• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tālus viesus gaida arī Malienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.10.2000., Nr. 348/349 https://www.vestnesis.lv/ta/id/11440

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kopīgu sadarbību kapitāla tirgus attīstībai

Vēl šajā numurā

05.10.2000., Nr. 348/349

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tālus viesus gaida arī Malienā
C2.JPG (36618 BYTES)

Alūksnes rajona Annas pagasta "Mūrnieku" mājas

C3.JPG (47681 BYTES)

Mūrnieku" saimniece Irēna Kazaka          Foto: Katrīna Ducmane, "LV"

Lai pārliecinātos, kā attīstās lauku tūrisms Latvijā, "Latvijas Vēstnesis" viesojās attālā Alūksnes rajona Annas pagasta "Mūrnieku" mājās. Tur mūs laipni uzņēma to saimniece Irēna Kazaka. "Mūrnieki" ir vienīgā asociācijas "Lauku ceļotājs" viesu māja Alūksnes rajonā un arī visā ziemeļaustrumu Latvijas reģionā. Tas droši vien izskaidrojams ar to, ka šis novads kopumā ir saimnieciski mazaktīvs, cilvēkiem trūkst naudas, bet, lai izveidotu savu tūrisma māju, jāiegulda diezgan daudz līdzekļu. Pēc Irēnas Kazakas domām, vainojama ir arī šīs puses cilvēku neuzņēmība, jo tomēr nav jau nemaz vajadzīga tik liela bagātība, lai ko iesāktu: "Mēs neesam ņēmuši nekādus valsts vai bankas kredītus. Līdzekļus ieguvām no "Mūrnieku" meža, mazliet palīdzēja bērni. Tā arī nepavisam nav taisnība, ka cilvēki mazāk brauktu uz "Mūrniekiem" tāpēc, ka tie atrodas tālu no Rīgas." Tieši no Rīgas "Mūrniekos" ierodoties visvairāk viesu, bet braucot arī no ārzemēm — Vācijas, Nīderlandes, Zviedrijas, Krievijas, pat no Izraēlas un Japānas. Šeit viņus piesaistot klusums un daba. Bieži vien viesi neko citu negrib darīt — tikai relaksēties, pastaigājoties pa mežu un baudot mieru. "Mūrnieku" apkārtne patiešām ir skaista — gar māju tek upīte Paparze, kas sausās vasarās gan izžūstot, turpat blakus ir mežs, bet viena kilometra attālumā — slavenās Ates dzirnavas.

"Mūrnieki" ir Irēnas Kazakas vectēva mājas. 1962. gadā viņi "Mūrniekus" pārdevuši, jo vīrs dabūjis darbu Raunā. Vēlāk ģimene pārcēlās uz Ikšķili, un Irēna strādāja par farmaceiti Ogres aptiekā. Deviņdesmito gadu sākumā Irēna Kazaka atguva "Mūrnieku" zemi — 50 hektārus — un atpirka māju. Māja bijusi pavisam nolaista — apakšstāva telpās bijusi graudu noliktava, visas grīdas un logi izpuvuši, sienas ar šķirbām. Viņi pārdevuši mežu un visus iegūtos līdzekļus ieguldījuši mājas kapitālajā remontā — tika nomainītas grīdas, logi, ierīkota kanalizācija un tualete, nesen arī iekārtots ūdensvads. Daudz palīdzējušas Irēnas Kazakas trīs meitas ar saviem vīriem, it sevišķi vecākās meitas vīrs, kam ir īpašas dotības kokamatniecībā.

Ideja par viesu mājas izveidi radusies pavisam nejauši, kad pirms diviem gadiem Irēna Kazaka joka pēc aizbraukusi uz tūrisma semināru Alūksnē. Ar viesu uzņemšanu viņa praktiski nodarbojas viena pati — bērni nedzīvo "Mūrniekos", bet vīrs iesaistās tikai tik daudz, cik izkurina pirtiņu.

"Mūrniekos" ir sešas gultasvietas divās istabās. Viesi var ne tikai pastaigāt pa mežu, bet arī iznomāt velosipēdus, laivas, peldēties, ogot, sēņot, makšķerēt, ziemā slēpot, kā arī izmantot pirti. "Mūrniekos" ir arī sporta laukums, un ir iecerēts ierīkot arī spēļu laukumu bērniem. Bieži vien cilvēki "Mūrniekos" paliek tikai uz vienu nakti — daudzi no Alūksnes brauc uz pirti, te notikušas arī dažādas prezentācijas un svinības. Agrāk "Mūrniekos" bijušas arī aitas, bet, kā pastāstīja saimniece, ar tām ir vairāk problēmu nekā labuma. Tagad te ir piecus gadus vecs zirgs, kas pašlaik gan aizvests mācībā.

Saimniece atzīst, ka "Mūrniekos" ir ieguldīts ļoti daudz līdzekļu, darba un izdomas, bet tas esot to vērts — pašai prieks par skaisto māju, un tūristu uzņemšana arī atmaksājoties, lai arī pagaidām gandrīz visi iegūtie līdzekļi tiek ieguldīti "Mūrnieku" uzlabošanā. Bet darāmā esot vēl daudz — jāierīko ūdens atkaļķošanas un atdzelžošanas iekārtas, šogad tiek plānots pabeigt garāžu un klētiņu, kurā arī tiks ierīkotas viesu istabas. Un saimniekot viesu mājā nemaz neesot tik grūti — vajadzīga tikai uzņēmība, izdoma un vēlme darboties.

Katrīna Ducmane, "LV" korespondente

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!