīciju. Kā šāda attīstība iespaidos ASV un Izraēlas attiecības? Tas ir ļoti smags jautājums. Mēs nevaram gaidīt vēl 50 gadus, līdz beidzot atrisināsies Izraēlas un Palestīnas konflikts, jo pasaule kļūst pārāk bīstama.
Ja man jautā, vai šis konflikts var iespaidot arī Latviju, es noteikti atbildu ar “jā”: ja Irāka un Irāna un tagad vēl Izraēlas un Palestīnas konflikts nosūks visu Amerikas Savienoto Valstu enerģiju, Amerikai vairs nebūs laika skatīties mūsu virzienā. Tas varētu iespaidot arī mūsu divpusējos kontaktus, jo Amerikas resursi taču arī nav neierobežoti.

Krievijas savdabīgā attieksme pret realitāti

Aizvadītajā nedēļā Latvijā sāka darbu īpaša komisija, izvērtējot padomju okupācijas nodarītos zaudējumus Latvijai. Krievijas pozīcija šajā gadījumā ir pilnīgi prognozējama: Krievija neatzīst Latvijas okupāciju un tādēļ vien jau nevarēs atzīt šāda pētījuma rezultātus.
Īstenībā Krievijas pozīcija ir nožēlojama. Ir pagājuši tik daudzi gadi, taču Krievija joprojām nevar saņemties un atzīt, ka Padomju Savienība, kuras juridiskā mantiniece Krievija ir, bija okupējusi Baltijas valstis.
Bet komisijas darba sākums ir likumsakarīgs solis. Jā, mēs zinām, kā Krievija uz to reaģēs, taču mums jāpastāv uz Latvijas tiesībām. Iespējams taču, ka reiz jaunā Krievija tomēr spēs iziet cauri savas vēstures pārvērtēšanās procesam. Tad uzreiz uzlabotos Latvijas un Krievijas attiecības un mierīgā veidā tiktu nokārtots arī kompensāciju jautājums.

Ojārs Kalniņš, Latvijas institūta direktors, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

KALNINS.JPG (13133 bytes)
Foto: A.F.I.

– Kā šis notikums vērtējams plašākā Latvijas ārpolitisko interešu kontekstā?

– Es domāju, šī vizīte bija ļoti sekmīgs turpinājums Latvijas un Amerikas attiecību attīstībā. Ja atskatāmies uz prezidenta Buša vizīti Latvijā šogad maijā, tad redzam, ka tā bijusi ne vien ļoti svarīga, bet arī dziļi simboliska. Jo tagad Amerikā notika daudz lietišķākas un konkrētākas sarunas par daudziem jautājumiem. Gan starp mūsu premjerministru un ASV valdības locekļiem, gan starp abu valstu biznesa pārstāvjiem. Tas ir ļoti svarīgs apliecinājums, ka Buša vizīte bija ne vien morāls, bet arī ļoti praktisks ASV atbalsts Latvijai. Šādas vizītes kā pagājušajā nedēļā notikusī ir laba iespēja izrunāt visdažādākos sadarbības, palīdzības un citus jautājumus. Vārdu sakot, mūsu Ministru prezidenta Aigara Kalvīša darba vizīte ASV bija uzskatāms apliecinājums tam, ka ASV un Latvijas attiecības nav tikai viens, kaut spilgts, moments. Nav tikai prezidenta Džordža Buša vizīte Latvijā.

– Latvijas delegācijas programmu Amerikas Savienotajās Valstīs veidoja it kā divi līmeņi – Ministru prezidenta sarunas ar ASV valdības locekļiem Vašingtonā un viņa vizītes, jau kopā ar Latvijas biznesmeņiem, vairākos ASV ekonomikas gigantos Sietlā.

MICROSOFT.JPG (18134 bytes)
Ministru prezidenta Aigara Kalvīša vadītā valsts amatpersonu un uzņēmēju delegācija “Microsoft” birojā Sietlā
Foto no Valsts kancelejas arhīva

– Jā, bija ļoti nozīmīgi, ka premjerministru vizītē pavadīja ietekmīgu Latvijas biznesmeņu grupa, kas tikās ar ļoti nozīmīgām ASV firmām – “Microsoft” un “Boeing”. Šīs tikšanās tik augstā līmenī liecina par šo firmu nopietnu ieinteresētību sadarboties ar Latviju. Arī tas ļoti uzskatāmi raksturo Latvijas un ASV labās attiecības, jo biznesa pasaule ļoti labi saprot arī diplomātisko un ģeopolitisko stratēģiju. Tādas lielas firmas kā “Microsoft” un “Boeing” neraudzītos uz Latviju, ja neuzskatītu, ka Latvijai ir ļoti nozīmīga stratēģiskā vieta un ka mūsu valstij ir labas nākotnes perspektīvas.

– Vai un kāda nozīme šai vizītei bija no Latvijas starptautiskā tēla viedokļa?

– Protams, lielākā daļa cilvēku pasaulē šādām valsts vizītēm neseko. Taču citu valstu diplomāti un ārlietu ministri šo vizīti nopietni izvērtēs – gan Maskavā un Briselē, gan Londonā un Parīzē. Jo šis ir ļoti spēcīgs apliecinājums, ka Latvijai un Amerikai ir ļoti nopietnas attiecības, draudzība un sadarbība. Ka abu valstu attiecības neaprobežojas tikai ar mūsu prezidentes un Džordža Buša labajiem kontaktiem. Jo bieži pasaulē runā par to, ka viņi ir labi draugi, un nereti Vairas Vīķes-Freibergas un Džordža Buša labo saprašanos cenšas skaidrot vienīgi kā personīgus kontaktus. Tagad skaidri redzams, ka mūsu valstu attiecības ir daudz dziļākas.
Kopumā šī vizīte kārtējo reizi parādīja, ka ar Latviju viss ir kārtībā. Ka Latvija stabili un pašpārliecināti iet uz priekšu. Ka ne vien mēs paši varam ticēt savas zemes nākotnei, bet tai tic arī citi.

Materiālus sagatavojis

Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!