• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts apmaksās nelaimes gadījumu speciālās izmeklēšanas izdevumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.08.2005., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/114143

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ierosināta disciplinārlieta pret tiesnesi

Vēl šajā numurā

10.08.2005., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts apmaksās nelaimes gadījumu speciālās izmeklēšanas izdevumus

Sākot ar 2007.gada 1.janvāri, valsts apmaksās darbā notikušo nelaimes gadījumu speciālās izmeklēšanas izdevumus.

To paredz vakar, 9.augustā, Ministru kabineta sēdē apstiprinātie noteikumi par darbā notikušu nelaimes gadījumu izmeklēšanas un uzskaites kārtību.
Kā uzskata labklājības ministre Dagnija Staķe, šāds lēmums veicinās nelaimes gadījumu objektīvāku izmeklēšanu un patieso cēloņu noskaidrošanu, “jo valsts var paskatīties ar neatkarīgu skatu no malas, nekā, ja pats darba devējs apmaksā negadījuma ekspertīzi, kurā pats ir iesaistītā puse”.
Līdz šim izdevumus, kas saistīti ar speciālistu un ekspertu pieaicināšanu, ekspertīzes veikšanu, transporta un sakaru nodrošināšanu maksāja darba devējs. Ar 2007.gadu tos paredzēts segt no valsts budžeta līdzekļiem Valsts darba inspekcijas (VDI) piešķirto līdzekļu ietvaros, informē Labklājības ministrija.
VDI, tāpat kā līdz šim, būs jāreģistrē un jāuzskaita kopējie valstī notikušie nelaimes gadījumi, par kuriem sastādīts akts vai atzinums.
Par notikušo nelaimes gadījumu (par vienu diennakti ilgāks darbspēju zaudējums, inficēšanās risks pēc saskaršanās ar asinīm vai citiem šķidrumiem u.c.) darbiniekiem un nelaimes gadījuma lieciniekiem ir nekavējoties jāziņo darba devējam, tiešajam darba vadītājam vai darba aizsardzības speciālistam.
Lai varētu uzskaitīt visus nelaimes gadījumus, ārstniecības iestādes līdz katra mēneša desmitajam datumam iesniedz VDI informāciju par iepriekšējā mēnesī cietušajiem. Jebkuru nelaimes gadījumu izmeklē izmeklēšanas komisija, kura ar rakstisku rīkojumu tiek izveidota ne vēlāk kā piecas darba dienas pēc nelaimes gadījuma. Komisijai izmeklēšana jāpabeidz sešu darba dienu laikā un jāsastāda akts par nelaimes gadījumu darbā.
Savukārt, ja konstatēta viena vai vairāku cietušo nāve vai smagi veselības traucējumi, notiek nelaimes gadījumu speciālā izmeklēšana. Turklāt par minētajiem nelaimes gadījumiem darba devējs nekavējoties ziņo VDI un tuvākajai Valsts policijas nodaļai. Speciālo izmeklēšanu veic VDI amatpersona, bet gadījumos, kad ir miruši divi vai vairāki nodarbinātie, – VDI izveidota speciālās izmeklēšanas komisija.
Valdībā apstiprinātajā dokumentā noteikts, ka ar 2005.gada 1.novembri minētie noteikumi neattieksies uz tiem nelaimes gadījumiem, kas notikuši ar Iekšlietu ministrijas padotībā esošas iestādes ierindas vai komandējošā sastāva darbiniekiem.
Noteikumu projektu izstrādāja darba grupa, kurā bija speciālisti no Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas, Valsts darba inspekcijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Darba un vides veselības institūta.
“LV” jau vakar rakstījām, ka šā gada septiņos mēnešos nelaimes gadījumos darbā 36 darbinieki gājuši bojā, bet 132 guvuši smagas traumas.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!